VAŽNO OTKRIĆE

ZNANSTVENICI SU MOŽDA PRONAŠLI 'AHILOVU PETU' KORONAVIRUSA 'To ranjivo područje bilo je teško za uočiti, a moglo bi nam pomoći pri stvaranju cjepiva'

Los floridanos deben estar atentos a las estafas y nunca dar información personal o financiera., Image: 509157759, License: Rights-managed, Restrictions: HODELETE NC **FOR USE WITH THIS STORY ONLY**, Model Release: no, Credit line: THIBAULT SAVARY / Newscom / Profimedia
THIBAULT SAVARY / Newscom / Profimedia

Ilustracija

Znanstvenici američkog medicinskog istraživačkog centra Scripps Research pronašli su "Ahilovu petu" koronavirusa SARS-CoV-2 koja bi mogla otvoriti put ka potencijalnom pronalasku cjepiva, piše Daily Mail.

Tijekom istraživanja prvo su promotrili kako se antitijelo osobe koja je preživjela SARS (Teški akutni respiratorni sindrom) prikačilo na poseban dio virusa kako bi ga ubilo. Nakon toga su promotrili kako se isto tijelo prikačilo na isti dio koronavirusa SARS-CoV-2.

Ta bi slaba točka mogla postati metom i vodič za razvijanje cjepiva. Znanstvenici sada traže da osobe koje su preživjele bolest COVID-19 da doniraju krv kako bi se vidjelo sadrži li tražena antitijela.

U ovom istraživanju proučavalo se i antitijelo koje je uzeto pacijentu koji je prije više od deset godina bolovao i prebolio SARS. Pacijent nosi kodno ime CR3022, a antitijelo je izolirala farmaceutska tvrtka Crucell Holland BV iz Nizozemske.

Također, istraživači centra Scripps Research primijetili su da se SARS antitijelo kači na praktički isto mjesto i kod SARS-a i kod SARS-CoV-2. Antitijelo se, međutim, nije istom jačinom prikačilo za SARS-CoV-2 kao što je to slučaj sa SARS-om. "To ne znači da ga neće ubiti", stoji u studiji.

Rad Scrippsa pomogao je pri identificiranju potencijalne slabe točke virusa.

"Velika sličnost između virusa (SARS i SARS-CoV-2) sugerira da to mjesto ima važnu funkciju koju možda ne bi imalo da je virus značajnije mutirao", stoji u studiji.

Vodeći autor studije dr. Ian Wilson rekao je za San Diego Tribune da bi ta točka mogla biti "Ahilova peta" virusa. "To ranjivo područje bilo je teško za pronaći, što virusu daje na tajanstvenosti", stoji u studiji.

"Otkrili smo da je ta regija inače skrivena unutar virusa te da se otkriva kada taj dio virusa mijenja svoju strukturu, kao što se to događa kada se netko njime zarazi", rekla je koautorica studije dr. Meng Yuan.

"Ovo znanje može pomoći pri stvaranju cjepiva i lijekova protiv SARS-CoV-2 virusa, a oni bi čovjeka mogli štititi od drugih koronavirusa - uključujući i od onih koji će se pojaviti u budućnosti", dodao je Wilson.

Studija s ovim otkrićima objavljena je prošlog petka u časopisu Science.

Znanstvenici centra Scripps Research nastavit će mapirati strukturu koronavirusa SARS-CoV-2 kako bi se te spoznaje mogle koristiti pri izradi cjepiva ili barem privremenog cjepiva koje bi se davalo liječnicima koji su u stalnom kontaktu s osobama koje su zaražene koronavirusom.

Izdvajamo