VRUĆE

ZNANSTVENICI ZAPREPAŠTENI PODACIMA KOJI SU IM UPRAVO STIGLI S JUŽNOG POLA Oboren novi temperaturni rekord, Antarktika je ovih dana toplija od Hrvatske

 Ozge Elif Kizil / Anadolu Agency/AFP

Na Antarktici je po prvi puta u povijesti zabilježena temperatura iznad 20 Celzijevih stupnjeva, piše The Guardian.

Naime, brazilski znanstvenici zabilježili su temperaturu od 20.75 Celzijevih stupnjeva na otoku Seymour 9. veljače te je ona bila za stupanj veća od prošle najveće zabilježene koja je u siječnju 1982. godine izmjerena na otoku Signy.

Samo dva dana ranije, 7. veljače, baza Esperanza na sjevernom dijelu Antarktike izmjerila je temperaturu od 18.3 stupnja, a ovaj novi rekord morat će potvrditi Svjetska meteorološka organizacija.

Znanstvenici koji svaka tri dana prikupljaju podatke s istraživačkih stanica opisuju ovaj rekord nevjerojatnim.

- Primjećujemo da dolazi do porasta temperature prema podacima različitih istraživačkih stanica koje pratimo, ali nikada nismo vidjeli ovako nešto, kazao je brazilski znanstvenik Carlos Shaefer koji djeluje u sklopu Terrantara, projekta brazilske vlade koji prati utjecaj klimatskih promjena na 23 lokacije na Antarktici.

Znanstvenici koji rade na ovom projektu kažu da na porast temperature utječu promjene u oceanskim strujama i globalni klimatski fenomen El Nino.

- Imamo klimatske promjene u atmosferi koje su povezane s promjenama u permafrostu i oceanima. Sve je to povezano, ističu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:38