ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE

‘Energetska pića uništavaju srce i mozak mladih’

ZAGREB - Posljednjih nekoliko godina pod lupom znanstvenika sve su češće razna energetska pića koja nerijetko konzumiraju mladi. Razlozi što mladi sve češće posežu za njima je ostati budan ili zbog dobre atmosfere na nekoj zabavi ili zbog noćnog učenja. Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics upozorava da su energetski napici premalo istraženi te mogu biti opasni za djecu i mlade.

Razlog moguće štete je velika količina kofeina koji može štetno djelovati na srce i mozak pa čak i izazvati smrt, poglavito ako se miješaju s alkoholom .

Mučnina i proljev

Osim toga, autori izvješća ističu da energetski napici sadrže tvari koje čak pojačavaju učinak kofeina na živce pa je zato vrlo važno da roditelji kontroliraju količinu takvih pića koju tijekom dana konzumiraju njihova djeca. Naime, postoje i drugi zdravstveni problemi koje mogu izazvati, poput proljeva, mučnina ili halucinacija te povišenog krvnog tlaka.

Prije dvije godine jedna je australska studija također pokazala da jedan od najpopularnijih energetskih napitaka može povećati rizik od oštećenja srca. Samo jedno piće kod nekih može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka. Utvrđeno je da su studenti koji su često konzumirali energetska pića imali isti srčani profil kao netko tko ima bolest srca.

‘Nema dokaza’

Naravno, proizvođači odbijaju te optužbe i tvrde da nema sigurnog dokaza o mogućoj štetnosti njihovih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:05