ISTINA I ZABLUDE O PRIRODNOJ I ORGANSKOJ KOZMETICI

‘Čudotvorna’ biljka iz vaše kreme možda je rasla uz autocestu

Neki proizvodi sadrže vrlo malo prirodnih sastojaka, a prodaju se pod etiketom ‘prirodno’, pa čak i ‘organsko’

Prirodni kozmetički preparati sve su popularniji i preotimaju tržište industrijskoj kozmetici, no u njoj se kriju mnoge zamke i zablude. Kao prvo, prirodna kozmetika nije efikasnija od industrijske.

Mnogi proizvođači, iznenadila nas je magistrica farmacije i konzultantica za kozmetologiju i kozmetičko-dermalnu znanost Anita Galić, reklamirajući svoje proizvode koriste izraze “prirodno” i “organsko” bez imalo pokrića.

- Njihovi preparati uopće ne sadrže organske sastojke ili sadrže tek nezamjetne količine. Primjerice, krema od nevena uvijek mora biti žute boje, a na tržištu ima bijelih koje nemaju neven ni u tragovima. Neki proizvođači pod suho zlato prodaju ručno izrađene kreme od ekstrakata biljaka koje su rasle uz tvornice s otpadnim vodama ili autoceste, a tako sakupljene biljke nisu prošle nikakvu kontrolu kakvoće i izrađuju se u svakojakim proizvodnim uvjetima - upozorila je Galić.

Kupce se često mami ekstraktom biljke “naših baka” ili nekom za koji nikada prije nismo čuli. Kako god, u reklami se ističe njezina “čudotvornost”, ali obično se sakriva što sve drugo sadrži preparat.

Nisu samo biljni sastojci

- Prednost prirodne kozmetike i dekorativne prirodne kozmetike nije u onome što sadrži, već što ne sadrži - osvijestila nas je farmaceutkinja Galić pa nastavila:

- Potrošači često povezuju prirodnu kozmetiku isključivo s biljnim sastojcima, no ona može sadržavati i mineralne sastojke (titanov dioksid, bizmut oksiklorid…), i sastojke životinjskog podrijetla kao što su pčelinji vosak, karnauba vosak, lanolin (ovce), ekstrakt svile i slično - pojasnila je, ali i utješila ekologe te vegane neka na proizvodu potraže piktogram FSC logo, odnosno VEGAN certifikat.

Cijena ovisi o vrsti sastojka

Prirodnu te posebno organsku kozmetiku ne treba odbaciti jer, ustvrdila je farmaceutkinja, “ona je kreirala put prema budućnosti dermatofarmakologije, a koja je u biljkama”.

- Preporučam sve popularniji karite maslac i kakao maslac. Djeluju preventivno protiv starenja, savršeni su nakon sunčanja, za trudnice i protiv strija... - navodi.

Cijene prirodne kozmetike kreću se od 20 do 500 kuna, a ona ovisi o vrsti biljnog sastojka i njegovoj koncentraciji.









Ako nema certifikat, oprezno

Zlatno pravilo - što je sastojak prisutniji u višoj koncentraciji, nalazi se pri vrhu INCI popisa sastojaka u preparatu.

Na preparatu potražite certifikat institucija EU ili SAD-a koje strogo kontroliraju izdavanje certifikata za prirodnu i organsku kozmetiku: COSMEBIO, BDIH, ECOCERT, NaTRUE, SOIL ASSOCIATION, ICEA i USDA ORGANIC.

Te su europske institucije ujedinjene pod COSMOS Standardom .

Takav logo na ambalaži jamči sigurnost.

No, neki mali, a izvrsni proizvođači u Hrvatskoj nemaju certifikat najčešće zbog nedostatka financija i male proizvodnje.

Ne sadrži opasne ftalate i sintetiku

Zajednica

Kupnjom prirodnih preparata postiže se dodana vrijednost i za ljepotu i za zajednicu. Vrlo često se preparati prodaju u ambalažama od recikliranog materijala.

Najmanje rizične metode

Zabranjeni su sastojci rizični za ljudsko zdravlje ili neprovjereni, kao i metode obrade koje bi mogle biti i najmanje rizične (nanotehnologija, GMO, sterilizacija zračenjem).

Nema rizika od karcinoma

Ne sadrži ftalate (natrijev lauril sulfata i paraben) za koje se tvrdi da su povezani s nastankom karcinoma.

Bez organskih bojila

Zabranjena je uporaba sastojaka sintetskog podrijetla: organska bojila, sintetski mirisi, silikoni, parafini i naftni derivati, mineralna ulja itd. Prirodna kozmetika proširuje svoj segment i na anti-aging njegu (biljne matične stanice i fitohormoni rasta).

Može imati sasvim suprotan učinak

Sumnjiva kvaliteta

U njoj se mogu naći eterična ulja sumnjive kvalitete, s patvorinama ili opasnim organskim otapalima (primjerice metanol), koja mogu štetno djelovati na kožu i sluznice.

Alergijske reakcije

Neke biljke mogu imati i negativne iritabilne dermatološke učinke ili izazivati kontaktne urtikarije. Ulje kore cimeta može izazvati alergijsku reakciju. Ulje gospine trave ne smije se nanositi na kožu tijekom izlaganja suncu, već nakon, kao prirodne parfeme ili losione s uljima citrusima.

Moguće infekcije

Preparate bez konzervansa čuvajte na suhom i hladnom mjestu da izbjegnete infekcije. Postoje “zeleni konzervansi” - probiotici, ekstrakt ružmarina ili ekstrakt sjemenki grejpa - a ponekada se dodaje sintetski sastojak s COSMOS liste.

Mogu pogoršati

Takve kreme izbjegavaju moderne sintetske podloge pa često nisu “najugodnije” za primjenu. Ako krema ima puno lanolina , on može djelovati komedogeno na kožu sklonoj aknama pa pogoršati stanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:09