Dobre vijesti

Otvaraju se i zemlje s najstrožim lockdownom! Nakon dvije godine spremni su za turiste

Australija otvara granice 21. veljače, a Novi Zeland u listopadu. Obje zemlje poznate su po strogim covid mjerama i zatvaranjima
 Depositphotos

Australija, ali i Novi Zeland, dvije s obzirom na covid mjere praktički najstrože zemlje na svijetu, otvaraju svoje granice! To bi trebale učiniti tijekom ove godine - Australija od 21. veljače, a Novi Zeland u fazama, a u potpunosti u listopadu.

Australija se dakle otvara 21. veljače, a tamošnje vlasti najavljuju da će, po prvi put nakon dvije godine, dobrodošlicu iskazati svim turistima koji su potpuno procijepljeni i imaju vizu. Oni koji nisu procijepljeni trebat će imati neki nužan razlog za posjetu te će podlijegati karanteni.

Postepeno otvaranje australskih granica započelo je još u studenom. Dosad je u zemlju, prenosi Lonely Planet, ušlo gotovo 580 tisuća ljudi - i to potpuno cijepljeni Australci koji su živjeli u inozemstvu i nositelji viza, među ostalima studenti, kvalificirani migranti ili pak radnici.

Procijepljenost za Australce znači da ste primili najmanje dvije doze cjepiva AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Covax, Coronavac, Sputnik, Sinopharm ili Novavax ili pak jednu dozu cjepiva Johnson & Johnson. Od posljednje doze mora proći najmanje sedam dana. Trenutno booster doza nije nužna za ulazak u zemlju, a dokaz o cijepljenju trebaju predočiti i djeca starija od 12 godina (iako tu postoje iznimke). Uz sve to, potrebno je pokazati i negativan test koji nije stariji od 72 sata.

"Budi se" i Novi Zeland. Dvije godine nakon što su zatvorili svoje granice, vlada je sada objavila plan od pet koraka za otvaranje te države u narednih 10 mjeseci.

image

Novi Zeland

Rod Long/Unsplash

Otvaranje, dakle, počinje 27. veljače, kada se kući mogu vratiti potpuno cijepljeni Novozelanđani koji žive u Australiji. Od 13. ožujka to će se proširiti i na Novozelanđane koji žive u ostatku svijeta, kao i za međunarodne radnike i oni koji imaju radnu vizu.

U srpnju (iako se čeka potvrda tog roka), otvaraju se granice za državljane 60-ak nacija koji ne trebaju vizu za ulazak u Novi Zeland, dok bi svi ostali mogu slobodno ulaziti u zemlju (uz uobičajeni vizni režim) od listopada.

Novi Zeland se inače planirao otvoriti u travnju, no omikron je poremetio taj plan.

Maroko se otvorio za turiste

Kao što smo jučer pisali, nakon što je zbog omikrona dva mjeseca bio zatvoren za turiste, jučer se otvorio i Maroko. Posjet ovoj zemlji moguć je uz potvrdu o cijepljenju i negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Kako se navodi na stranici www.visitmorocco.com, putnici moraju ispuniti zdravstveni obrazac s točnom adresom i kontakt brojem na koji ih je moguće dobiti tijekom posjeta. Pri dolasku na aerodrom, bit će im napravljen brzi antigenski test, a nasumično odabranim turistima napravit će se i PCR test čiji će rezultati stići dan kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:10