IDEJA ZA IZLET

Bella Vista: staza lijepih pogleda u Istri miriše na kadulju i bogatu povijest ovog kraja

Kružna staza duga je 15 kilometara, svladava se ukupno 500 metara uspona pa je kvalificirana kao srednje teška
 Lana Mindoljević/

Ima li, barem za nas kontinentalce, išta ljepše od šetnje uz more, kad miris soli i borova mazi nosnice, a pored tebe se prostire nepregledno, namreškano plavetnilo? Upravo tako počinje šetnja stazom Bella Vista u Istri, koja kreće iz Rapca i prvim dijelom vodi uređenim puteljkom uz plaže i more, a kasnije se penje u njegovo zaleđe. Prošli smo ju na prvi dan proljeća, sunce nas je mazilo cijelim putem, a tek pokoji jači zapuh vjetra podsjećao nas je da nije još vrijeme da potpuno odbacimo tanke jakne i majice dugih rukava.

image
Lana Mindoljević/

Kružna staza duga je 15 kilometara, svladava se ukupno 500 metara uspona pa je kvalificirana kao srednje teška. Za nju ne treba puno kondicije, no ako ste u slabijoj formi, moglo bi vam trebati malo više od prosječnih četiri do pet sati za obilazak.

Nakon prvog dijela staze, na kojem smo se napunili pogledima na morsko plavetnilo, skrećemo u šumu i kreće prvi, ne preteški uspon koji nas dovodi do uređenog, vrlo širokog makadamskog puta kojim nastavljamo do mjesta Ripenda Kosi. Sa svakim metrom kojim se uspinjemo pred nama se otvaraju sve ljepši, čarobni pogledi na more.

image
Lana Mindoljević/

Upravo je po njima staza dobila ime - bella vista na talijanskom znači "lijep pogled", i na ovoj smo ih se turi uistinu nauživali.

Ripenda Kosi uglavnom je turističko naselje, s kućama za odmor s bazenima, iznimno popularno među turistima jer se nalazi na oko 250 metara nadmorske visine i iz gotovo se svih dijelova sela pruža prekrasan pogled na more.

Uz stazu kojom prolazimo pozdravlja nas proljetno cvijeće, sa svih strana mirišu kadulja, ružmarin i drugo začinsko bilje, podloga je ugodna, a usponi blagi.

image
Lana Mindoljević/
image
Lana Mindoljević/

Penjemo se postepeno do najviše točke ove ture, platoa Standar koji se nalazi na 474 metra nadmorske visine. Pogled koji se ovdje otvara oduzima dah. Dan je vedar i sunčan pa na jednoj strani jasno vidimo Cres i Lošinj, a na drugoj pogled puca na unutrašnjost ovog magičnog poluotoka i otkriva mističnost zvonika starih srednjovjekovnih gradića, obližnjeg Labina, Pićana, Gračišća... Na platou Standar nalazi se više arheoloških lokaliteta, gledamo ostatke gradina za zaštitu i stanovanje te tumula, kamenih gomila iz prapovijesnog doba koje su se podizale nad grobovima.

image
Lana Mindoljević/

Priču o prošlosti pričaju nam i stari suhozidi na koje na turi nailazimo. Podsjećaju nas na vremena u kojima su ljudi počeli ograđivati zemlju kamenom kako bi razgraničili parcele, a ovi "zidovi" od kamena, bez ikakvog vezivnog materijala, i danas bude strahopoštovanje.

Nakon prolaska dosta otvorenog vršnog dijela, na kojem oduševljeno nailazimo na čistinu prepunu mladih borova, očito nedavno pošumljenu, polako ponovo ulazimo u šumu i lagano se spuštamo do svoje početne točke, u Rabac.

image
Lana Mindoljević/

Za one koji vole odmor nadopuniti s malo aktivnosti, ova je staza dobar izbor ako posjećujete Labin, Rabac i ovaj dio Istre. Mi smo odsjeli u starom dijelu Labina, prekrasnog srednjovjekovnog gradića koji se smjestio na uzvisini iznad Rapca i koji se svakako isplati obići. Prepun je mediteranskog šarma i slikovitih zgrada i znamenitosti. Jedna od zanimljivijih je trobrodna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije podignuta 1336. godine sa šest mramornih oltara. Glavna gradska vrata u Labinu, sv. Flora, datiraju iz 1589. Iznad vrata je postavljen labinski grb te lav Serenissime, a tu se nalazi i top iz doba Austrije. Teatrino je malo labinsko kazalište koje je osnovano 1844., a prije toga je bilo skladište za žito.

image
Depositphotos/

Posebna je atrakcija labinska loža. Lože već desetljećima predstavljaju sinonim autentičnosti istarskog mjesta te su služile različitim namjenama - od mjesta okupljanja lokalnog stanovništva, mjesta za odvijanje raznih kulturnih događanja do mjesta vođenja sudskih parnica i slično. Ona u Labinu datira iz 1550. godine.

I izvan sezone, kad smo ga mi posjetili, Labin je živahan. Rade kafići i restorani, poput sad već slavne pizzerije Rumore u kojoj pripremaju pravu napoletansku pizzu ili kafića Velo u kojem se mogu pojesti odlični kolači.

Ako ostajete više dana, ovaj je dio Istre odlična polazna točka za obilazak cijelog poluotoka. Sve je na pola sata - 40 minuta vožnje, od najpoznatijih gradova Pule, Rovinja i Poreča, do slikovitih gradova u unutrašnjosti. A izlet u Istru, produženi vikend ili čak duži odmor, uvijek je dobra ideja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 05:41