ČITAJTE U MAGAZINU

FOTO: OVO SU ZAGREBAČKI 'SVEMIRSKI BRODOVI' U kaotičnom okruženju ulica glavnog grada nalazi se nekoliko doista posebnih zgrada

 
 Boris Kovacev / CROPIX

Zagrebački kvart Jarun nedavno je dobio intrigantnu stambenu zgradu koja izgleda kao da je izašla iz svjetskih časopisa za arhitekturu.

Međutim, ovo djelo studia NFO na neki je način kao NLO koji se spustio u dio toga naselja koje obilježava kaotični urbanizam obiteljskih kuća i zgrada. Sličnih je primjera gradnje u desetljeću koje završava bilo još nekoliko, a možemo ih nazvati i svjetionicima suvremene arhitekture u Zagrebu jer oni u svojem okružju više ili manje strše, ali su i putokaz.

Problematika zašto se suvremena arhitektura u Zagrebu ne može graditi u suvremenom okružju vrlo je kompleksna.

Zagreb, 191219.
Kuce i zgrade koje arhitektonski gledano iskacu iz svoje okoline.
Na fotografiji: kuca u Sollarovoj ulici.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Mnogi su stari i često izgledom ruralni kvartovi neplanski građeni, zanemareni u smislu razvoja javnih sadržaja i infrastrukture, ne promišlja se stručno njihov razvoj i nema primjera njihove urbane sanacije. A kako život ide dalje, nije realno ni očekivati da neće biti pokušaja i nastojanja arhitekata i investitora da idu u korak s vremenom i trendovima. Ima i dosta stanovnika Zagreba koji žele ži­vje­ti u dru­kči­jim sta­no­vi­ma i kućama od onih ko­ji se uglavnom pro­da­ju na tr­žištu. Također, često ur­ba­ni iden­ti­tet u “pri­grad­ski am­bi­jent” unose i vlasnici suvremenih obiteljskih kuća, od kojih su neki željeli ostati u kvartu svoje mladosti, ali stanovati u objektima u skladu s vremenom.

Zagreb, 191219.
Kuce i zgrade koje arhitektonski gledano iskacu iz svoje okoline.
Na fotografiji: zgrada u Kruznoj ulici.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Tekst Korane Sutlić o zagrebačkim svemirskim brodovima u cijelosti pročitajte u Magazinu, tjednom prilogu Jutarnjeg lista

U novom broju Magazina, tjednog priloga Jutarnjeg lista pročitajte i sve o putu tvrtke Infobip prema vrhu svijeta, povratku nizozemskog pisca i novinara Franka Westermanna u Rumunjsku te njegovoj namjeri da pronađe dosje koji su tamošnje tajne službe o njemu sastavile netom prije pada Čaušeskua, novi blog Dianovo Gojka Drljače u kojem razgovara s američkim znanstvenikom Tomom Jelinekom, intervju s Ivanom Turudićem o uvođenju novog Visokog kaznenog suda, pregled najboljih glazbenih albuma koji su izdani 2019. godine, esej Tomislava Čadeža povodom 80. rođendana pisca, novinara i polemičara Igora Mandića, nastavak polemike Jurice Pavičića i Vojislava Mazzocca na temu obrazovanja, posebni prilog Nekretnine Doma i dizajna te tekstove naših kolumnista Nina Đule, Gojka Drljače, Jurice Pavičića, Slavenke Drakulić, Miljenka Jergovića i Ante Tomića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 23:37