SERIJA SACHE BARONA COHENA

Kontroverzni komičar krenuo s novom serijom, goste je 'masakrirao', apsolutno je nevjerojatno na što ih je sve uspio nagovoriti!

 
Erran Morad izraelski je antiteroristički stručnjak koji propagira da se u SAD-u naoružavaju djeca od njihove treće godine

Erran Morad, pukovnik u izraelskoj vojsci i specijalist za antiterorizam, uvjeren je da Amerika griješi kada predlaže da se nasilje u školama spriječi naoružavanjem profesora. Krivo, potrebno je naoružati učenike, a katkad i polaznike dječjih vrtića. Postoji predrasuda da se djeca boje oružja, no to nije točno, to je floskula koju im usađuju mediji. Morad je posebno suptilno razradio kako približiti pištolje pa i mašinke najmlađima. Treba ih predstaviti kao igračke, maskirati u omiljene likove iz slikovnica i televizijskih crtića, a njihovo funkcioniranje kao čistu zabavu. Čim se u susjedstvu pojavi sumnjivac koji nikome ne želi dobro, pogotovo arapski terorist, čak i trogodišnjaci ispravno će reagirati.

Billy Wayne Ruddick Jr. osnivač je stranice Truthbrary.org koja “razotkriva” laži mainstream medija

S tim konceptom Morad je posjetio Ameriku i razgovarao s uglednim političarima. Nekima se jako dopao program "Djeca čuvari", poput strasnih zagovornika sveopćeg naoružanja Philipa Van Cleavea i Larryja Pratta, no bilo je i onih koji nisu bili skloni tome da na televiziji reklamiraju pravo polaznika dječjih vrtića, poput kongresmena Matta Gaetza, na vježbanje u gađanju. Potonji je opravdano bio suzdržan, jer je propustio postati predmetom sprdnje. Erran Morad, naime, ne postoji, to je fiktivni lik koji je izmislio Sacha Baron Cohen za potrebe svoje nove lažne dokumentarne serije "Tko je Amerika?" i mamio sugovornike na ekstremne stavove i povremeno vrlo luckasto ponašanje.

Zašto se Baron Cohen vratio televiziji? Vjerojatno stoga što mu je filmska karijera poprilično zamrla. Svojedobno je postao zvijezda zahvaljujući humorističkoj seriji "Da Ali G Show" u kojoj je predstavio tri junaka za pamćenje, naslovnog smetala, londonskog bijelca koji prihvaća kulturu Angloafrikanaca i Jamajčanina, potom fiktivnog novinara iz Kazahstana Borata Sagdiyeva te austrijskog gay modnog specijalista Brüna Gerharda. Svakom od njih posvetio je samostalni film od kojih je "Borat" postigao najveći uspjeh, a na tom tragu nastao je i "Diktator", čiji je protagonist infantilni vladar državice Wadiya, duhovni srodnik Kim Jong-ila, Idija Amina i Moamera Gadafija. Ipak, čim se udaljio od žanra lažnog dokumentarca, gadno je podbacio: njegova akcijska parodija "(Ne)Profesionalac" vratila je tek dio uloženih sredstava i predstavljala prvi veliki podbačaj Barona Cohena.

Oprobana formula

U takvim situacijama najbolje je držati se oprobane formule. Punu godinu dana komičar je pripremao pseudo dokumentarističku seriju u sedam nastavaka "Tko je Amerika?" u produkciji američke kablovske mreže Showtime, krijući od medija tko je njezin pravi autor. U njoj je predstavio čak pet novih likova, spomenutog Errana Morada, zatim Billyja Waynea Ruddicka mlađeg, desničarskog teoretičara zavjere koji ima i svoju web stranicu, tu je i dr. Nira Cain D'Degeocello, profesor rodnih studija na Reed koledžu, liberal koji želi zacijeliti američki posvemašnji rascjep, Rick Sherman je kažnjenik koji se nakon 21 godine robije želi afirmirati kao slikar, no njegov su materijal fekalije i ostale tjelesne izlučevine, a razmjerno normalno doima se talijanski multimilijarder Gio Monaldo, zanimaju ga moda i fotografija, a ima i vlastitu emisiju na Canale 5.

Prva epizoda emitirana je prije dva tjedna, u nedjelju u 22 sata. Showtime je bio zadovoljan rezultatima gledanosti: prvog dana serija je na raznim uslugama skupila milijun gledatelja, a zahvaljujući publicitetu, za očekivati je da će se taj broj i povećavati. Zasigurno će se iznimno gledati epizode u kojima se pojavljuju O. J. Simpson (dobio je honorar od 20 tisuća dolara za nastup) i bivša potpredsjednička kandidatkinja Sarah Palin (nije mogla sakriti zgražanje kako su je namamili u tu seriju). Najveći joj je neprijatelj kritika, ocjena na web portalu www.metacritic.com je nešto ispod trojke, no sudovi variraju. Izrazito negativnih je malo, kao i entuzijastičnih, a većina se slaže da je u pitanju neujednačen proizvod koji ima urnebesnih, ali i dosadnih dijelova. Također, neki su likovi vješto i duhovito smišljeni, ali ih ima i blijedih.

Gio Monaldo - talijanski multimilijarder kojeg zanima moda ima vlastitu emisiju na Canale 5

Najgluplji kongresmen

Baronu Cohenu ipak treba odati priznanje da je na prevaru uspio namamiti toliki broj sugovornika, usprkos činjenici da je jedan od najpopularnijih svjetskih komičara. Dio njih je to znao i pristao igrati po njegovim pravilima, no iznenadili biste se kako je bedast ispao bivši potpredsjednik Richard Dick Cheney. Dopustio je čak da se autor (u liku Errana Morada) poigrava dvostrukim značenjem njegova nadimka i živnuo na svako brbljanje o potrebi naoružavanja. Intervenirao je samo jednom, kad je Morad spomenuo mučenje vodom koje su Amerikanci sustavno provodili, Cheney ga je ispravio da je to bilo "pojačano ispitivanje". Čak mu se i potpisao na kanister koji se koristio za takve torture u Izraelu.

Najgluplji je ipak ispao Jason Spencer, kongresmen iz Georgije. On je prigrlio sve Moradove savjete, pa i taj da treba zabraniti burku kako bi se razlikovalo žene od prerušenih muškaraca. Zasad je najbolje rješenje svakom sumnjivom ispod suknje postaviti ogledalce na držaču i provjeriti spol ispitanika. I ne samo to. ISIL-ovci su zakleti homofobi i najlakše ćete ih otjerati ukoliko im pokažete golu stražnjicu. Spencer je napravio upravo to, i pred kamerama, što je u Americi izazvalo lavinu podsmijeha. Zaključno sa 31. srpnjem podnio je ostavku na svoj položaj.

Britanska starleta Corinne Olympios tvrdila je da su je namamili obećanjem da će joj dodijeliti nagradu "zvijezda reality showa godine" i da je na snimanju bila potpuno zbunjena, nije znala tko s njom razgovara ni koja će biti tema. Ispalo je da pitanja postavlja "talijanski medijski tajkun" Gio Monaldo, kojem je dala dozvolu da u fotoshopu dočara njezino sudjelovanje u kampanji protiv ebole u Sijera Leoneu. Još je štošta napričala što joj je sugerirao Monaldo, na primjer, da je spasila žitelje čitavog jednog sela jer je koketirala s tamošnjim "gospodarom rata", no kad se pročita njezina eksplikacija, očito je da Baron Cohen ne bira sredstva kako bi svoje goste predstavio kao bedake. Bit će tu i sudskih tužbi pa će Showtime imati dosta posla da objasne što je dobrovoljno sudjelovanje, a što prevara.

Rick Sherman bivši je zatvorenik koji se iza rešetaka počeo baviti slikarstvom - crta svojim izlučevinama

Naposljetku, koji će od likova steći naklonost publike, a koga ćemo brzo zaboraviti. Favorit je zasad bez konkurencije Erran Morad koji zastupa politički nekorektne stavove, ali tako apsurdno da se doima poput bliskog srodnika Borata Sagdiyeva. Bivši robijaš Rick Sherman koji se želi proslaviti kao umjetnik ima svojih aduta, ali njegova su pretjerivanja ponekad gadljiva čak i poklonicima ekstremnog humora: ipak, pravi je podvig kako je uspio nagovoriti kalifornijsku galeristicu da iščupa nekoliko svojih stidnih dlačica za njegovu privatnu zbirku. Dr. Nira Cain N'Degeocello imao je svojih pet minuta kad je objasnio konzervativnom republikanskom bračnom paru kako njegova kći ima menstruaciju na američkoj zastavi, koja se zbog boje krvi pretvara u kinesku, no to je bilo sve, a najlošije je prošao Billy Wayne Ruddick jr. koga su prozreli svi sugovornici (senator Bernie Sanders, tv novinar Ted Koppel), pa su njegovi prilozi ispali promašeni.

Dr. Nira Cain-N’Degeocello utjelovljenje je američkog liberala, ovdje na večeri s republikanskim parom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:43