ČITAJTE U MAGAZINU

VIDEO: USPRAVLJANJE KUTINSKOG DIVA Petrokemija je jako dugo preživljavala u spirali milijunskih gubitaka. Sada se čini kako je potpuni oporavak blizu

Kao jedini proizvođač prirodnog plina u Hrvatskoj vidimo mogućnosti sinergije Ine i  Petrokemije, najvećeg konzumenta prirodnog plina, kaže čelnik Ine Sándor Fasimon
 Marko Todorov / CROPIX

Kad god se u Hrvatskoj želi naglasiti važnost nekog ekonomskog subjekta za lokalnu sredinu u kojoj se nalazi, čini se to tako da se između njih postavi znak jednakosti. Sisak je industrija, Koprivnica je Podravka, Pula je Uljanik...

Ta stilska figura od upotrebe se potpuno istrošila, pa je sadržajno ispražnjena. Nije li, ipak, vulgarno jedan grad i sve ono što ga čini reducirati u okvire poslovanja jednog trgovačkog društva?

Razmišljam o tome dok moj auto polako klizi prema vjerojatno najpoznatijem monoindustrijskom gradu u zemlji. Kutina je - čuli ste to već puno puta - Petrokemija.

A uvid u ispravnost te jednadžbe stiglo je već kojih desetak kilometara prije famoznog skretanja s autoceste, u vidu telefonskog poziva upućenog mojem suvozaču. Fotoreporter Marko rođeni je Kutinjanin čija je obiteljska priča sama po sebi prikaz sudbinske povezanosti Petrokemije i stanovnika Kutine. Markov djed u Kutinu se doselio iz bosanskog Vareša upravo zbog posla u Petrokemiji. Tamo su mu radila i oba roditelja, a da nije bilo odlaska na fakultet u Zagreb, vjerojatno bi i on nastavio obiteljsku lozu “petrokemičara”.

Na radni zadatak snimanja reportaže iz Petrokemije krenuo je a da nije obavijestio roditelja kako dolazi u rodni grad, no ispada da nije ni morao. Petrokemijinim službenicima koji brinu o propusnicima za ulazak u tvornicu prezime najavljenog fotografa učinilo se poznatim, pa su se odlučili raspitati. Nekoliko poziva i informacija je već došla do - sada umirovljenog - kolege. “Petrokemijina služba i dalje dobro radi”, uz smijeh govori Marko.

Nažalost, sama Petrokemija godinama nije radila dobro.

Spirala gubitaka mjerenih u stotinama milijuna kuna i državnih intervencija da se ti gubici saniraju prekinuta je u listopadu prošle godine kad je većinsko vlasništvo u kompaniji preuzeo konzorcij sastavljen od njezinih dobavljača prirodnog plina - Ine i PPD-a, a rezultati upravljanja novih vlasnika vide se u prvih devet mjeseci 2019. kad je Petrokemija nakon dugo godina ostvarila dobit.

Je li div iz Kutine na putu ozdravljenja?

Tekst Marka Biočine o uspravljanju kutinske Petrokemije u cjelosti pročitajte u Magazinu, tjednom prilogu Jutarnjeg lista

U novom broju Magazina, tjednog priloga Jutarnjeg lista pročitajte i intervju s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićem, priču o padu Berlinskog zida, polemiku kolumnista Jutarnjeg lista Inoslava Beškera i suradnika Magazina Đina Kolege, putopis iz Ogulina, drugi nastavak feljtona o nogometu i politici u Jugoslaviji, priču o tome kako objaviti članak u časopisu Nature, kritiku filma "Pazi na djecu" koji se u Zagrebu prikazuje u sklopu Zagreb Film Festivala te tekstove naših kolumnista Nina Đule, Gojka Drljače, Jurice Pavičića, Slavenke Drakulić, Miljenka Jergovića i Ante Tomića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:00