‘Buick Riviera’ osvojio publiku i podijelio struku

SARAJEVO - Na jutarnjoj projekciji film je publika pozdravila srdačnim aplauzom, a što se prvih komentara tiče, čini se da je film komentatore i struku podijelio još oštrije nego prvi hrvatski predstavnik, “Kino Lika”.



Znatan dio prisutnih ocijenio je film kao vrlo dobar, čula su se i mišljenja da je to prvi favorit za nagradu festivala, dok je jednom dijelu ljudi od kulture smetalo što film tematizira najdublji tabu bosanskog društva: međunacionalne omraze i stereotipe.



“Buick Riviera” priča je o dvojici bosanskih izbjeglica koje slučaj - točnije prometni udes - navede jednog na drugog u debeloj tuđini, u Sjevernoj Dakoti. Hasan je bosanski musliman, šutljiv i neambiciozan čovjek koji živi u ne najsretnijem braku, a jedina mu je strast stari Buick. Vuko je bosanski Srbin, bogato oženjen, čovjek novog vremena koji iz stare postojbine ipak vuče prijezir prema Bošnjacima, njihovoj navodnoj prijetvornosti, podložnosti, mekoći.



Stoga hoće poniziti Hasana, kuca mu jedan dan na vrata i nudi za njegov Buick novac koji nije razborito odbiti. Glavne uloge u filmu glume Leon Lučev kao Vuko, te negdašnja dječja zvijezda jugoslavenskog filma Slavko Štimac kao Hasan. Treću veliku ulogu - Hasanove žene - glumi Aimee Klein.



Na tiskovnoj konferenciji dobar dio pitanja domaćina ticao se upravo načina na koji film nadilazi političku korektnost i tematizira vjersko/nacionalne omraze i stereotipe. Ekipa filma i Rušinović, međutim, nisu se rado upuštali u tu tematiku inzistirajući da su ih u prvom redu zanimali likovi.

 
 
Na tiskovnoj konferenciji Rušinović je osobito govorio o lokaciji gdje je film snimljen, a to je grad Fargo. “Film ‘Fargo’ zapravo nije snimljen u Fargu nego u Kanadi, a građani Farga ga ne vole jer drže da ih se ismijava.



Sam grad Fargo okružen je s tri sata ničeg uokolo osim snijega, zimi se snimalo na minus dvadeset pet, šarferu su se ledile trepavice, pucale su leće”. Rušinović je objasnio da Dakota doista ima najveću koloniju bosanskih useljenika - oko tri tisuće. “Cijela Dakota ima tristo tisuća stanovnika, to je prazna zemlja iz koje svi bježe, pa je američka vlada tamo planski useljavala bosanske izbjeglice koji nisu imali obitelj u SAD-u”.





Osim filma “Moj Marlon i Brando” prikazanog u srijedu, o Kurdima na granici s Irakom sa sjajnim putopisnim dijelovima, prikazan je i film “Nokta”, neobičan spoj Quentina Tarantianai sufijske vjerske parabole. Komplicirani triler o krađi vrijednog Ku’rana redatelj Dervis Zaimuspio je snimiti u jednom kadru, usprkos vremenskim prijelazima, u presušenom slanom jezeru, izuzetno vješto.
Prikazana još dva turska filma u konkurenciji





Jurica Pavičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:58