‘S Obamom će svima biti bolje’

ZAGREB- Za stotinjak hrvatskih polaznika edukacijskih programa u SAD-u, članove hrvatskih nevladinih udruga i političke organizacije poput YASE i OPSA-e koje se bave ulaskom Hrvatske u NATO, jučer je u Gradskoj knjižnici Bogdana Ogrizovića organiziran prvi domjenak povodom inauguracije američkog predsjednika.



Tako su u ovoj knjižnici za ovu prigodu uređenu tipičnim američkim dekoracijama prijatelji i simpatizeri Sjedinjenih Država uz čašu vina ili soka s oduševljenjem gledali prijenos inauguracije 44. američkog predsjednika Baracka Huseina Obame.



- Zbog velikog interesa javnosti odlučili smo po prvi put u Hrvatskoj omogućiti našim prijateljima da zajedno gledamo ovaj povijesni događaj. Izborom prvog Afroamerikanca za predsjednika, naša nacija pokazala je zrelost i na to sam vrlo ponosan.



 Ovo je okupljanje ogranizirano isključivo za mlade - reako nam je Robert Post, savjetnik za odnose s javnošću američkog veleposlanstva u Hrvatskoj.



Navijali za njegovu pobjedu



Većina prisutnih priznala nam je da su tijekom izborne kampanje navijali za pobjedu Obame.



Krešimir Krnic, viši predavač na indologiji Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prije dvije godine sudjelovao je u edukaciji na Sveučilištu Berkley, jednom od sedam najprestižnijih američkih sveučilišta.



- Zadovoljan sam ishodom izbora i došao sam proslaviti Obaminu pobjedu s američkim prijateljima u Zagrebu. Mislim da će američka vanjska politika s Obamom biti puno bolja - rekao je Krnic.



 Osim što su simpatizeri Obame, uzvanici ovog svečanog domjenka rekli su nam da su neizmjerno počašćeni pozivnicom američkog veleposlanstva.



Kao da je Kennedy



Ponosni su tim više, kažu, jer je riječ o jednom od najvažnijih događaja u američkoj ali i svjetskoj politici.



Ivan Bambir i Lea Lojaničić bili su stipendisti ljetne škole Franklin koja se održava u Sjevernoj Karolini pod pokroviteljstvom američkog veleposlanstva u Zagrebu.



- Čast nam je što su nas pozvali na ovaj povijesni događaj - rekli su Ivan i Lea koji svake godine pohađaju predavanja o američkoj povijesti i civilizaciji u američkom veleposlanstvu u Zagrebu.  Je li Barack Obama popularan baš kao i pokojni predsjednik Kennedy Robert Porst nije mogao komentirati, ali je naglasio da vlada isto uzbuđenje u američkoj naciji.





Takvih bi trebalo i nama



Janko Biškup

61 godina, umirovljenik




- Neću gledati inauguraciju, ali mi se sviđa jer je katolik kao i ja. Ako bude imao vjere, moći će napraviti bitne stvari. Mislim da nije trebalo toliko pompoznosti.



Igor Vukelić

27 godina, radnik u kinu




- Zbog posla neću gledati, a i ne zanima me baš politika. Mislim da Obama kao predsjednik ne može toliko mnogo utjecati na promjene u svijetu.



Vukašin Radusin

77 godina, umirovljenik




- Mislim da je Obama kao Martin Luther King, stvoren za promjene. Bit će dobro ako ga ne ubiju kao i Kinga. Takvih političara treba i nama.



Tamara Banfić

26 godina, osiguravatelj



- Inauguracija predsjednika SAD-a je jedan od većih spektakala.Obama je vrlo zgodan političar i šteta je što takvih političara nema kod nas.


ANKETA





Sandra Bolanča, Ante Milković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:18