UPOZORENJE IZBORNOG POVJERENSTVA

“Na listama mora biti 40 % žena ili slijedi prekršajni postupak”

Strankama i neovisnim listama koje neće poštovati tzv. žensku kvotu prijeti prekršajna kazna u iznosu od 50.000 kuna
Zastupnice u prošlom sazivu Sabora bile su i V. Pusić, I. Strenja-Linić, J. Rimac, R. Vukovac, M. Opačić, N. Tireli, S. Glasovac i D. Zgrebec
 HANZA MEDIA

Ne bude li na stranačkim i neovisnim listama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor zastupljeno 40 posto žena, Državno izborno povjerenstvo (DIP) o tome će dostaviti obavijest Državnom odvjetništvu i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova kako bi protiv stranaka pokrenuli prekršajne postupke.

Upozorenje je to koje je DIP objavio 11. srpnja, pozivajući stranke da poštuju zakonske odredbe o poštovanju načela ravnopravnosti spolova i vode računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na listama.

iznimka 12. jedinica Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor kaže da na listama mora biti najmanje 40 posto pripadnika svakog spola.

Ova odredba odnosi se na liste u svih deset izbornih jedinica u Republici Hrvatskoj te na liste za dijasporu. Iznimka je jedino XII. izborna jedinica, u kojoj se bira osam predstavnika nacionalnih manjina. Strankama i neovisnim listama koje neće poštovati takozvanu žensku kvotu prijeti prekršajna kazna u iznosu od 50.000 kuna.

Državno izborno povjerenstvo objavilo je i odgovor Županijskoga državnog odvjetništva u Zagrebu vezan za uništavanje izbornih listića od prethodnih izbora, održanih u studenome prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2022 02:26