KOMENTAR

Afera Fimi-Media ishodište svih korupcijskih skandala

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Uhićenje Vinka Mladinea, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dakle još jednog iznimno visoko pozicioniranog državnog dužnosnika, pokazuje da je afera s Fimi-Medijom, relativno malom marketinškom agencijom, zapravo prerasla u ishodište svih dosad otkrivenih korupcijskih skandala povezanih s najvišim Vladinim dužnosnicima. Dosadašnja istraga pokazala je da je u Fimi-Mediji uspostavljen model prema kojem se iz javnih i državnih tvrtki prelijevao novac u privatne džepove.

Tako je Fimi-Medija naprosto postala paradigma funkcioniranja cijelog jednog korupcijskog sustava koji je povezivao najviše Vladine dužnosnike i državne i javne tvrtke. Ali ne samo to: istražitelji su također utvrdili da se model isisavanja novca koji se primjenjivao u Fimi-Mediji kapilarno proširio i izvan nje. U različitim varijantama i nijansama, dakako, ali uvijek s istim ciljem: izvući i oprati što više novca iz državnih i javnih tvrtki i prebaciti ih u džepove pojedinaca.

Tako su otkrića vezana uz poslovanje Fimi-Medije pred Mladena Bajića i Tomislava Karamarka postavila novu zadaću: otkriti i sve druge pojedince, agencije i tvrtke preko kojih se isisavao novac iz državnih tvrtki. Kako je korupcijska hobotnica pustila svoje krake puno dalje i šire nego što se to u prvi tren uopće moglo pretpostaviti, to će prisiliti premijerku Kosor da što prije provede dubinsku rekonstrukciju Vlade.

Nekoliko ministara, naime, više ne može bježati od odgovornosti za kriminal koji su počinili njihovi podređeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:07