Porečka Agrolaguna, koja posluje u sklopu koncerna Agrokor, ovih dana pokreće prvu proizvodnju durum pšenice u Istri, ali i u Hrvatskoj.
Budući da Hrvatska nema vlastitu proizvodnju, durum pšenica kao i brašno dobiveno iz ove žitarice, a koji se koriste za pripremu kolača, kruha i tjestenine, kompletno se uvoze, što je ponukalo Agrolagunin menadžment da, kako kaže direktor Bruno Legović, pokušaju stvoriti uvjete da se proizvodnja Duruma pokrene.
- Smatramo da je to zanimljiv program i da ima povoljne uvjete - kaže direktor Bruno Legović objašnjavajući odluku za novi segment proizvodnje koji bi se trebao realizirati u suradnji s kooperantima.
30 posto veća cijena ove pšenice
4-5 tona je prinos duruma
A 3000 kuna robnog kredita daje Agrokor
Osim na vlastitih 35 hektara, s koliko trenutno Agrolaguna raspolaže, procjenjuje da će se, uz primjeran odziv kooperanata, durum pšenica posaditi još na dvjestotinjak hektara istarske crvenice. Cijena durum pšenice u 2007. godini trebala bi biti 30 posto veća u odnosu na cijenu standardne pšenice, a u Agrolaguni očekuju prinos između četiri i pet tona.
Agrokor će kooperantima osigurati robni kredit u obliku repromatrijala, primjerice gnojivo, sjeme i zaštitna sredstava, što će po najpovoljnijim cijenama stajati približno 3000 kuna.
- Najveća stavka je sjeme koje će se morati uvesti, najvjerojatnije iz Italije, a stoji 3,7 kuna po kilogramu - napominje Legović.
Porečki Institut za poljoprivredu i turizam ispitivao je više godina proizvodnju duruma u Istri, a rezultati su bili vrlo povoljni. Među najboljima su se pokazale sorte claudio, preco, neodur i san carlo.
- Proizvodnja pšenice u Istri ima tradiciju, no nažalost u posljednjih par godina merkantilna pšenica bila je loše kvalitete. Za razliku od standardne pšenice, durum pšenica je otpornija na sušu te manje zahtjevna u gnojidbi, a na našoj crvenici daje odlične rezultate - kaže Legović te napominje da je jedan od važnih razloga za pokretanje novog segmenta proizvodnje svakako i otvoreno tržište te će se stoga ići i korak dalje, od sijanja durum pšenice do finalizacije proizvoda.
Konstanca Mitrović
Budući da Hrvatska nema vlastitu proizvodnju, durum pšenica kao i brašno dobiveno iz ove žitarice, a koji se koriste za pripremu kolača, kruha i tjestenine, kompletno se uvoze, što je ponukalo Agrolagunin menadžment da, kako kaže direktor Bruno Legović, pokušaju stvoriti uvjete da se proizvodnja Duruma pokrene.
- Smatramo da je to zanimljiv program i da ima povoljne uvjete - kaže direktor Bruno Legović objašnjavajući odluku za novi segment proizvodnje koji bi se trebao realizirati u suradnji s kooperantima.
30 posto veća cijena ove pšenice
4-5 tona je prinos duruma
A 3000 kuna robnog kredita daje Agrokor
|
Oko 200 hektara usjeva
|
Agrokor će kooperantima osigurati robni kredit u obliku repromatrijala, primjerice gnojivo, sjeme i zaštitna sredstava, što će po najpovoljnijim cijenama stajati približno 3000 kuna.
- Najveća stavka je sjeme koje će se morati uvesti, najvjerojatnije iz Italije, a stoji 3,7 kuna po kilogramu - napominje Legović.
Porečki Institut za poljoprivredu i turizam ispitivao je više godina proizvodnju duruma u Istri, a rezultati su bili vrlo povoljni. Među najboljima su se pokazale sorte claudio, preco, neodur i san carlo.
- Proizvodnja pšenice u Istri ima tradiciju, no nažalost u posljednjih par godina merkantilna pšenica bila je loše kvalitete. Za razliku od standardne pšenice, durum pšenica je otpornija na sušu te manje zahtjevna u gnojidbi, a na našoj crvenici daje odlične rezultate - kaže Legović te napominje da je jedan od važnih razloga za pokretanje novog segmenta proizvodnje svakako i otvoreno tržište te će se stoga ići i korak dalje, od sijanja durum pšenice do finalizacije proizvoda.
Konstanca Mitrović
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....