Agrolaguna prva kreće uzgajati durum pšenicu

Porečka Agrolaguna, koja posluje u sklopu koncerna Agrokor, ovih dana pokreće prvu proizvodnju durum pšenice u Istri, ali i u Hrvatskoj.



Budući da Hrvatska nema vlastitu proizvodnju, durum pšenica kao i brašno dobiveno iz ove žitarice, a koji se koriste za pripremu kolača, kruha i tjestenine, kompletno se uvoze, što je ponukalo Agrolagunin menadžment da, kako kaže direktor Bruno Legović, pokušaju stvoriti uvjete da se proizvodnja Duruma pokrene.



- Smatramo da je to zanimljiv program i da ima povoljne uvjete - kaže direktor Bruno Legović objašnjavajući odluku za novi segment proizvodnje koji bi se trebao realizirati u suradnji s kooperantima.





30 posto veća cijena ove pšenice



4-5 tona je prinos duruma



A 3000 kuna robnog kredita daje Agrokor
Oko 200 hektara usjeva

Osim na vlastitih 35 hektara, s koliko trenutno Agrolaguna raspolaže, procjenjuje da će se, uz primjeran odziv kooperanata, durum pšenica posaditi još na dvjestotinjak hektara istarske crvenice. Cijena durum pšenice u 2007. godini trebala bi biti 30 posto veća u odnosu na cijenu standardne pšenice, a u Agrolaguni očekuju prinos između četiri i pet tona.  



Agrokor će kooperantima osigurati robni kredit u obliku repromatrijala, primjerice gnojivo, sjeme i zaštitna sredstava, što će po najpovoljnijim cijenama stajati približno 3000 kuna.



- Najveća stavka je sjeme koje će se morati uvesti, najvjerojatnije iz Italije, a stoji 3,7 kuna po kilogramu - napominje Legović.



Porečki Institut za poljoprivredu i turizam ispitivao je više godina proizvodnju duruma u Istri, a rezultati su bili vrlo povoljni. Među najboljima su se pokazale sorte claudio, preco, neodur i san carlo.



- Proizvodnja pšenice u Istri ima tradiciju, no nažalost u posljednjih par godina merkantilna pšenica bila je loše kvalitete. Za razliku od standardne pšenice, durum pšenica je otpornija na sušu te manje zahtjevna u gnojidbi, a na našoj crvenici daje odlične rezultate - kaže Legović te napominje da je jedan od važnih razloga za pokretanje novog segmenta proizvodnje svakako i otvoreno tržište te će se stoga ići i korak dalje, od sijanja durum pšenice do finalizacije proizvoda. 



Konstanca Mitrović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2025 12:19