Arpad Šterbik: Vujović je tražio da pustimo Hrvatima, ali nismo htjeli

ZAGREB - Prvi vratar rukometne reprezentacije SCG Arpad Šterbik teško je u medijima optužio izbornika Veselina Vujovića i vodstvo saveza na čelu s predsjednikom Zoranom Mićevićem da su od igrača otvoreno tražili da Hrvatskoj puste utakmicu na EP-u u Švicarskoj.



- Hrvatima je pobjeda značila polufinale, nama gotovo ništa. Najprije nam je za ručkom izbornik Vujović prenio ideju, a zatim i vodstvo saveza u svlačionici. Dok su nam to govorili, rekli su nam da pred vratima stoje Hrvati, Zoran Gobac i predsjednik HRS-a Kavran, te da čekaju odgovor igrača - otvoreno je rekao Šterbik medijima, a to nam je i potvrdio u telefonskom razgovoru.



- Ne mogu više šutjeti i kao sportaš nisam mogao prijeći preko toga. Razmišljam o tome da napustim reprezentaciju ako su ovakve stvari moguće - gotovo je plakao Arpad, dodavši kako nikad nikome nije puštao utakmice i namještao rezultate.



"Bez obzira na obećanje da će nam Hrvati kad-tad vratiti bude li nam zatrebalo..."



Čelnici saveza SCG najprije su demantirali Šterbikove tvrdnje, a zatim ih potvrdili uz objašnjenje da se radilo o provjeri motivacije igrača. Kako god bilo i što se iza svega krije, spomenuti se slučaj dogodio, no potvrđeno je sasvim sigurno kako hrvatski rukometaši ni o čemu nisu imali pojma. To su nam potvrdili kapetan Metličić i ostali igrači koji tvrde da su pobjedu izborili u sportskom nadmetanju te da su prije utakmice znali da se nešto čudno događa u 'taboru' SCG. No, sami ništa nisu znali, niti ih je itko od hrvatskih dužnosnika o bilo čemu obavijestio.



- To se sve događa u sklopu njihove unutrašnje borbe političkog i sportskog odvajanja Crne Gore od Srbije. Radi se o običnim naklapanjima. Osim toga, doživjeli su neuspjeh u Švicarskoj i traže način da se 'operu' - negirao je dogovore i Zoran Gobac. 

Metličić: Arpad mi je rekao da neće puštati

- 'Braco', ja vam utakmicu neću pustiti - rekao je nekoliko minuta uoči utakmice između Hrvatske i SCG Arpad Šterbik našem kapetanu Petru Metličiću, svom suigraču (zajedno s Džombom) u Ciudad Realu. Pero Metličić bio je iznenađen i nije znao o čemu Arpad priča.



- Arpad je velik sportaš i iznenadila me njegova izjava. Nisam znao što se dogodilo u njihovoj svlačionici. Pitao sam i ostale naše igrače znaju li o čemu se radi, no nitko nije imao pojma. Oni su u SCG očito nešto počeli 'muljati' već tada, jer su bili izvan igre za polufinale. Utakmicu nam igrači nisu pustili, no bili su sigurno uzdrmani time što im je rečeno u svlačionici - potvrdio je cijelu priču hrvatski kapetan Pero Metličić. 

'Ex-yu rukometni lobi'

Što god o tome mislili navijači zadojeni velikim rivalstvom sa SCG, igrači obiju reprezentacija, ali i reprezentacije Slovenije - veliki su prijatelji jer igraju zajedno u velikim europskim klubovima. Druže se često s obiteljima i izvan 'radnog vremena'. Logično je, prijateljstvo donosi i podsvjesne simpatije na samim terenima.



Tako se u kuloarima priča o svojevrsnom 'ex-yu lobiju' koji može biti protuteža tzv 'skandinavskom lobiju' koji drma europskim i svjetskim rukometom. No, to su samo nagađanja...  

Mićović: Htjeli smo motivirati igrače

Predsjednik RSS-a Zoran Mićović priznao je da su čelnici i izbornik Veselin Vujović uoči utakmice s Hrvatskom zaista tražili od igrača da izgube i istaknuo da je to bio plan da se igrači provjere: "Hrvati su imali motiv, a momčadi SCG je ostalo samo da brani ugled... S obzirom na to da neki igrači SCG igraju zajedno s hrvatskim igračima, željeli smo provjeriti motivaciju, no vidjeli smo odlučnost igrača da se bore za pobjedu", naveo je Mićović u priopćenju i dodao da je to bio plan selektora Vujovića i stručnoga štaba.



"Izašli smo iz svlačionice i rekli da je sve u redu i to je sve. Na kraju smatram da ovaj sport treba ostaviti sportašima", zaključio je Mićović u priopćenju.



Predrag Žukina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:47