Autentični splitski art-fluid

U podrumima Dioklecijanove palače krajem rujna otvoreno je 20. izdanje izložbe Adria Art Annale. Riječ je o manifestaciji suvremene umjetnosti koja je pokrenuta 1988. godine i koja je posljednjih godina imala nekoliko zapaženih gostovanja u Zagrebu i Rijeci te lani u Parizu.



Na ovogodišnjoj izložbi sudjeluju umjetnici: Drena Čvorović, Matko Trebotić, Marko Marković, Vanja Pagar, Srđan Plečko, Antej Jelenić, Božidar Jelenić, Nick a.t. Knotman, Ana Virag, Glorija Oreb, Vladimir Dodig Trokut, Petar Grimani, Predrag Golub, Siniša Labrović, Tonko Nazor i Ana Virag.



Promoviran je i nulti broj umjetničke tiskovine "Novine" u kojoj se kao autori pojavljuju Vlado Martek, Damir Karakaš, Sanja Iveković, Boris Cvjetanović, Mladen Stilinović... U uvodnom tekstu "Novina" stoji: "Projekt Art-novine dio je programa  nazvan "stvarnosni objektizam" (art reality), a kao interakcija umjetnost-društvo potaknut je još 1968. kroz  urbanu akciju "Crveni peristil".



Taj autentično splitski art-fluid je izuzetan, originalni doprinos i za hrvatsku suvremenu umjetnost..." Među izloženim radovima  jest i onaj Vanje Pagara pod nazivom "Showtime": to je drvena tabla promjera 220 cm, a u nju su zabijeni noževi koji stoje i na podu ispred ove interaktivne slike. Posjetitelji slobodno uzimaju ove noževe i gađaju tablu .        (P. K. B.)


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:04