Ava Gardner: Sinatru gađala pepeljarom, Hughesu iščupala zube

ZAGREB - Kad je praunuk Charlesa Darwina opisao Avu Gardner kao "najbriljantniji primjerak ljudske vrste", izrazio je misli većine muškaraca koji su obožavali tu zamamnu filmsku božicu.

Ljubav je ništa



No, lik s velikih ekrana nije bio nimalo anđeoski u pravom životu. Obožavala je piti, bančiti i izlaziti s muškarcima, a veze su joj bile burne i temperamentne baš poput njezina karaktera. U najnovijoj biografiji "Ava Gardner: Ljubav je ništa", koju je napisao Lee Server, opisan je divlji život zvijezde koja je obožavala kršiti pravila na više od 500 stranica.



- Ako ste bili jedan od sretnika koji je imao sastanak s njom, došli biste u njezinu vilu u Hollywoodu i ona bi vas gola čekala u bazenu ili bi poluodjevena hodala po kući. Jeste li bili njezin frajer naručen za šest ili osam, ni sama ne bi bila sigurna. Zamolila bi vas da si natočite piće dok se ona okupa i spremi, tražeći usput negdje svoju dijafragmu.



Kad biste izišli na večeru, svi bi gledali u vas i osjećali biste se kao najsretniji čovjek na svijetu. Zatim biste otišli u klub i pošteno se naroljali. Ako baš ne biste imali sreće, nabasali biste na Franka Sinatru koji bi napravio scenu i večer bi stvarno mogla početi - navodi Server u svojoj knjizi.

Kokice i čokolada



Mickey Rooney, koji je izgledao poput neotesanog dječaka, oženio je Avu u njezinoj 19. nakon što ju je zaprosio 25 puta. Idila nije dugo trajala. Nakon godine dana Ava je procvala u rasnu ženu, a oko na nju bacio je Howard Hughes. Godine 1943. njih dvoje su počeli vezu, a kad je doznala da je toliko ljubomoran da je špijunira, iščupala mu je prednje zube brončanim ornamentom. Muž broj dva bio je Artie Shaw, a Frank Sinatra, za kojeg se udala 1951., bio je najpoznatiji.



- Nikada se nismo svađali u krevetu. Svađa bi počela na putu do kupaonice - rekla je jednom Ava te opisala da bi ga najbolje smirila kad bi mu bacila pepeljaru u glavu. S godinama, Ava se pretvorila u kroničnu alkoholičarku, izbjegavala je zdravu hranu po svaku cijenu i hranila se kokicama, čokoladom i Jack Danielsom, ali je ostala predivna do kraja života 1990., kad je u 67. godini umrla u Londonu.





1922.Rođena je 24. prosinca u Sjevernoj Karolini kao posljednje od sedmero djece siromašnih farmera.

1941.Udala se za Mickeyja Rooneyja u dobi od 19 godina, a rastali su se 1943.

1945.Udala se za drugog muža, jazz glazbenika Artieja Shawa, a rastali su se 1946.

1946.Snimila je film 'The Killers' nakon kojega je postala seks-simbol.

1951.Udala se po treći put, za Franka Sinatru, a rastali su se 1957. godine. Nakon toga se više nije udavala.

1953.Nominirana za Oscara za film 'Mogambo'. Oscara joj je odnijela Audrey Hepburn 'Praznikom u Rimu'. Mnogi smatraju da je njezina najbolja uloga ona Maxine Faulk u 'Noći iguane'.

1989.Doživjela je moždani udar i ostala djelomično paralizirana, a Frank Sinatra je platio sve njezine medicinske račune.

1990.Umrla je od upale pluća 25. siječnja u Londonu.
AVA LAVINIA GARDNER

Ava Gardner se za Mickeyja Rooneyja udala u 19. godini Brak sa Frankom Sinatrom potrajao je šest godina, a često su se žestoko svađali
Howard Hughes je Avu Gardner potajno uhodio Prizor iz filma "The Killers!, s Burtom Lancasterom, koji ju je učinio slavnom
Ava i Artie Show "Najbriljantniji primjerak ljudske vrste"


Nađa Irena Fišić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:44