Borjana Krišto iz HDZ-a BiH predsjednica Federacije BiH

SARAJEVO - Borjana Krišto izabrana je u četvrtak za predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine kao kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).



Krišto, koja je do sada obnašala dužnost federalne ministrice pravde, izabrana je glasovanjem zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koji su istodobno poduprli kandidaturu Mirsada Kebe iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Spomenke Mičić iz Stranke za BiH (SBiH) za dvoje entitetskih potpredsjednika.



Federalni Ustav predviđa raspodjelu te tri pozicije na predstavnike triju konstitutivnih naroda, a isti je slučaj i u Republici Srpskoj.



Imenovanjem predsjednice Federacije i njezinih zamjenika otvoren je put i za uspostavu nove federalne vlade jer je Ustavom regulirano da kandidata za premijera predlaže predsjednik entiteta uz konzultacije s dopredsjednicima. Sukladno prijašnjem stranačkom dogovoru, na dužnost premijera treba biti predložen kandidat SDA Nedžad Branković, dosadašnji ministar prometa i komunikacija.



Iako su opći izbori u BiH održani još 1. listopada 2006. godine, vlast u Federaciji BiH još nije konstituirana jer su se stranke koje su dobile većinsku potporu birača mjesecima borile za raspodjelu najistaknutijih položaja.



Najveće probleme stvorio je sukob HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. pri čemu obje stranke smatraju kako imaju pravo zastupati interese većine hrvatskih birača.



U Federaciji BiH iz istih razloga još nije formirana izvršna vlast u dvije od deset županija. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 07:47