Chancel, Chateauneuf-du-Pape: Vino koje bi Hrvati mogli voljeti

Chateauneuf-du-Pape najstarija je i jedna od najpoznatijih francuskih apelacija uopće. U Hrvatskoj su, pak, vina iz Chateauneufa, koji se nalazi u području južne Rhone, razmjerno nepoznata: na tržištu se zadnjih godina nalaze tri dobra Chateauneufa: Delas Freres, Paul Jaboulet Aine (ako je kod uvoznika ostala još koja buteljka) i upravo uvezeni Chancel koji je i povod ovomu tekstu.



Da je bilo tko uložio u promociju Chateauneufa na hrvatskom tržištu, oni bi možda mogli postići barem dio popularnosti australskih shiraza, naprosto zato što su u ponekim elementima već poznati hrvatskim kupcima. Naime, ta vina iz južne Francuske svojom često rustikalnom strukturom, prirodnom unutarnjom vrućinom pa donekle i aromatskim spektrom, podsjećaju na plavce.



U apelaciji Chateauneuf-du-Pape dozvoljeno je korištenje čak trinaest vrsta grožđa. Dominantan je, međutim, grenache s više od sedamdeset posto vinograda, a slijede ga syrah i mourverdre. Chancel, koji je u proteklih desetak godina stekao solidnu francusku i međunarodnu reputaciju s vinom Griotte Reserve koje se već duže vrijeme može nabaviti kod nas, novi je proizvođač na području Chateauneufa. Chancelov Chateauneuf iz 2004., jedne od najboljih berbi u posljednjem desetljeću, (superiornijom se smatra jedino 2005. koja, naravno, još nije na tržištu) tipičan je primjer klasičnog, starinskog stila proizvodnje tog vina. Riječ je o vinu velikog, masivnog tijela, s puno alkohola (deklarirano je na 14,5, ali mi se čini i jače), s jakim taninima i nosom punim, s jedne strane, ljetnog crvenog i crnog voća, a s druge, mirisnih trava, ružmarina pa i maslina.



Ono nije posve uravnoteženo: na aftertasteu se osjeti alkoholna vrućina, a tanini su još vrlo jaki. No, izrazito je moćno i bogato, ima barem desetogodišnji potencijal odležavanja, a po svojoj me ekspresivnosti pomalo asocira na bolje buteljke Miloševa Stagnuma.





Vino: Chateauneuf-du-Pape, 2004.

Proizvođač: Chancel, Francuska

Uvoznik: Vivat, Zagreb

Alkohol: 14,5 posto

Gastronomska preporuka: riječ je o jednom od onih crnih vina koja se prirodno piju uz sve oblike govedine i janjetine na roštilju, kao i uz teške, zrele, tvrde sireve

Ocjena: 8/10
Osobna karta





Davor Butković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2025 03:38