Mnogi nutricionisti i dijetetičari tvrde kako bi barem jednom godišnje trebalo dati priliku jetri, našem tjelesnom laboratoriju, da se obnovi kako bi bolje funkcionirala. A najbolji način za to je detoksikacija. Jednostavnom taktikom mogu se obnoviti zalihe energije, ojačati imunitet, budnost, ublažiti napuhnutost. Uz to, nakon detoksikacije smanjuju se tamni podočnjaci, lakše se gube kilogrami, a koža je čišća. Što biste više mogli poželjeti? Jetra je nevjerojatan organ s mnogo zadataka, pa je svakako treba održavati zdravom.
Otrov jednako umor
I bez posebnog pretjerivanja s ićem i pićem, naše tijelo prirodno proizvodi velike količine otrova samim procesom prerade hrane koju trebamo za energiju. Primjerice, kada jedete bjelančevine, tijelo ih razlaže, a dio se pretvara u amonijak. Ako jetra ne radi kako treba, dio amonijaka se ispušta u krvotok, što može izazvati oštećenja mozga, živčanog sustava, bubrega i jetre. Drugi otrov koji se ispušta iz naših stanica kada jetra ne radi kako treba je mliječna kiselina. A to prouzročuje kronični umor i bol u mišićima. Nakupljanje velikih količina mliječne kiseline može voditi tjeskobi, glavoboljama, visokom krvnom tlaku, pa čak i napadajima panike. Uz prirodnu proizvodnju otrova na dnevnoj bazi tijelo se treba pozabaviti i s dodatnim otrovima iz okoliša koje udišemo i uzimamo s hranom. I oni mogu loše utjecati na funkcije jetre i probavnog trakta.
Promijenite navike
Tijekom svake sekunde svakog dana našeg života tijelo se rješava najčešćih otrova, proizvoda oksidacije. Oksidanti se proizvode kao posljedica stvaranje energije unutar stanica, kako sagorijevaju masnoće i glukoza. Drugi izvori toksina su kofein, alkohol, sol, prerađene namirnice, lijekovi (posebno protiv boli), zagađivači iz okoliša poput cigaretnog dima, pesticida i kemikalija. Zbog svega toga naše tijelo treba detoksikaciju barem jednom godišnje ili kada god se osjećamo umorno ili nam je koža "u komi", te nakon mnogo alkohola.
Ovaj sedmodnevni plan (izvor: She) uključuje zamjenu loših navika dobrima. To znači odricanje od hrane i pića koji umanjuju sposobnost jetre za čišćenje organizma. Kada jetra ne može preraditi hranu i riješiti se toksina, oni se gomilaju u masnim stanicama da bi se njima kasnije pozabavila.
- gotovo 80 posto funkcije jetre usredotočeno je na čišćenje organizma od potencijalno štetnih tvari, uključujući i oksidanse
- uklanja i suvišne hormone, pa slab rad jetre može biti krivac za akne, a kod žena i za PMS
- razine šećera u krvi također uravnotežuje jetra, a ako ta funkcija oslabi, posljedice su kronični umor, želja za slatkim, debljanje i na kraju - dijabetes
- jetra sudjeluje i u proizvodnji žuči, a kada to ne radi dobro, rastu razine kolesterola, pojavljuju se probavni poremećaji, nadutost, sindrom iritabilnog kolona, mučnina, alergija na hranu te slaba apsorpcija vitamina (posebice onih topivih u masnoćama - A, D, K i E)
2 dl svježe napravljenog voćnog soka i neograničena količina vode i biljnih čajeva
1. DAN
Doručak kombinacija od najmanje 4 vrste voća sa sokom od pola limuna
Međuobrok 2 prethodno namočene suhe šljive i šaka badema
Ručak salata od 200 g slanutka, 4 blanširane šparoge, pola žlice sezamovih sjemenki, pola jušne žlice sezamova ulja, sok od četvrtine limuna
Međuobrok 5 maslina, voćni sok
Večera rižoto od 45 g riže kuhane u povrtnoj juhi, 200 g zelene leće, 60 g šampinjona, pola luka, limunov sok, peršin i papar; zdjela miješane salate od zelene salate, rikole, radiča i matovilca
2. DAN
Doručak 40 g zobenih pahuljica sa sojinim mlijekom, posuti cimetom, narezno voće po želji
Međuobrok mrkva, celer narezan na štapiće
Ručak pastrva sa žara s povrćem sa žara
Međuobrok 1 grejp
Večera minestrone juha, zelena salata začinjena acetom balsamicom i maslinovim uljem
3. DAN
Doručak napitak od 1 male banane, 1 kruške i narančina soka
Međuobrok 5 badema i šaka grožđica
Ručak gusta juha od brokule (bez vrhnja!) i zdjela miješane salate od povrća
Međuobrok jabuka
Večera rižoto od 75 g smeđe riže, 1 jušne žlice sjemenki buće, 3 jušne žlice maslina, 1 jušne žlice maslinova ulja, 1 češnja češnjaka i bosiljka; salata od rikole
4. DAN
Doručak salata od voća i mljevenih sjemenki (sezam, lan, suncokret, buća)
Međuobrok 1 kruška, šaka orašastih plodova po želji
Ručak sendvič od raženog kruha, tunjevnine (iz vode) i šakom klica alfalfe i miješana salata po želji
Međuobrok naranča
Večera juha od poriluka i krumpira. Na žlici maslinova ulja vrlo kratko popržite 2 zdrobljena češnja češnjaka, dodajte 2 tanko narezana poriluka, 2 srednja krumpira narezana na kockice, prelijte sa 6 dl vode, dodajte veliku konzervu bijeloga graha, popaprite i kuhajte 15 minuta
5. DAN
Doručak zobene pahuljice s miješanim sjemenkama
Međuobrok voće po želji
Ručak juha od poriluka i krumpira (ostatak od jučer), velika zdjela miješane zelene salate
Međuobrok jabuka i šaka oraha
Večera salata od graha pomiješanog s češnjem češnjaka, 1 malim narezanim crvenim lukom, 1 jušnom žlicom maslinova ulja, 125 g mini rajčica, 1 čajnom žlicom pirea od rajčice, 1 jušnom žlicom maslina, šakom klica (alfalfa ili gorušica), bosiljak
6. DAN
Doručak kao 3. dan
Međuobrok voće, žlica mljevene mješavine sjemenki (lan, sezam, buća, suncokret)
Ručak kao 1. dan
Međuobrok nekoliko zelenih maslina, voćka po želji
Večera gusta juha od povrća, bez tjestenine
7. DAN
Doručak kao 4. dan
Međuobrok jabuka i šaka badema
Ručak šalica bistre povrtne juhe, velika salata od miješanog povrća (zelena, mrkva, rajčica...) začinjena limunovim sokom i maslinovim uljem
Međuobrok 2 kivija
Večera pečene paprike punjene gljivama i posute pinjolima, velika zdjela zelene salate
KOFEIN
je kradljivac energije. Odrecite se kave na sedam dana. Lakše ćete mršavjeti, izbjeći ćete dehidraciju, smanjiti stres i bolje spavati.
PŠENICA
sadrži gluten koji može prouzročiti zatvor, nadutost, umor i anemiju.
ALKOHOL
iritira crijeva i povisuje rizik od raka usta, grla, crijeva i jetre. Uništava i korisne tvari poput vitamina B i C, magnezija i cinka.
MLIJEKO
sadrži bjelančevine koje mogu prouzročiti alergijske reakcije. Ako ste osjetljivi na mliječne bjelančevine, vaš obrambeni sustav tretirat će ih kao otrovnog napadača, a jetra će se naveliko baviti njime umjesto drugim otrovima. Probajte sojino ili rižino mlijeko.
LOŠE MASNOĆE
tj. transmasnoće kakvih ima u prženoj hrani i namirnicama koje sadrže hidrogenizirana biljna ulja može utjecati na procese u mozgu blokirajući pretvaranje esencijalnih masnoća u za mozak vitalne masnoće poput gama-linolenske kiseline i prostaglandina.
Otrov jednako umor
I bez posebnog pretjerivanja s ićem i pićem, naše tijelo prirodno proizvodi velike količine otrova samim procesom prerade hrane koju trebamo za energiju. Primjerice, kada jedete bjelančevine, tijelo ih razlaže, a dio se pretvara u amonijak. Ako jetra ne radi kako treba, dio amonijaka se ispušta u krvotok, što može izazvati oštećenja mozga, živčanog sustava, bubrega i jetre. Drugi otrov koji se ispušta iz naših stanica kada jetra ne radi kako treba je mliječna kiselina. A to prouzročuje kronični umor i bol u mišićima. Nakupljanje velikih količina mliječne kiseline može voditi tjeskobi, glavoboljama, visokom krvnom tlaku, pa čak i napadajima panike. Uz prirodnu proizvodnju otrova na dnevnoj bazi tijelo se treba pozabaviti i s dodatnim otrovima iz okoliša koje udišemo i uzimamo s hranom. I oni mogu loše utjecati na funkcije jetre i probavnog trakta.
Promijenite navike
Tijekom svake sekunde svakog dana našeg života tijelo se rješava najčešćih otrova, proizvoda oksidacije. Oksidanti se proizvode kao posljedica stvaranje energije unutar stanica, kako sagorijevaju masnoće i glukoza. Drugi izvori toksina su kofein, alkohol, sol, prerađene namirnice, lijekovi (posebno protiv boli), zagađivači iz okoliša poput cigaretnog dima, pesticida i kemikalija. Zbog svega toga naše tijelo treba detoksikaciju barem jednom godišnje ili kada god se osjećamo umorno ili nam je koža "u komi", te nakon mnogo alkohola.
Ovaj sedmodnevni plan (izvor: She) uključuje zamjenu loših navika dobrima. To znači odricanje od hrane i pića koji umanjuju sposobnost jetre za čišćenje organizma. Kada jetra ne može preraditi hranu i riješiti se toksina, oni se gomilaju u masnim stanicama da bi se njima kasnije pozabavila.
- gotovo 80 posto funkcije jetre usredotočeno je na čišćenje organizma od potencijalno štetnih tvari, uključujući i oksidanse
- uklanja i suvišne hormone, pa slab rad jetre može biti krivac za akne, a kod žena i za PMS
- razine šećera u krvi također uravnotežuje jetra, a ako ta funkcija oslabi, posljedice su kronični umor, želja za slatkim, debljanje i na kraju - dijabetes
- jetra sudjeluje i u proizvodnji žuči, a kada to ne radi dobro, rastu razine kolesterola, pojavljuju se probavni poremećaji, nadutost, sindrom iritabilnog kolona, mučnina, alergija na hranu te slaba apsorpcija vitamina (posebice onih topivih u masnoćama - A, D, K i E)
|
Što radi jetra
|
2 dl svježe napravljenog voćnog soka i neograničena količina vode i biljnih čajeva
1. DAN
Doručak kombinacija od najmanje 4 vrste voća sa sokom od pola limuna
Međuobrok 2 prethodno namočene suhe šljive i šaka badema
Ručak salata od 200 g slanutka, 4 blanširane šparoge, pola žlice sezamovih sjemenki, pola jušne žlice sezamova ulja, sok od četvrtine limuna
Međuobrok 5 maslina, voćni sok
Večera rižoto od 45 g riže kuhane u povrtnoj juhi, 200 g zelene leće, 60 g šampinjona, pola luka, limunov sok, peršin i papar; zdjela miješane salate od zelene salate, rikole, radiča i matovilca
2. DAN
Doručak 40 g zobenih pahuljica sa sojinim mlijekom, posuti cimetom, narezno voće po želji
Međuobrok mrkva, celer narezan na štapiće
Ručak pastrva sa žara s povrćem sa žara
Međuobrok 1 grejp
Večera minestrone juha, zelena salata začinjena acetom balsamicom i maslinovim uljem
3. DAN
Doručak napitak od 1 male banane, 1 kruške i narančina soka
Međuobrok 5 badema i šaka grožđica
Ručak gusta juha od brokule (bez vrhnja!) i zdjela miješane salate od povrća
Međuobrok jabuka
Večera rižoto od 75 g smeđe riže, 1 jušne žlice sjemenki buće, 3 jušne žlice maslina, 1 jušne žlice maslinova ulja, 1 češnja češnjaka i bosiljka; salata od rikole
4. DAN
Doručak salata od voća i mljevenih sjemenki (sezam, lan, suncokret, buća)
Međuobrok 1 kruška, šaka orašastih plodova po želji
Ručak sendvič od raženog kruha, tunjevnine (iz vode) i šakom klica alfalfe i miješana salata po želji
Međuobrok naranča
Večera juha od poriluka i krumpira. Na žlici maslinova ulja vrlo kratko popržite 2 zdrobljena češnja češnjaka, dodajte 2 tanko narezana poriluka, 2 srednja krumpira narezana na kockice, prelijte sa 6 dl vode, dodajte veliku konzervu bijeloga graha, popaprite i kuhajte 15 minuta
5. DAN
Doručak zobene pahuljice s miješanim sjemenkama
Međuobrok voće po želji
Ručak juha od poriluka i krumpira (ostatak od jučer), velika zdjela miješane zelene salate
Međuobrok jabuka i šaka oraha
Večera salata od graha pomiješanog s češnjem češnjaka, 1 malim narezanim crvenim lukom, 1 jušnom žlicom maslinova ulja, 125 g mini rajčica, 1 čajnom žlicom pirea od rajčice, 1 jušnom žlicom maslina, šakom klica (alfalfa ili gorušica), bosiljak
6. DAN
Doručak kao 3. dan
Međuobrok voće, žlica mljevene mješavine sjemenki (lan, sezam, buća, suncokret)
Ručak kao 1. dan
Međuobrok nekoliko zelenih maslina, voćka po želji
Večera gusta juha od povrća, bez tjestenine
7. DAN
Doručak kao 4. dan
Međuobrok jabuka i šaka badema
Ručak šalica bistre povrtne juhe, velika salata od miješanog povrća (zelena, mrkva, rajčica...) začinjena limunovim sokom i maslinovim uljem
Međuobrok 2 kivija
Večera pečene paprike punjene gljivama i posute pinjolima, velika zdjela zelene salate
|
Svaki dan:
|
KOFEIN
je kradljivac energije. Odrecite se kave na sedam dana. Lakše ćete mršavjeti, izbjeći ćete dehidraciju, smanjiti stres i bolje spavati.
PŠENICA
sadrži gluten koji može prouzročiti zatvor, nadutost, umor i anemiju.
ALKOHOL
iritira crijeva i povisuje rizik od raka usta, grla, crijeva i jetre. Uništava i korisne tvari poput vitamina B i C, magnezija i cinka.
MLIJEKO
sadrži bjelančevine koje mogu prouzročiti alergijske reakcije. Ako ste osjetljivi na mliječne bjelančevine, vaš obrambeni sustav tretirat će ih kao otrovnog napadača, a jetra će se naveliko baviti njime umjesto drugim otrovima. Probajte sojino ili rižino mlijeko.
LOŠE MASNOĆE
tj. transmasnoće kakvih ima u prženoj hrani i namirnicama koje sadrže hidrogenizirana biljna ulja može utjecati na procese u mozgu blokirajući pretvaranje esencijalnih masnoća u za mozak vitalne masnoće poput gama-linolenske kiseline i prostaglandina.
|
5 namirnica koje treba izbjegavati
|
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....