KOMENTAR TANJE RUDEŽ

Nagrada Ivi Tolić od 2,15 milijuna eura veliki je poticaj znanstvenicima

 Tomislav Krišto/CROPIX

Bio je to svečan i simboličan trenutak za europsku i hrvatsku znanost. Europsko istraživačko vijeće (ERC), najuglednija organizacija za potporu vrhunskih znanstvenih istraživanja u EU, dodijelio je svoj 5000. grant hrvatskoj znanstvenici dr. Ivi Tolić.

Projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja u Europi i dodjeljuju se znanstvenicima isključivo na temelju izvrsnosti njihova rada. I to prema vrlo strogim kriterijima: od 2007. godine, kad je ERC utemeljen, na natječaje je prijavljeno više od 43.000 projekata. Dosad je odobreno samo 5000, među njima i projekti desetak vrhunskih hrvatskih znanstvenika u domovini i inozemstvu, među kojima su i naše svjetske znanstvene zvijezde prof. Ivan Đikić i prof. Nenad Ban.

Iva Tolić, dobitnica ERC Consolidator Granta, četvrta je dobitnica u domovini jer su prije nje prestižne projekte dobili dr. Stipan Jonjić, dr. Vernesa Smolčić i dr. Ana Sunčana Smith. Njihovi projekti ukupne su težine oko sedam milijuna eura.

Pritom će oko 2,15 milijuna eura dr. Tolić omogućiti da u idućih pet godina nastavi svoja uspješna istraživanja na diobi stanice, da kupi novu opremu te da zaposli tri doktoranda, dva poslijedoktoranda i jednog pomoćnika.

Svečana dodjela 5000. granta dr. Tolić važna je i iz drugih razloga. Prvo, dr. Iva Tolić, baš kao i dr. Vernesa Smolčić i dr. Ana Sunčana Smith, povratnica je u domovinu. Iako je dobila četiri ponude za stalnu profesorsku poziciju u Engleskoj, Francuskoj i Italiji, odlučila je vratiti se u Zagreb te na Institutu Ruđer Bošković utemeljiti svoju grupu. Dr. Tolić vratila se nakon 15 godina života i rada u inozemstvu, i to baš 2014. godine kada ju je jedan od vodećih svjetskih znanstvenih časopisa Cell izabrao među 40 najboljih biologa na svijetu mlađih od 40 godina.

Njezin bi povratak, baš kao i dr. Smolčić i dr. Smith, mogao biti poticaj mnogim našim znanstvenicima koji su otišli u inozemstvo da se i oni odluče na sličan korak, naravno osiguravši si prethodno međunarodne izvore financiranja. Nadalje, ERC-ovi grantovi omogućit će i razvoj novih i jakih međunarodnih istraživačkih grupa u hrvatskim institucijama, što je jako važno za internacionalizaciju naše znanosti kojoj se mnogi “lokalni igrači” grčevito protive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:25