Prunottov Barolo iz 2005. pobjednik je Decanterova kušanja

U prošlom broju britanskog vinskog magazina Decanter objavljeni su i rezultati kušanja Barola iz solidne 2005. godine.

Jedno od tri najbolje ocijenjena vina, s devetnaest od mogućih dvadeset bodova (Decanter koristi ljestivicu do dvadeset bodova), bio je Prunottov generički Barolo, u konkurenciji mnogo skupljih i ponešto respektabilnijih proizvoača.

Prunottov je Barolo, koji se može kupiti i kod nas, proglašen najboljom vrijednošću za novac od svih uzoraka Barola što su ih probali Decanterovi kušači.

Prodaje se i u Hrvatskoj

Ovo je, koliko se sjećam, prvi put da se jedno vino, koje pripada grupi najprestižnijih svjetskih apelacija (Barolo to uistinu jest) i koje je izabrano kao najbolje u toj apelaciji, redovito prodaje u Hrvatskoj.

Okej, Decanterovi “tasting paneli” nisu uvijek najpouzdanije mjerilo. Primjerice, Decanterov je panel, koji se, načelno, sastoji od sedam ili osam profesionalaca, fenomenalni Perignon iz 96. bio ocijenio sa samo 13,5 bodova (što je, otprilike, dovoljan), dok je Steven Spurrier, Decanterov najpoznatiji kušač, istom tom Perignonu dao pet zvjezdica, i to samo mjesec dana ranije.

Nadalje, u Decanterovim se kušačkim izvještajima zna dogoditi da relativno drugorazredni Bordeaux, poput Dauzaca (ne želim reći da je Dauzac loš, naprotiv), dobije bolje ocjene od uistinu kontinuirano izvrsnog Latoura.

Usprkos takvim ekscesima, koje Decanterovi urednici objašnjavaju prirodnom subjektivnošću kušača, činjenica jest da je ovaj londonski magazin najutjecajnija europska vinska publikacija.

Vinarija Prunotto, smještena u Albi, u Pijemontu, utemeljena je između dva rata, kao nasljednica zadružne vinarije, osnovane 1904. godine.

Alfredo Prunotto povukao se iz biznisa 1956., da bi vinariju prepustio svojim prijateljima iz obitelji Colla. Prije dvadeset godina tvrtku Prunotto kupio je Pierro Antinori.

Danas Prunotto posjeduje pedesetak hektara vinograda, na kojima, uz Barolo, proizvodi i Barbaresco, Barbere, Moscato kao i vrlo, vrlo dobri Roero Arneis, koji se, čini mi se, nažalost, više ne uvozi u Hrvatsku.

Barolo iz 2005. godine relativno je kratko maceriran (desetak dana, naspram tradicionalnih metoda, koje su uključivale i četrdesetodnevnu maceraciju), da bi zatim odležavao u velikim slavonskim i francuskim bačvama, te, jednim dijelom, u već upotrijebljenom barriqueu.

Dugovječno vino

Vino se na nosu otvara razmjerno polako; nakon petnaestak minuta počinje mirisati po ljubičicama, koje se probijaju kroz primarne arome crnog voća. Malo kasnije do izražaja dolaze nijanse katrana i kože.

Na ustima je fantastično svježe, gotovo potpuno glatko, s velikim, moćnim, pozadinskim taninima, koji, međutim, ne skupljaju usta. Iako se već sada u njemu može uživati, mislim da Prunottov Barolo iz 2005. godine ima barem dvodesetljetnu budućnost. Izvrsno vino.

OSOBNA ISKAZNICA:

Vino: Barolo 2005.

Proizvođač: Prunotto, Pijemont

Uvoznik: Vivat, Zagreb 1Alkohol: 14,5 posto

Gastronomska preporuka: Beouf Bourgignon, janjeći kotleti, srnetina, i defi-nitivno, jela s tartufima: hrvatskom gastro scenom vlada neobična zabluda da se tartufi dobro slažu s vinima poput malvazije. Naprotiv, zbog svoje izrazite zemljastosti, tartufi traže bogata vina, puna tanina, poput Prunottova Barola.

Ocjena: 9/10

Cijena: oko 350 kuna





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 16:34