NE PROPUSTITE

Danas uz Jutarnji ‘Vodič kroz hrvatske restorane’

Vodič kroz hrvatske restorane pomoći će posjetiteljima restorana da odaberu mjesto gdje će dobiti najbolju vrijednost za svoj novac

ZAGREB - U sutrašnjem prazničnom dvobroju čitatelji će uz Jutarnji list moći kupiti Vodič kroz hrvatske restorane, objavljen u izdanju Profila. Ovaj prvi hrvatski restoranski vodič džepnog formata djelo je Davora Butkovića, dugogodišnjeg restoranskog i vinskog kritičara.

U petoj svojoj knjizi enogastronomske tematike Butković se odlučio za format vodiča. Vodič je oslonjen na dio koncepcije američkog vodiča Zagat, najutjecajnijeg i najprodavanijeg svjetskog džepnog vodiča.

Ključan identitet

U ovom publicističkom novitetu na našoj gastrosceni autoru su pomogli Zlatko Gall za dalmatinske restorane i Franko Lukež u dijelu istarske ponude. Ukupno je ocijenjeno 108 restorana na području Zagreba, Istre, Kvarnera, Dalmacije i Dubrovnika.

Izbor je izuzetno širok - od pizzerija do visoke kuhinje. Zašto 108, zašto ta područja?

- Broj nije zaokružen, a niti konačan, jer smo smatrali da mjesto u vodiču trebaju imati oni restorani koji to zaslužuju po četiri kriterija. A to su kvaliteta hrane, vina, ambijent i servis. Vodič je namijenjen ljudima koji žele jesti u restoranima, a mi im pomažemo da odaberu gdje će dobiti najbolju vrijednost za svoj novac - rekao nam je Butković u kraćem i prijateljskom razgovoru koji, nažalost, nismo vodili na terasi nekog od ocjenjivanih restorana. Ponuda je ocjenjivana bodovanjem do 20, bez ukupnog zbroja, a četiri restorana su u vrhu: Marcellino, Zinfandel, Valsabion i Plavi podrum. Što bi trebali imati oni restorani koji nisu ušli u Vodič?

- Ključno je podizanje kvalitete svih segmenata vođenja posla. To su identitet i komercijalnost restorana uz kvalitetu kuhanja i kreiranje vinske liste. Neki od restorana nisu ušli u Vodič jer im je nedostajao sitan detalj, koji je ponepresudan - kaže Butković.

Restoran nije ljubavnica

Nismo, naravno, odoljeli da ga ne priupitamo ono što zanima sve vlasnike restorana koji se neće pronaći u Vodiču. Zašto sam ne otvori restoran?

- Mislim da je to preozbiljna i preteška logistička operacija koja iziskuje angažman koji sada ne mogu pružiti zbog drugih obveza.

Dakle, restoranu se treba potpuno posvetiti. On ne može biti nešto kao ljubavnica, pitamo.

- Upravo tako, restoran vam ne može biti ljubavnica. Mogu vam samo reći da Zagrebu strašno nedostaje jedan vrhunski talijanski restoran - zaključio je Butković. Što to znači, nismo se usudili ni pitati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:36