MOĆ HEKLANJA

DJED S VITILIGOM U MIROVINI RADI LUTKE ZA DJECU KOJA TAKOĐER IMAJU VITILIGO Topla gesta ganula mnoge: 'Divno je ovo što radite za ovu djecu!'

 
 João Stanganelli Junior / INSTAGRAM

Vitiligo, deformacija kože koja uzrokuje mjestimični gubitak pigmenta do te mjere da dijelovi kože pobijele, u velikoj je većini slučajeva bezopasna za fizičko zdravlje pogođene osobe, no zna uzrokovati probleme.

Oboljeli od vitiliga često znaju biti metom ruganja i zlostavljanja. Brazilac João Stanganelli Junior (64) to zna jako dobro jer s deformacijom živi od svojih 30-ih godina. K tomu, intenzitet njegovog vitiliga s godinama je postao sve jači.

Kako se Stanganelli Junior nedavno umirovio zbog s vitiligom nepovezanih zdravstvenih problema, Brazilac je znao da će morati pronaći hobi s kojim će popuniti dane. Prema pisanju Brightsidea, Stanganelli Junior i njegova supruga počeli su heklati.

Brazilac kaže da se na heklanje vrlo brzo "navukao" i to ritma rada s prstima. "Kada krenete teško je stati, kao da vam prsti to ne dopuštaju", rekao je.

Prva stvar koju je Stanganelli Junior isheklao bila je lutka za unuku, a kako bi ga podsjećala na njega, lutka je sadržavala nekoliko depigmentiranih dijelova koji podsjećaju na vitiligo.

View this post on Instagram

Bonecas Vitilinda

A post shared by João Stanganelli Junior (@joaostanganelli) on

Tada mu je sinulo da bi mogao raditi lutke za djeca s invaliditetom ili deformacijama. Tako su nastale lutke u invalidskim kolicima i s alopecijom, odnosno s gubitkom kose.

Inspiriran porukama koje je dobio zbog svojih uključivih lutaka, Stanganelli Junior je pokrenuo Facebook i Instagram stranice na kojima pokazuje svoje radove.

"Mrlje koje ja imam su lijepe. Ono što me boli su nedostaci u tušim karakterima", rekao je Brazilac.

Ljudi, očekivano, vole Brazilčev rad.

"Imam sina s vitiligom i moramo se nositi s puno zlobnih komentara", komentirao je rad Stanganellija Juniora jedan korisnik. "Divno je ovo što radite za ovu djecu!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:28