BIZARNA ŽALBA

DOBIO 35 GODINA ZA UBOJSTVO PA SE ŽALIO VIŠEM SUDU 'Sudac je počeo govoriti kako ga je sav taj seks napalio, a svjedok je iznosio ključne dokaze'

 
 Profimedia, Caia Image

Britanski apelacijski sud uputio je kritiku jednome sucu na Bermudi jer je tijekom suđenja za ubojstvo izjavio kako se napalio zbog učestalog spominjanja seksa.

Carlisle Greaves, koji je na Bermudi, britanskom prekomorskom teritoriju, radio kao mlađi sudac, iznio je šokantnu primjedbu baš u trenucima dok je jedan svjedok iznosio ključne dokaze u tom slučaju.

Suđenje za ubojstvo, u kojemu je Khyri SMith-Williams osuđen za ubojstvo Colforda Fergusona, prebačeno je na Apelacijski sud jer je odvjetnik obrane Jerome Lynch tražila ponovno suđenje, tvrdeći da se sudac ponašao neprimjereno.

Apelacijski sud odbacio je zahjev za ponovnim suđenjem, no sudac Sir Maurice Kay istaknuo je da sud ne može oprostiti neprimjerene komentare.

- Konkretno, njegov komentar da se počeo napaljivati zbog količine seksa koji se spominje bio je neprimjeren i štetan dostojanstvu sudskog postupka. Gospodin Lynch ga je opravdano kritizirao. Ipak, ne vjerujem da je naštetio obrani niti da je potencijalno ugrozio sigurnost postupka, rekao je.

Smith-Williams osuđen je na najmanje 35 godina zatvora prošloga listopada, nakon što je proglašen krivim za ubojstvo.

Ubijeni Ferguson, 29-godišnji otac djeteta ubijen je u veljači 2011. godine, dok je obavljao radove na kući u Somersetu, na Bermudskom otočju.

Svjedok Troy Harris rekao je na sudu da mu je Smith-Williams priznao umiješanost u ubojstvo te priznao da je pobjegao na motociklu. Također je izjavio da je Smith-Williams rekao da je Rasheed Muhammad povukao obarač na vatrenom oružju te da Ferguson nije bio planirana meta.

Optuženi Smith-Williams žalio se sudu zbog presude, a na saslušanju je Lynch, njegov odvjetnik, kritizirao način na koji je sudac Greaves vodio slučaj, osobito njegovo ponašanje dok je Harris iznosio dokaze.

Ustvrdio je kako je sudac učinio vrlo malo da obuzda upotrebu vulgarnog jezika od strane svjedoka te da je 'prešutno odobravanje' svjedoku dalo na vjerodostojnosti.

U transkriptu koji je prezentiran na Apelacijskom sudu navodi se da je gospodin Harris puno psovao, nazvavši Muhammada pe***** i ponavljao reference na j***** p****.

Viši sud, međutim, odlučio je da ponašanje suca Greavesa nije bilo štetno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:55