Dolazi vrijeme prehrane po genotipu

Američki liječnik, naturopat, dr. Peter D'Adamo prije 12 godina izazvao je pravu senzaciju svojom knjigom "4 krvne grupe, 4 načina prehrane". Preveden na 65 jezika, ovaj je priručnik za mršavljenje proglašen i jednom od 10 najutjecajnih knjiga o zdravlju svih vremena.



U svoju korist



No, D'Adamo nije stao na krvnim grupama - njegova nova knjiga "Prehrana po genotipu" u hrvatskom prijevodu, u izdanju Hena coma, objavljena je gotovo istodobno kada i u SAD. Ideja je ovog plana "za 21. stoljeće" kojim možemo "promijeniti svoju genetsku sudbinu" da geni određuju koja nam hrana omogućuje da budemo vitki i zdravi, da živimo duže. A mi možemo utjecati na gene, poticati ih ili obuzdavati u svoju korist. D'Adamo govori o šest genetskih tipova - lovcima, učiteljima, istraživačima, skupljačima, ratnicima i nomadima, koje je odredio na temelju analiza povezanosti gena, bolesti i tjelesnih značajki.



  dr. Peter D'Adamo
Tri su kalkulatora genotipa - osnovni, srednje složeni i složeni. Za orijentaciju ili za početak, dovoljan je osnovni izračun - omjer nogu i trupa te dužine kažiprista i prstenjaka. No, ako se odlučite slijediti ovaj program, trebat ćete više informacija i detalja i sofisticiraniji izračun koji možete pronaći u knjizi. Za početak, uzmite centimetar i mjerite.



Teško je odoljeti



Da bismo odredili svoj genotip, ne trebamo nikakve posebne skupe testove nego pola sata vremena i podatke o obiteljskoj anamnezi, krvnoj grupi, otiske prstiju i oblik zubi, te mjerenje duljine noge... Kada odredite koji je vaš genotip, u knjizi možete pročitati (i naučiti) detaljne preporuke kako se hraniti, koje dodatke prehrani uzimati i kako i koliko vježbati. Slagali se s D'Adamom ili vam se njegova ideja čini smiješnom, o prehrani po genotipu zasigurno ćemo mnogo slušati u godinama koje dolaze. Rijetki će vjerojatno odoljeti barem pokušati odrediti koji je njihov genotip.





Određeni su na temelju analize veze gena, bolesti i tjelesnih značajki
Šest tipova

Izmjerite dužinu trupa i nogu



Noge i trup (torzo), tj. njihov omjer reflektiraju razine homona rasta tijekom trudnoće i ranog djetinjstva. Oni koji su niskog rasta i imaju kratke noge, pokazuju istraživanja, imaju povećan rizik od debljine i dijabetesa tip 2. Kratke su noge povezane i s rizikom od bolesti krvnih žila srca. Visina, pak, može značiti povećan rizik od nekih oblika raka. Noge jednake dužine ili kraće od trupa ukazuju na genotipove učitelja i istraživača.





Mjerenje dužine kažiprista i prstenjaka





Ideja je da možemo promijeniti svoju genetsku sudbinu
Plan za  budućnost

Koji je duži, kada mjerite s unutarnje strane? Ako je u pitanju prstenjak, to znači da ste u majčinu trbuhu bili izloženi većoj količini andorgena (muških spolnih hormona), dok duži kažiprst svjedoči o većim razinama estrogena. Općenito, više muških hormona doprinosi "andro" ili "muškoj" građi - to su viši, vitkiji, mišićaviji tipovi. Duži prstenjaci na obje ruke ključni su za Lovca iako i Istraživač i Nomad pokazuju taj uzorak. Duži kažiprsti na obje ruke oznaka su Skupljača iako se vide kod žena Nomada, te ponekad kod učitelja. Različiti rezultati na svakoj ruci oznaka su Učitelja iako se ponekad vide i kod Skupljača.



Postoje namirnice koje su dobre za svaki genotip poput jaja i maslinova ulja. No, druge se ključne namirnice razlikuju kod šest genotipova. Evo koje je najbolje jesti u velikim količinama, a koje treba  izbjegavati



Lovac



Meso: Crveno meso vitalno je za lovca, koji ne mora brinuti o masnoćam poput drugih

Riba i morski plodovi: Lovci bi trebali redovito uživati u ribi bogatoj omega-3 i omega-6 masnoćama, da podignu sposobnost reakcije na stres. Posebno se preporučuju losos i srdele

Mliječni proizvodi: Većina sireva ili bolje rečeno svi, nisu dobri za lovce. Kada baš požele jesti sir, preporučuju se oni tvrdi poput parmezana i pekorina

Masnoće: Najbolje su jednostruko nezasićene masnoće, poput maslinova i sezamova ulja

Voće/povrće: Brusnice, grejp, cikorija i repa odličan su izbor, kao i alge Ugljikohidrati: Kako su vrlo često osjetljivi na gluten, lovci bi trebali paziti na unos pšenice, mekinja i bijelog brašna. Preporučuju im se riža i kvinoja

Začini: Najprikladniji su oni koji podupiru obrambeni sustav ublažavajući stres, poput cimeta, karija i kurkume

Napici: Lovci bi trebali izbjegavati kavu



Skupljač



Meso: Od crvenog mesa preporučuje im se janjetina, kozje meso, te puretina, dok piletinu (i pileću jetru) treba izbjegavati

Riba i morski plodovi: Trilje, list, haringa i sardine najbolji su izbor za skupljače

Mliječni proizvodi: Svježi kravlji sir i ricotta najbolje im gode, trebaju izbjegavati fetu i mozzarellu

Masnoće:  Pravilan izbor ulja važan je za pravilan rad slabog metabolizma skupljača. Maslinovo i orahovo ulje najbolji su izvor masnoća

Voće/povrće: Egzotično voće poput guave i papaje odlično je za skupljače. Trebaju izbjegavati krastavce i kelj

Ugljikohidrati: Skupljači bi trebali u prehranu uključiti više namirnica niskog glikemijskog indeksa poput prosa, kvinoje, rižinih mekinja i basmati riže

Začini:  Za skupljače su dobri začini koji stvaraju toplinu poput cimeta, peršina i kurkume, da ubrzaju metabolizam 1Napici: Kavu mogu piti, ali umjereno. Odlično im odgovara čaj od ginsenga



Učitelj



Meso: Od crvenog mesa preporučuje se kozje i ovčje, od peradi puretina dok drugu perad i pernatu divljač treba jesti u vrlo malim količinama

Riba i morski plodovi: Bakalar, cipal, klenj, grgeč i štuka dobar su izbor, a dobro je izbjegavati školjke (dagnje, Jakobove kapice), hobotnice i rakove

Mliječni proizvodi: Gauda, gorgonzola, jogurt, mlaćenica su dobri, a trebaju izbjegavati fetu, sir za tost...

Masnoće: Maslinovo i laneno ulje posebno se preporučuju učiteljima, a trebali bi izbjegavati maslac, palmino, sojino, suncokretovo i sezamovo ulje

Voće/povrće: Blitva, cikla i prokulice, te luk preproučuju se ovom genotipu, dok bi trebali izbjegavati papirike, rajčice, šparoge, bukovače... Od voća se naročito preporučuju brusnica, limun, nektarine i ribiz, a  breskve, kruške i lubenice trebalo bi izbjegavati

Ugljikohidrati: Učiteljima najbolje odgovaraju začini poput bosiljka, češnjaka, origana i ružmarina, a estragon, anis i kumin bilo bi dobro izbjeći

Začini:  Veliko ‘da’ origanu.

Napici: Njihov je dobar izbor sok ananasa i zeleni čaj, dok bi trebali izbjegavati žestoka pića



Istraživač



Meso: Istraživačima odgovara crveno meso, ali i perad, posebice "egzotičnija" poput noja

Riba i morski plodovi: Grdobina, šaran i list dobri su za istraživača, dok bi pastrve i losose trebali izbaciti s jelovnika

Mliječni proizvodi: Preporučuje im se izbjegavati sireve s plijesni no mogu uživati u mozareli i ricotta sirevima

Masnoće:   Shea ulje (shea maslac) im  odgovara,a sojino bi trebali izbjegavati

Voće/povrće:  Blitva, luk i kelj odlični su za istraživače, kao i brusnica, dunja i guava. Naranče, banane i nektarine trebali bi izbjegavati

Ugljikohidrati: Najviše im  odgovaraju proso i basmati riža

Začini:  Začini i začinsko bilje s "pročišćavajućim" učinkom, poput češnjaka i timijana 1Napici:  Čaj od šipka idealan je napitak. Kavu treba izbjegavati



Nomad



Meso:  Nomadi mogu jesti crveno meso i ne moraju previše brinuti o količni masnoće. Dozvoljena im je i teleća jetra, ali i puretina

Riba i morski plodovi: Bijela riba najbolje odgovara nomadima, jer sadrži bjelančevine koje pomažu održati probavni sustav zdravim Mliječni proizvodi: Meki sirevi poput briea i camemberta dobri su za njih Masnoće:  Imaju koristi od lanenoga ulja.

Voće/povrće: Kupus, mrkva i cvjetača su super hrana za nomada, kao i borovnice i nektarine

Ugljikohidrati: Nomadi moraju paziti na unos glutena i lecitina, te izbjeći raž i raženo brašno

Začini:  Papar, anis, gorušica i piment nisu začini za nomada, dok su bosiljak, majčina dušica i peršin dobar izbor

Napici:Kavu nomadi smiju piti vrlo umjereno, do su im pivo i crno vino dozvoljeni



Ratnik



Meso:  Ratnici bi, u biti, trebali biti vegetarijanci, jer im se ne preporučuje nijedna vrsta mesa

Riba i morski plodovi: Zbog gustoće i viskoznosti krvi ratnicima najbolje odgovara masna morska riba. Mogu uživati u gofu, bakalaru, lososu, ali i inćunima

Mliječni proizvodi:  Svježi sir i različite meke sireve dobro podnose. No, trebali bi izbjegavati fetu i ricottu

Masnoće:Problematičan metabolizam znači da ratnici moraju pažljivo birati masnoće u prehrani. Ulje pšeničnih klica relativno je dobar izbor

Voće/povrće:  Lisnato zeleno povrće, ali i cvjetača, luk, špinat i prokulice odličan su izbor za ratnike. Ne odgovaraju im kupus, rajčica i patlidžani

Ugljikohidrati: Hrana niskog glikemijskog indeksa, poput smeđe riže, ječma i raži dobra je kao izvor ugljikohidrata za ratnike

Začini:  Češnjak, cimet i origano poboljšat će metabolizam kod ovog genotipa

Napici: Ratnici mogu imati koristi od kave i crnog čaja

Što je dobro za lovca, nije i za sakupljača...











Đenada Kučković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2025 23:09