Duhanske tvrtke varale pušače light cigaretama

WASHINGTON - Poznatim se svjetskim duhanskim divovima crno piše. Unatoč svim mogućim pravnim smicalicama i najskupljim odvjetnicima koje su angažirali, doživjeli su novi pravosudni poraz koji bi mogao imati dalekosežne posljedice za njihove pune blagajne.



Ovisnost i pasivno pušenje




Naime, prizivni sud u Okrugu Kolumbija, koji obuhvaća područje glavnog grada Washingtona, prihvatio je pravorijek Okružnog suda donesen prije tri godine prema kojem su duhanske tvrtke prekršile savezne zakone o zabrani zločinačkog udruživanja jer su se tajno dogovorile da lažu o štetnosti pušenja.



A lagale su, kaže sud, više desetaka godina iako su znale i da pušenje izaziva ovisnost, i da je pasivno pušenje štetno i da cigarete koje prodaju pod oznakom “manje katrana”, “light”, “superlight” te “mild” nisu ništa manje štetne od onih koje nemaju tu oznaku. Dakle, duhanske kompanije više neće smjeti stavljati takve oznake na svoje proizvode.



Sud je također zaključio da su se duhanske kompanije dogovorile kako u tržišnoj utakmici neće uopće otvarati pitanje čije su cigarete štetnije, što je sasvim razumljivo jer su znale da su naprosto sve cigarete štetne. “Optuženici su bili svjesni neistinitosti te su istupali namjeravajući prevariti”, jedna je od ocjena u 96 stranica dugom, jednoglasnom sudskom obrazloženju. Tvrtke će morati na svojim web stranicama objaviti ispravke, ali i zakupiti značajan oglasni prostor u novinama i na televiziji kako bi objavile podatke o štetnosti pušenja.



Ide se na Vrhovni sud



Proces je započeo tužbom koju je podnijela administracija Billa Clintona 1999. godine, a sada mu se pomalo bliži završetak. No, duhanski divovi Philip Morris, Altria i Reynolds najavljuju da neće odustati te će vjerojatno cijeli predmet iznijeti pred Vrhovni sud.



No, ova presuda otvara mogućnost niza tužbi u kojima bi duhanske tvrtke osobama oštećenim zbog njihove prevare morale isplatiti ogromne iznose. U ovom se trenutku vodi oko 40 takvih procesa u cijelom SAD-u, a jedan od odvjetnika u tim procesima je istaknuo da je ova presuda zapravo “sjajan putokaz privatnim tužiteljima”.



Već jedna nagodba



Prema nagodbi iz 1998. godine, koja je duhanskoj industriji zabranila da se u reklamnim kampanjama obraća mladima, ti divovi plaćaju milijarde dolara odštete svake godine.



A u Kongresu se dovršava zakonska procedura koja će ovlastiti Upravu za hranu i lijekove (FDA) da nadgleda reklamiranje i proizvodnju duhanskih proizvoda. Inače, FDA je poznat po izuzetnoj rigoroznosti.






Ipak, Ilija Rkman, predsjednik Saveza udruga Potrošač, procjenjuje da light cigarete čine i više od 60 posto prodanih cigareta u nas.



- Gledajući po kafićima, kod potrošača je očita dominacija triju vrsta cigareta: Ronhilla, u svim oblicima, zatim Walter Wolfa i Marlbora, posebice Marlboro Lightsa - istaknuo je Rkman.



Usporedbe radi, neka istraživanja pokazuju da light cigarete čine čak 85 posto svih prodanih cigareta na američkom tržištu. Očito, u Hrvatskoj potražnja za light cigaretama nije tako velika, iako i u nas one čine veći dio prodanih cigareta. Unatoč tome, proizvodnja i prodaja duhana i u Hrvatskoj je vrlo unosan posao. O tome govori i jedno nedavno provedeno istraživanje austrijskog RegioPlana, koje je  pokazalo da prosječno hrvatsko kućanstvo na cigarete i alkohol godišnje potroši oko 470 eura, što predstavlja oko četiri posto njegovih ukupnih godišnjih izdataka. Istodobno, prosječno kućanstvo u Hrvatskoj za obrazovanje godišnje potroši 105 eura ili samo jedan posto ukupnih izdataka. ( A. M.)

Na light cigaretama više od 60 posto hrvatskih pušača

Preciznih podataka o udjelu light cigareta na hrvatskom duhanskom tržištu nema.



Željko Trkanjec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:11