VJEROVALI ILI NE

FOTO EU dala 7 milijuna eura za Donkeypediju - putujućeg magarca. Pogledajte najbesmislenije projekte na koje Bruxelles troši novac!

Velika Britanija je ljuta na Europsku uniju jer cijeli niz besmislenih projekata financira u vrijeme krize

ZAGREB - MyCopter, projekt “zračnog automobila” kojim bi se ljudi mogli prevoziti na manjim udaljenostima, od siječnja se razvija na njemačkom Max Planck institutu za biološku kibernetiku. Europska Unija dosad je u pothvat uložila 30,8 milijuna kuna, no njime se ne treba pretjerano zanositi - znanstvenici predviđaju da bi projekt mogao biti dovršen tek za 30 godina.

Rješenje za gužve?

Osobna zračna vozila (PAV), što je službeni naziv projekta koji je podijelio europsku javnost, trebao bi riješiti problem prometnih gužvi i omogućiti jednostavan i brz način prijevoza zrakom. Britanska je javnost bijesna jer smatra da EU rasipa novac u vrijeme krize.

No, MyCopter samo je jedan od projekata koje EU potpomaže, a za koje mnogi tvrde da su posve besmisleni.

Primjerice, nitko ne zna kome će u EU koristiti “plesni projekt” u Burkini Faso, za koji je Unija izdvojila gotovo pola milijuna eura, ili deset milijuna eura vrijedan projekt gradnje centra za zapošljavanje na Maliju, gdje je posao pronašlo ukupno šest ljudi.

Široke su ruke

Donosimo vam još niz besmislenih projekata koje je posljednjih godina Europska Unija odlučila izdašno financijski pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:04