I ON STEŽE REMEN

Zbog krize se i princ Charles dao u štednju

Iako se malo iskontrolirao u peglanju kartica, princa još uvijek dvori ‘ergela’ batlera, sobara i kuhara
FILE - This is a Tuesday June 1, 2010 file photo of Britain's Prince Charles, as he attends the Creating Places of Value seminar at the Palace of Holyroodhouse in Edinburgh. Buckingham Palace said Monday June 7, 2010 that Prince Charles will take three days off next week in a bid to shake a persistent chest infection. The Prince of Wales has been suffering from the infection for more than a month and doctors have advised the heir to the throne to take some time off to fight it. (AP Photo/David Cheskin, Pool, File)
 AP

LONDON - Britanski princ Charles napokon je odgovorio na brojne pozive da malo stegne remen i sreže stavke u svom proračunu koje su se financirale iz “kasica prasica” poreznih obveznika. Naime, njegovo je godišnje izvješće o troškovima pokazalo da je smanjio svoje troškove za čak 14 posto, odnosno za 1,79 milijuna funti pa su oni prošle godine iznosili 10,72 milijuna funti.

Izvješće također pokazuje da je, među ostalim, smanjio i troškove putovanja te ostalih stavki koje su financirali porezni platiše sa 3,03 na 1,66 milijuna funti te da je uz to dobrovoljno platio 13 posto veći porez.

Milijuni za poslugu

- Život nije lak i trudimo se biti štedljivi. Obzirni smo prema trenutačnoj gospodarskoj klimi i uvijek se brinemo o ekonomiji. Napravili smo dobar napredak u proteklih 12 mjeseci po pitanju učinkovitosti - objasnio je prinčev privatni tajnik Sir Michael Peat, koji je, šaleći se, najavio i daljnje uštede.

- Mogli bismo im srezati broj obroka dnevno. Sve se razmatra - našalio se Peat. No, izvješće također ukazuje na činjenicu da se princ Charles, koji se često nalazio na meti kritika zbog rastrošnog života, nekih stvari ne želi baš odreći. Za njega i Camillu te Williama i Harryja još se brine čak 149 članova osoblja, uključujući kuhare, sobare i batlere za koje se godišnje mora iskeširati oko 6,3 milijuna funti.

Mora se biti pošten

Neizbježno je, pritom, napomenuti da je princ 2009. zabilježio nešto veće prinose od vojvodstva Cornwall, odnosno portfelja zemljišta te rezidencijalnog i komercijalnog vlasništva koje je osnovano u 14. stoljeću da bi se iz njega financirala kruna. Iz tog izvora na račun mu se slilo 17,1 milijun funti. - On je očito svjestan mišljenja javnosti u trenutnoj gospodarskoj klimi. Porez koji je platio ove se godine značajno povećao, iako je to, da budemo pošteni, zato jer mu je zarada narasla, a troškovi pali - objasnio je Mike Warburton, privatni porezni savjetnik u Grant Thorntonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:20