IZLOŽBA AUTOMOBILA

FOTO Šangaj Motor show: Svjetska premijera gotovo svih modela ključnih u 2011. godini

Za Europljane vrlo značajna izložba automobila održava se od 19. do 28. travnja u najmnogoljudnijem gradu Kine

Ovogodišnje izdanje tek otvorenog međunarodnog salona u Šangaju dosad najuvjerljivije pokazuje koliko je kinesko tržište važno europskim proizvođačima. Gotovo sve premium marke ovdje će imati svjetsku premijeru modela ključnih u 2011. godini.

Nakon DS3 i DS4, Citroën je prikazao gotovo serijsku verziju najnovijeg modela ‘luksuzne’ DS serije. Novi DS5 na europsko, no ponajprije na kinesko tržište stiže tijekom 2012. godine, a nastao je na potpuno novoj platformi te je dosad najluksuzniji automobil Citroënova premium podbrenda. Veliki hatchback ujedno je iznimno odvažno i domišljato oblikovan te dokazuje da je Citroën trenutačno najmaštovitiji od francuskih proizvođača. Luksuznim interijerom dominiraju jednako promišljene linije te skupocjeni materijali i brojne kožom presvučene površine. Konceptni DS5 pokreće Hybrid4 sustav koji kombinira dizelski i elektromotor te razvija 200 KS.

Još jedan Audijev SUV

Audi je s dobrim razlogom odabrao salon u Šangaju za premijeru novog Q3. Kinezi su, naime, veliki ljubitelji SUV-ova, osobito kompaktnih koji su prikladniji za prenapučene ulice tamošnjih gradova. Novi model temelji se na dorađenoj platformi Volkswagenova Tiguana s kojim će ponajprije dijeliti neke motore. Dizajn novog Q3 ni po čemu ne iznenađuje jer je najmanji SUV iz Ingolstadta očito inspiriran većim modelima Q5 i Q7.

Osim s prednjim pogonom, Q3 će se moći kupiti i s onim na sve kotače, koji, za razliku od ostalih Q modela, koristi Haldex spojku. Ponudu motora čine dvije verzije 2-litrenog TFSI turbobenzinca sa 170 ili 211 KS te dvije izvedbe 2-litrenog TDI turbodizelaša sa 140 i 170 KS, s time da će naknadno biti dostupna slabija inačica. Novi Q3 počet će se prodavati tijekom lipnja.

Chevrolet je odabrao Kinu za svjetsku premijeru novog Malibua koji će prvi put u povijesti biti globalni model. Nova limuzina više srednje klase ističe se upadljivim i zanimljivim vanjskim dizajnom, a ima i vrlo uvjerljiv interijer. Ponuda prostora bit će izdašnija, a i prtljažnik će biti na razini onoga što nudi konkurencija. Motori će biti uglavnom poznati iz ostalih modela, a uključuju 1,6-litrene benzince i 2-litrene turbodizelaše.

Novi koncept Peugeota

BMW je održao odavno najavljenu svjetsku premijeru Coupe verzije Serije 6, čime je potvrdio veliku važnost kineskog tržišta na kojem se luksuzni europski automobili jako dobro prodaju među novopečenim bogatašima. Nova ‘šestica’ s limenim krovom prikazana je nakon kabrioleta, a ističe se očito skladnijim i dinamičnijim linijama.

Od zanimljivijih koncepata izdvajamo Peugeotov SxC, odnosno Shanghai Cross Concept, viziju velikog SUV-a koji dimenzijama nadmašuje modele poput BMW-a X5. Ovo je još jedan u nizu koncepata kojim šef dizajna Gilles Vidal najavljuje novo Peugeotovo dizajnersko usmjerenje. Osim dizajna, zanimljiva je i tehnologija novog francuskog koncepta. Prednje kotače, naime, pokreće turbobenzinac sa 220 KS, a stražnje elektromotor koji ukupnu kombiniranu snagu povećava na čak 315 KS. Peugeot nije potvrdio da će se SxC proizvoditi serijski, no nije ni isključio mogućnost uvođenja velikog SUV-a na kinesko tržište.

Drukčija A-klasa

Vrlo je zanimljiv i Mercedesov Concept A, odnosno vizija nove A-klase koja je zamišljena kao konkurent sljedećim generacijama BMW-ove Serije 1 i Audija A3. Europski proizvođači automobila u posljednje se vrijeme sve više okreću rastućem kineskom tržištu, a jedna od najuvjerljivijih potvrda je upravo otvoreni salon u Šangaju koji prikazuje svu moć najvećeg tržišta automobila na svijetu.

Pogledajte fotogaleriju Šangaja 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:21