Frikadele s umakom od luka

75 dag malih krumpira podjednake veličine

5 glavica luka

50 dag samljevene svinjetine (pomiješajte masnije i manje masne dijelove u omjeru po želji)

1 jaje

2 žlice krušnih mrvica

1 žličica srednje ljutog senfa

mljevena crvena paprika

1-2 žlice pekmeza od rajčica

5 dl juhe

1/2 svežnjića peršinovih grančica + za ukras

3-4 grančice majčine dušice

sol

papar





4 oso­be

pri­pre­ma 45 mi­n





1. Ogulite krumpir i pristavite s hladnom slanom vodom; kuhajte 20 minuta. Oprano začinsko bilje nasjeckajte. Jednu glavicu luka vrlo sitno nasjeckajte, a preostale zarežite okomito tako da kriške ostanu dolje povezane. U samljeveno meso umiješajte sitno nasjeckani luk, senf i nasjeckano začinsko bilje, jaje i mrvice.





2. Posolite, pa dodajte mljevenu papriku i papar - smjesa mora biti ljuta. Oblikujte 12 plosnatih frikadela. Pržite ih na vrelom ulju po 4-5 minuta sa svake strane. Stavite na toplo.

Krupne i zarezane glavice luka poslažite u lončić toliko velik da se luk neće raspasti. Ulijte meso od prženja frikadela, te juhu u kojoj ste razrijedili pekmez od rajčica. Neka vrije 5 minuta.



Na tanjure rasporedite oguljeni krumpir, ispržene frikadele i umak s lukom. Sve pospite nasjeckanim peršinom.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2025 13:24