'Gosti moje emisije moraju biti simpatični'

Gastronomska stručnjakinja i kulinarska TV zvijezda Ana Ugarković već drugo ljeto zaredom svoje umijeće dijeli s gostima restorana Toto’s u uvali Palmižana gdje je idealno spojila ugodno s korisnim. Na jesen namjerava otvoriti vlastiti delikatesnu prodavaonicu u Zagrebu. Za Studio je pričala o svojim kulinarskim počecima, omiljenim jelima i planovima za emisiju “Kod Ane”.



Do rada na Palmižani došlo je spontano kroz razgovor s vlasnikom Toto’sa, a na početku je kuhanje bilo zamišljeno samo za jedan stol na terasi u dijelu koji bi Ana imala na korištenje. Vrlo brzo se pokazalo da je interes za njezinu kuhinju mnogo veći. - Ove godine proširili smo kuhanje na više mjesta. Imam i pomoćnike, pa je to sada ozbiljnija priča. Imam neka stalna jela na meniju, ali zbog pomoćnika moramo imati neku šprancu jer bi bilo teže izvedivo da svaki dan izmišljamo nešto novo. Ima dosta jela, i mesa i ribe. Osmišljeno je tako da se
Iako savršeno ispadne sve čega se u kuhinji prihvati, Ana najviše uživa u spravljanju kolača zato što ih ljudi najviše vole jesti. Upravo zato priprema i novu kuharicu samo sa slasticama. Svoju ljubav prema kuhinji namjerava podijeliti i s drugima u školi kuhanja u sklopu njezina prostora u Zagrebu.

Kuharica sa slasticama

može probati mnogo različitih, malih jela. To je vrlo jednostavna hrana jer ja idem za tim da su okusi jednostavni - objasnila je Ana.



Dosta je vremena potrošila na stvaranje mreže dobavljača zbog kvalitete namirnica.



- Dobavljače imam i s otoka, Splita, neke čak i iz Istre, neke sireve nabavljam s Krka, pa i neke stvari iz Zagreba. Sve se može organizirati. Kada dođu u Palmižanu, ljudi ne smatraju da je to jedan mali otok pokraj drugog otoka i da svaka namirnica koja dođe do mene, mora proći barem pet ruku. Treba je ukrcati na brod, iskrcati s broda i proći barem tri broda. Sigurno da je zato i skuplja, pa ponuda treba biti na razini ovog kraja - objasnila je Ana.



Potrebne začine nalazi svježe, neke je sama posadila, a neki, poput lovora, ružmarina, timijana, mente i bosiljka, rastu na Palmižani.



- Koristim i levandu, posebno u doba kada cvjeta, a osušenom se može aromatizirati neka čokoladna jela. Često se koristi u kombinaciji čokolade i vrhnja i odlična je, iako su ljudi pomalo skeptični. Moja kuhinja je nekava mješavina, makar se sve temelji na mediteranskoj. Prošli tjedan su se gosti iz Libanona iznenadili jer imam namaz tahumu i sir od jogurta, što je bliskoistočno jelo, izraelsko. Sve je to u osnovi slično i kad se usporede španjolska, talijanska i naša kuhinja s marokanskom i sjevernoafričkom, sve je to Mediteran, dakle maslinovo ulje, janjetina i puno ribe - napomenula je Ana.



Kuhanje ju je počelo ozbiljnije zanimati tijekom studija grafičkog dizajna u Milanu gdje je na početku kuhala samo za prijatelje. Počela je isprobavati različite stvari i mnogo čitati o gastronomiji i kulinarstvu. Iako je dvojila, završila je studij dizajna i otišla na postdiplomski u London gdje je stekla dodatno kulinarsko znanje.



- Kad sam prije sedam godina otišla u London na postdiplomski, kupila sam odlične knjige o kulinarstvu, upoznala super restorane i shvatila kako je to prilika da malo produbim svoje zanimanje za hranu i odlučim je li to stvarno za mene. Volontirala sam u nekim restoranima, i to mi se jako dopalo. Odlučila sam vratiti se u Hrvatsku jer su ovdje manji troškovi, iako sam radila za grafički studio u Londonu. Ovdje sam upoznala Renea Bakalovića koji me je uveo u ‘Kruške i jabuke’ i tu je počela medijska priča. Nisam završila nikakvu školu, nego sam znanje stekla radeći u londonskim restoranima - otkrila je Ana.



Televizijska priča počela je sudjelovanjem u emisiji “Kruške i jabuke” prve tri sezone, a zatim je Ana imala svoj dio u HTV-ovoj emisiji “Život uživo”, koji se zvao Dolac. Ana bi otišla na tržnicu, odabrala jednu namirnicu i od nje napravila nekoliko jela.







- To je ljudima bilo zanimljivo, a i na tržnici su mi uvijek izlazili ususret. Radila sam još i za HTV-ov ‘Žurnal’. Tada su mi iz ‘Drugog plana’ predložili vlastitu emisiju ‘Kod Ane’. Nemam tremu pred kamerama jer kuham. Da moram pjevati, vjerojatno bih je imala. Kod gostiju mi je bitno da su zanimljivi, da imaju svoju priču i da imaju veze s hranom. Bilo je i glumaca, i pisaca, i proizvođača i prijatelja.



Glavni kriterij je da su simpatični - rekla je Ana, koja će o nastavljanju emisije odlučiti nakon povratka s Palmižane sredinom rujna. “Razgovarali smo o promjeni koncepcije radi osvježenja. Možda će biti u mom novom prostoru, za razliku od dosad kad sam kuhala kod kuće. Uhodala sam svoju ekipu i znaju napraviti neke stvari po mojim standardima, što mi je čudno jer sam ja potpuni ‘controlfreak’ i mislim da nitko ne zna oguliti krumpir kao ja, što nije istina".





Iako je mnogo razmišljala o tome, Ana Ugarković ne bi željela imati vlastiti restoran jer je to težak posao koji zahtijeva cjelodnevni angažman. Na jesen otvara vlastitu delikatesnu prodavaonicu.



- Imat ću nešto slično restoranu, ali manje zahtjevno. Riječ je o delikatesnom dućanu u Rapskoj, više da ljudi kupe hranu i odnesu je kući. Ponuda će biti široka. Moći će tamo nešto i pojesti. Htjela bih što više smanjiti taj dio oko servisa jer ako nisi stalno tamo, to ne funkcionira, a ni hrana na dobroj razini ne može funkcionirati za više od 40-ak ljudi. Nisam se 24 sata spremna posvetiti ničemu - objasnila je.

'N e želim se ničemu posvetiti na 24 sata'



Marija Lokas
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. prosinac 2025 07:27