ZSTRAŠUJUĆA RUPA

Guatemala: Rupa od 12 metara nastala usred noći u obiteljskoj kući - ispod kreveta!

Kada su susjedi usred noći začuli snažnu eksploziju pomislili su da je detonirala boca s plinom. Srećom da nitko nije ozlijeđen jer su tada djeca trčala po sobi

GUATEMALA - Kada su susjedi usred noći začuli snažnu eksploziju pomislili su da je detonirala boca s plinom, no umjesto toga u obiteljskoj kući u susjedstvu otkrili su ogromnu, duboku rupu promjera 80-ak centimetara

Rupa ili bolje reći ponor koji je nastao u neobičnoj nesreći na sjeveru Guatemale dubok je 12,2 metara i širok 80 centimetara. Iako se čini zastrašujućim, u usporedbi s rupom koja se 2007. godine stvorila u istom gradu, izgleda gotovo sićušno.

Ta je rupa bila duboka 100 metara, a pri nastanku progutala je nekoliko kuća, kamion te ubila troje ljudi. Velik dio susjedstva morao je biti evakuiran.

Tri godine kasnije pojavio se još jedan, nešto manji ponor. Bio je 18 širok i oko 30 metara dubok. On je uništio stambenu trokatnicu i kuću .

- Probudila me jaka buka. Pomislila sam da je negdje eksplodirao plin ili se dogodila teška prometna nesreća. Izašli smo van i ničeg nije bilo. Kada mi je susjed rekao da je buka došla iz moje kuće pretraživali smo sve prostorije dok nismo pronašli rupu, ispod mog kreveta - priča 65-godišnja Inocenta Hernandez, vlasnica kuće gdje je rupa nastala.

Dodaje kako je zahvalna Bogu što je samo nastala materijalna šeta jer su njezini unuci u trenutku nesreće trčali po sobi.

Nastanak ponora u Guatemali vrlo je čest slučaj jer je izgrađena na osjetljivom vulkanskom tlu. Kao najčešći uzrok spominju se loš sustav kanalizacije koji propušta te jake kiše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:40