Običaj da se uz hranu pije vino prevladao je u našoj civilizaciji. Odnos piva i vina oduvijek je bio opterećen predrasudama koje potječu još iz rimskih vremena. Pivo nosi epitet barbarskog pića. Sve do naših restoranskih dana vino se smatralo pićem za finu, intimnu večeru, a pivo je bilo u drugom planu, piće uz fast-food, pizzu ili ćevape. Kao i obično, i tu podjelu podržavaju samo neuki, neodgojena nepca.
Pivo se s hranom može spajati jednako dobro kao i vino. Štoviše, raznolikošću okusa i mirisa pivo nudi i širi raspon mogućnosti nego vino. Jedini je problem što malo kasni. Dok su dobra poznata vina već godinama u našim vinotekama, pivo se tek počelo probijati. Ipak, sve je više ozbiljnih odličnih piva u našim prodavaonicama i pivnicama. Uskoro će se pojaviti i u restoranima. Pokušali smo navesti osnove upute o spajanju nekih jela i piva, barem kada je riječ o pivima koja su nam dostupna.
Uz ribu se preporučuje lager pivo s gorčinom hmelja, kao što je drugo veliko češko pivo - Budweiser, Budvar. Ne valja ga zamijeniti s američkom inačicom jer je Bud, kao što kažu Monty Pythonovci, "like making love in canoe. fucking close to water". Riba kao što je tuna ili losos zahtijeva jače pivo, primjerice, Chimay Cinq Cents.
KAO AP ERITIV
Plemenita gorčina hmelja u nekim lager pivima, kao što su češki Pilsner ili Jever sa sjevera Njemačke, probudit će apetit i biti dobar početak za svaki ručak. Potpuno pivski ili ne.
UZ P EČENU PILETINU
Uz pečeno pile, ili još bolje, pile pečeno na ražnju kako to vole na Oktoberfestu, najbolje ide njemačko pivo koje se tada i proizvodi, ali savršena zamjena bit će i nama dostupan irski Kilkenny.
Kobasice su ionako izmišljene da se jedu uz pivo. Pšenično pivo daje najbolje rezultate uz bijele kobasice, ali i uz masnije.
UZ CRVENO MESO I SI REVE
Crvenom je mesu pivo izvrstan suputnik i suradnik. Meso za roštilj, marinirano u jakim trapističkim pivima, zahtijeva ih i na stolu. Trapisti redovito proizvode i sireve, a oni zahtijevaju trapističko pivo.
Svi se pivski znalci slažu da je uz kamenice i uz druge školjke posebno ugodno stout pivo, kao što je na primjer, Guinness. To je jako pivo, tamno kao noć, gornje fermentacije s jako preprženim ječmom. Kamenice su se u pivnicama viktorijanskog doba posluživale na šanku, kao danas čips ili kikiriki. Postoje piva koja se uistinu i prave od kamenica. Jedno se od njih proizvodi na otoku Man i zove se Bushys Oyster Stout, a prodaje se samo točeno u pubovima. Daleko od naše tradicije, ali valja probati.
UZ D ESERTE
Deserti i pivo posebna su tema. Belgija je zemlja u kojoj se najviše kuha s pivom i najviše pije pivo uz jelo. Belgija je i zemlja u kojoj je raspon okusa piva najraznovrsniji. Lambic od malina uistinu savršeno ide uz voćne kolače, a kako bi tek išao uz neku našu savijaču od višanja… Jaka karamelna piva savršena su uz čokoladne kolače i kreme. Voćna šampanjska piva upotpunjuju i najnježnije slastice.
Željko Šatović
Pivo se s hranom može spajati jednako dobro kao i vino. Štoviše, raznolikošću okusa i mirisa pivo nudi i širi raspon mogućnosti nego vino. Jedini je problem što malo kasni. Dok su dobra poznata vina već godinama u našim vinotekama, pivo se tek počelo probijati. Ipak, sve je više ozbiljnih odličnih piva u našim prodavaonicama i pivnicama. Uskoro će se pojaviti i u restoranima. Pokušali smo navesti osnove upute o spajanju nekih jela i piva, barem kada je riječ o pivima koja su nam dostupna.
Uz ribu se preporučuje lager pivo s gorčinom hmelja, kao što je drugo veliko češko pivo - Budweiser, Budvar. Ne valja ga zamijeniti s američkom inačicom jer je Bud, kao što kažu Monty Pythonovci, "like making love in canoe. fucking close to water". Riba kao što je tuna ili losos zahtijeva jače pivo, primjerice, Chimay Cinq Cents.
KAO AP ERITIV
Plemenita gorčina hmelja u nekim lager pivima, kao što su češki Pilsner ili Jever sa sjevera Njemačke, probudit će apetit i biti dobar početak za svaki ručak. Potpuno pivski ili ne.
UZ P EČENU PILETINU
Uz pečeno pile, ili još bolje, pile pečeno na ražnju kako to vole na Oktoberfestu, najbolje ide njemačko pivo koje se tada i proizvodi, ali savršena zamjena bit će i nama dostupan irski Kilkenny.
Kobasice su ionako izmišljene da se jedu uz pivo. Pšenično pivo daje najbolje rezultate uz bijele kobasice, ali i uz masnije.
|
UZ R
IBU
|
|
|
|
|
|
|
UZ KOBASIC
E
|
|
|
|
UZ CRVENO MESO I SI REVE
Crvenom je mesu pivo izvrstan suputnik i suradnik. Meso za roštilj, marinirano u jakim trapističkim pivima, zahtijeva ih i na stolu. Trapisti redovito proizvode i sireve, a oni zahtijevaju trapističko pivo.
|
|
|
|
Svi se pivski znalci slažu da je uz kamenice i uz druge školjke posebno ugodno stout pivo, kao što je na primjer, Guinness. To je jako pivo, tamno kao noć, gornje fermentacije s jako preprženim ječmom. Kamenice su se u pivnicama viktorijanskog doba posluživale na šanku, kao danas čips ili kikiriki. Postoje piva koja se uistinu i prave od kamenica. Jedno se od njih proizvodi na otoku Man i zove se Bushys Oyster Stout, a prodaje se samo točeno u pubovima. Daleko od naše tradicije, ali valja probati.
|
UZ
KAMENICE
|
|
|
|
UZ D ESERTE
Deserti i pivo posebna su tema. Belgija je zemlja u kojoj se najviše kuha s pivom i najviše pije pivo uz jelo. Belgija je i zemlja u kojoj je raspon okusa piva najraznovrsniji. Lambic od malina uistinu savršeno ide uz voćne kolače, a kako bi tek išao uz neku našu savijaču od višanja… Jaka karamelna piva savršena su uz čokoladne kolače i kreme. Voćna šampanjska piva upotpunjuju i najnježnije slastice.
|
Željko Šatović
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....