Hrvoje Vojković: Nikad ne bih digao ruku na ženu

ZAGREB - Hrvoja Vojkovića, predsjednika Uprave Croatia osiguranja i potpredsjednika HSLS-a, bivša je supruga optužila za psihičko, fizičko i ekonomsko nasilje. Vojković je u ekskluzivnom intervjuu za Jutarnji list odlučio demantirati sve optužbe i iznijeti svoju stranu.



Koordinatorica Autonomne ženske kuće Neva Tolle potvrdila je medijima da im se obratila vaša bivša supruga zbog psihičkog, fizičkog i ekonomskog nasilja. Je li to istina?   



- To je potpuna laž! Najodlučnije demantiram da sam ikada psihički, fizički ili ekonomski zlostavljao bivšu suprugu. Teško mi je o svemu govoriti jer je riječ o privatnom životu. Najviše može trpjeti naše dijete koje nije zaslužilo da roditelji, koji se očito ne mogu dogovoriti oko nekih imovinskih pitanja, stvari rješavaju preko medija. Bio bih najsretniji kad, u interesu djeteta, uopće ne bih trebao demantirati te notorne laži. 



 • Jeste li ikada udariili svoju bivšu suprugu?  



- Ne. To tvrdim pod punom materijalnom i pravnom odgovornošću. Nikada u životu ne bih digao ruku na ženu.



Zašto bi vas bivša supruga optuživala bez ikakvog razloga?



- Ne želim o tome spekulirati. Ali želim reći da je moja brakorazvodna parnica u tijeku i za 29. studenog sazvano je ročište na kojem će se raspravljati o imovinskim pitanjima. Cijelu ovu hajku zato dijelom doživljavam kao pritisak na rad pravosudnih organa i neovisnost sudstva. Kao legalist smatram da je sud jedino mjesto za raspravu. Postavimo stvar logički: ako nismo imali problema u 15 godina, koliko smo bili zajedno, zar mislite da bi je mogao zlostavljati zadnjih devet mjeseci koliko nismo zajedno. Dakle, nisam je zlostavljao niti tada, a niti sada kada nemamo gotovo nikakvih kontakata. No, indikativno je da ovaj pritisak na mene preko žutih medija ima za cilj ostvariti što bolju poziciju bivše supruge u brakorazvodnoj parnici oko podjele imovine.  



Oko čega je nastao spor s imovinom?



- Budući da među nama nema suglasja, tražim da konačnu odluku donese sud sukladno zakonu. Bivšoj supruzi spreman sam prepustiti sve ono na što po zakonu i pravilima ima pravo, a to je 50 posto imovine stečene za vrijeme braka! I mislim da je upravo to uzrok ovog prijepora i pritiska koji ide na mene preko medija. U cijeloj priči ne samo da ona nije zlostavljana, nego sam upravo ja zlostavljan i žrtva zlostavljanja i medijskog nasilja žutog tiska. Tragično je da u svemu ovome pati i zajedničko dijete koje će vjerojatno jednog dana biti indirektno upoznato s cijelom ovom ružnom pričom.



Bivšoj supruzi spreman sam prepustiti sve ono na što po zakonu i pravilima ima pravo, a to je 50 posto imovine stečene za vrijeme braka! I mislim da je upravo to uzrok ovog prijepora i pritiska koji ide na mene preko medija. U cijeloj priči ne samo da ona nije zlostavljana, nego sam upravo ja zlostavljan i žrtva zlostavljanja i medijskog nasilja žutog tiska.
Postoji li protiv vas bilo kakva kaznena prijava zbog nasilja?



- Svi koji me malo bolje znaju, znaju da sam potpuno nesklon svim vrstama nasilja. Prema tome, nikakve prijave protiv mene nisu niti mogle postojati.



Riješili ste pitanje djeteta. Plaćete li alimentaciju?



- Da, naravno. To je moja moralna obveza, a svom ću djetetu zasigurno osigurati sve što mu bude potrebno.



Mediji su pisali i kako ste ljetos provalili u kuću na Hvaru koja glasi na ime vaše supruge.



- Kako bih mogao provaliti u nešto što je zajedničko vlasništvo?! Policija je i službeno demantirala da ima tragova provale. Dakle, još jedna neistina! Kuću na Hvaru stekli smo za vrijeme braka 2001. godine. Ta je kuća registrirana u mojoj imovinskoj kartici bivšeg ministra. Dogovorili smo se da kuća glasi na suprugu, ali to je nebitno jer je stečeno za vrijeme braka i svatko od nas ima pravo na jednaki dio te nekretnine. Ja ću tu zakonsku odredbu poštivati. Predlagao sam da stvari oko imovine riješimo bez suda, ali bivša supruga na to ne pristaje.



A čiji je stan u Dalmatinskoj, koji navodno preuređujete i imat će bazen, a na kojem ste  promijenili brave?



- Provest ću vas kroz stan kako bi se sami uvjerili da je to potpuna neistina. Nikakav stan ne preuređujem. Dapače, ja sam stan koji sam unio u bračnu zajednicu, stan u Krajiškoj u koji smo se uselili prvog dana braka, prepustio bivšoj supruzi da ga koristi do okončanja brakorazvodne parnice samo zato da dijete ne bi trpjelo traumu preseljenja. Bio sam izrazito korektan prema njoj i otišao sam u podstanare. Čak nisam otišao niti u stan u Dalmatinskoj koji je stečen za vrijeme braka i glasi na nas oboje, jer bih ga trebao preurediti. A budući da imovinska pitanja nismo riješili, ne mogu to napraviti.  



U kakvim ste odnosima vi i vaša bivša supruga danas?



- Vrlo rijetko komuniciramo, u pravilu preko odvjetnika.



Jeste li očekivali da će se ovakvo što dogoditi?



- Imao sam neke najave, ali nisam vjerovao da bi se mogle obistiniti.  



Iako je ovo vaš privatni život, vi ste predsjednik Uprave državnog poduzeća i potpredsjednik parlamentrane stranke. Kako će se odraziti na te vaše funkcije?



- Kad bi to bila istina, odmah bih dao ostavku. Međutim, budući da ja definitivno nisam bio niti jesam zlostavljač, već sam upravo suprotno, to se sigurno neće odraziti na moje pozicije.



Što ćete poduzeti?  



- Već danas ću se preko svoje odvjetnice obratiti nadležnim tijelima - prije svega sudu, zatim pučkom pravobranitelju, pravobranitelju za ravnopravnost spolova, pravobranitelju za djecu, a protiv 24 sata podnosim tužbu.   



Jesu li oko cijelog slučaja stigle reakcije iz vrha CO-a ili HSLS-a? Traže li i oni da se sve utvrdi ili vam vjeruju?



- Nismo raspravljali o tome. No, ponavljam, radi se o tekstu u kojem nema niti jedne istinite činjenice. Laži se plasiraju kao istina. Očekujem da javnost stane na moju stranu jer sam ja žrtva. Inače, svojoj bivšoj supruzi želim sve najbolje. Da nađe novog partnera i zasnuje novu obitelj. Samo je molim da mene ostavi na miru i neka uzme u obzir da svojom medijskom ofenzivom neizravno narušava i pravo zajedničkog djeteta na privatnost i sretno djetinjstvo. Iako više nismo partneri, uvijek ćemo ostati roditelji i tako se trebamo ponašati.       





Dijana Vojković, bivša supruga Hrvoja Vojkovića koja već devet mjeseci ne živi s njim, potvrdila nam je danas da su medijski navodi prema kojima ju je suprug fizički, psihički i ekonomski zlostavljao te joj prijetio i ucjenjivao je, zbog čega je zatražila pomoć Autonomne ženske kuće Zagreb, u potpunosti točni.



- Navodi su točni, a o detaljima ne želim govoriti, za to ima vremena ako bude nužno - rekla je Dijana Vojković. Na našu konstataciju da Hrvoje Vojković odlučno odbacuje sve optužbe, štoviše, tvrdi da je zapravo on zlostavljan, Dijana Vojković se samo nasmijala.



- Pa naravno, nije li to uobičajena reakcija zlostavljača? Zar postoji neki koji je priznao - zapitala je Dijana Vojković. (K. T.)

Dijana Vojković: Svi navodi o zlostavljanju su točni



Suzana Barilar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:05