IZBORI U SECOND LIFEU

I Sex Offcourse želi biti predsjednik

Izbori za predsjednika države održavaju se i u vritualnom Zagrebu (www.virtualzagreb.com), a dosad je uvjete za kandidaturu zadovoljilo 12 kandidata. Sex Offcourse, Melina Levee, Gumi Habana, Vladimir Mortenvold... samo su neki od predsjedničkih kandidata u virtualnom svijetu koji je osmislila grafička dizajnerica Žaklina Marjanović. Ona je samim time postala gradonačelnica virtualnog Zagreba - Pucca Lillehook.

- Napravila sam taj projekt prije godinu i pol i otada ga stalno nadograđujemo, nedavno smo postavili spomenik banu Jelačiću. Stalno organiziramo neke događaje, pa smo odlučili napraviti prve predsjedničke izbore u Second Lifeu (drugom životu) - izjavila je Marjanović. Kandidature za funkciju predsjednika počele su se prikupljati 23. studenoga, a rezultati će biti objavljeni 1. prosinca 2009. Uvjeti za kandidaturu su da avatar, odnosno kandidat mora biti hrvatski državljanin u dobi od najmanje 30 dana, mora priložiti kakav-takav program i da mora prikupiti najmanje 10 glasova birača kako bi ušao u izborni krug. Postoje u virtualnom svijetu i pravila izborne kampanje koja su prilično slična onima u stvarnom svijetu. “Svim kandidatima za predsjednika bit će osigurana jednaka zastupljenost u medijima. Kandidati tijekom izborne kampanje imaju pravo izlagati izborne materijale te organizirati izborne skupove i događanja.”

I u virtualnom će svijetu na snazi biti izborna šutnja u trajanju od 24 sata prije izbora, a svi koji žele glasovati, moći će to učiniti u gradskoj vijećnici. “Kako bi naši prvi virtualni izbori protekli legitimno i korektno, utemeljena je nestranačka udruga avatara Bong koja će nadgledati virtualno izborni proces”, piše na www.virtualzagreb.com. Grafička dizajnerica i autorica projekta Marjanović pojasnila je da je Second Life, kao primjerice i Facebook, socijalni alat koji ljudima omogućava komunikaciju u virtualnom svijetu.

Kritizirala postav muzeja u Jasenovcu pa više nije u vijeću

Razrješnicu iz Upravnog vijeća Spomen-područja Jasenovac dobila je Židovka Julija Koš, povjesničarka umjetnosti zaposlena u knjižnici Židovske općine Zagreb, koja još od otvorenja Memorijalnog muzeja kritizira njegov postav.

No, u Ministarstvu kulture tvrde da je Upravnom vijeću istekao mandat i da su imenovana dva nova člana. Međutim, Koš tvrdi da je smijenjena zbog svojih kritika, pa u otvorenom pismu ministru kulture Božidaru Biškupiću piše da “postav daje naznake zločina koji se dogodio, ali nije jasno prikazano djelovanje ustaškog režima kao organizatora i provoditelja zločina”. Iz Ministarstva odgovaraju da su “kritike uvijek dobrodošle i redovito su raspravljane na sastancima savjeta, gdje Židovsku općinu Zagreb zastupa njihov predstavnik g. Alexandar Tolnauer, a njegova dužnost je izvještavati Židovsku općinu o radu Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac”.

No, Koš tvrdi da je u Ministarstvu ignoriraju jer je kritična.

- Postav je napravljen tako da su izvučene nevažne činjenice, a zanemarene važne. Glavni je problem u tome da se priznaje da se zločin dogodio, ali nije decidirano rečeno tko ga je organizirao, tko ga je počinio i koje su ciljane skupine stradale - kaže Koš.

Međutim, u Biškupićevu ministarstvu tvrde da je Memorijalni muzej Spomen-područja Jasenovac dobio nekoliko uglednih međunarodnih nagrada.

- Istaknut ćemo nagradu ‘Carlo Scarpa’ koja se dodjeljuje za najbolje osmišljene memorijale i muzeje u Europi. Muzej su radile ugledna arhitektica Helena Paver Njirić i povjesničarka umjetnosti dr. sc. Leonida Kovač - tvrde u Ministarstvu kulture.

SDP-ovci brišu svaki trag Bandića

Službena internet stranica zagrebačke organizacije SDP-a je uklonjena, a na toj se internet adresi pojavljuje natpis da je stranica u izradi sa slikom SDP-ova predsjedičkog kandidata Ive Josipovića.

Ime Milana Bandića uklonjeno je i sa službene stranice SDP-a iz Predsjedništva stranke. Iselili su se Bandić i njegovi suradnici i iz stranačkih prostorija u Praškoj, v.d. predsjednika zagrebačke organizacije Ivo Jelušić promijenio je bravu na vratima.

- Odnijeli su sve svoje osobne stvari, slike i sve što je njihovo, a Mirjana Keleminec i još jedna njezina suradnica dale su otkaz i prešle u Bandićev stožer - kaže izvor u stranci. Posla u vezi sa sređivanjem stanja u organizaciji SDP-a uhvatila se, doznajemo, zagrebačka vijećnica Iva Prpić.

Jurjević pao i izletjelo mu rame

SDP-ov saborski zastupnik Marin Jurjević nedavno je ozlijedio rame, ali nije zbog toga izostao sa sjednica Sabora.

- U zadnje su vrijeme sjednice prezanimljive da bih mirovao doma - kaže Jurjević. Dodaje da se ozlijedio prilikom dolaska iz Zagreba u Split prije desetak dana.

- Vadio sam torbe iz auta i kad sam uzeo posljednju torbu, remen joj je visio, zapleo sam se u njega i pao. Izletjela mi je kost lijevog ramena, ali nasreću ništa nije slomljeno - kaže Jurjević. Otišao je na hitnu, gdje mu nisu stavili ni gips ni longetu.

- Namjestili su mi rame i pričvrstili ga zavojem. Već mi je malo bolje - izjavio je Jurjević.

Život na prisavlju. Računovođa i dalje radi

Računovođa s HRT-a Artur Kosanović, kojeg policija istražuje zbog pronevjere 1,5 milijuna kuna, i dalje, doznajemo, dolazi na posao u Prisavlje. Na HRT-u kažu da se protiv Kosanovića vodi istraga te da Televizija, dok mu se ne dokaže krivnja, nema razloga s njim prekinuti suradnju. Iako rađunovođa i dalje radi na Televiziji, kad smo nazvali njegov ured kako bismo ga kontaktirali, rekli su nam da je na bolovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:11