BIZARNI RADOVI

Ig Nobel za otkriće kako ženka voćnog šišmiša uživa u oralnom seksu sa partnerom

 AP

BOSTON - Pod motom “Nagradimo postignuća koja će ljude najprije zabaviti, a tek onda potaknuti na razmišljanje” u četvrtak je na Sveučilištu Harvard održana 20. dodjela Ig Nobela. Dok Nobelova nagrada, čiji će laureati biti najavljeni idući tjedan, donosi slavu i novac, njezina zabavna inačica namijenjena je znanstvenicima koji su svojim bizarnim istraživanjima nasmijali ljude.

Astma i tobogan smrti

Ovogodišnji Ig Nobel za medicinu dodijeljen je nizozemskim znanstvenicima koji su otkrili da se teškoće s disanjem kod astmatičara mogu olakšati učestalim spuštanjem niz tobogan smrti u lunaparku. Novozelandski fizičari nagrađeni su za spoznaju da je vjerojatnost poskliznuća ili pada na zaleđenoj površini manja ako se čarape navuku preko cipela umjesto da se nazuju na nogu. Britanac Gareth Jones oduševio je publiku svojim istraživanjem u kojem je pokazao kako ženka voćnog šišmiša uživa u oralnom seksu sa svojim partnerom.

- Ovo je prvi dokumentirani slučaj felacije kod odraslih životinja i otvara pitanja o tome kako ženke u životinjskom svijetu manipuliraju s mužjacima pomoću seksualnih aktivnosti - izjavio je Jones.

Ig Nobel za menadžment dodijeljen je Alessandru Pluchinu sa Sveučilišta Catania koji je pokazao da kompanije rade efikasnije ako svoje zaposlenike promoviraju nasumce, a ne prema zaslugama.

Psovkom protiv boli

U javnom zdravstvu nagrađeno je istraživanje koje je pokazalo da se mikrobi lijepe za bradate muškarce, a Ig Nobel za mir otišao je u ruke britanskog psihologa Richarda Stephensa koji je pokazao da izgovaranje psovke olakšava bol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:54