OŠTRA KONKURENCIJA

DODIJELJENA NAGRADA ZA NAJGORI OPIS SEKSA U KNJIŽEVNOM DJELU 'Negdje u noći, eksplodirala je zalutala raketa'

Fireworks explode over the city of Vancouver and the BC PLace (R) during the opening ceremony of the Vancouver Winter Olympics on February 12, 2010. AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA
 AFP

LONDON Ekstatična ljubavna scena koja sadrži zalutalu vatrometnu raketu dok eksplodira u noći, donijela je spisatelju Benu Okri 'prestižnu' nagradu za Najgori opis seksa u književnom djelu, piše Guardian .

Okri je, inače, cijenjeni pisac koji je 1991. dobio Bookerovu nagradu. Ovaj put morat će se zadovoljiti nešto manje važnom nagradom koja se dodjeljuje od 1993. godine za loše napisane, površne ili suvišne opise seksa u modernoj književnosti.

Nigerijski pisac dobio je nagradu za opis seksa u svom desetom romanu 'Doba magije'. Nagrađena scena seksa odvija se u hotelskoj sobi, između člana filmske ekipe i njegove djevojke:

'Kad je njegova ruka okrznula njenu bradavicu, pritisnula je prekidač koji ju je zapalio. Dotaknuo joj je trbuh, a njegova ruka kao da je progorijevala kroz njenu kožu. Obasipao je njeno tijelo indirektnim dodirima i gorko-slatka senzualnost preplavila joj je mozak. Postala je svjesna da u njoj postoje mjesta koja je moglo sakriti samo božanstvo sa smislom za humor.'

'Prepuštena toplim strujama, daleko od ovog svijeta, postala je svjesna kako klizi u nju. Volio ju je s nježnošću i sa snagom, gladio joj vrat, slavio lice dodirujući ga rukama sve dok je nije slomio i dok nije počela ritmično uzdisati… Svemir je bio u njoj i otkrivao joj se sa svakim pokretom. Negdje u noći, eksplodirala je zalutala raketa.'



Nigerijski pisac Ben Okri

Nagradu je u piščevo ime primila urednica izdavačke kuće 'Head of Zeus' koja je objavila Okrijevo 'remek-djelo erotske literature'.

'Ovim smo ispunili snove svakog izdavača i osvojili hat-trick. Naime, u istoj smo godini dobili nagradu za najbolju političku knjigu, Metadata Gold Standard nagradu te nagradu za Najgori opis seksa u književnom djelu', našalila se urednica.

Okri je pobjedu odnio u oštroj konkurenciji renomiranih književnika. Nominiran je bio i ovogodišnji dobitnik Bookera, Richard Flanagan, koji je napisao:

'Ruke su pronašle meso, meso, meso. Osjećao je nemoguću težinu njenih trepavica, poljubio je plitki, ružičasto obojen rov koji je ostao od gume njenih gaćica, obilazeći njen trbuh kao što ekvator kruži oko svijeta'.

Tu je i našoj čitalačkoj publici dobro poznati Haruki Murakami s rečenicama: 'Shiro je imala male grude, ali njene su bradavice bile tvrde poput malih, okruglih kamenčića. Njena su stidne dlake bile vlažne poput tropske šume…'

Nominirani su bili i dobitnik Pulitzera Michael Cunningham te iskusni novelist Wilbur Smith.

Okri nije prvi renomirani književnik koji se okitio ovom nagradom. Naime, nagradu su u prošlosti dobila mnoga poznata imena iz svijeta književnosti, poput Normana Mailera, AA Gill i Rachel Johnson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 07:48