KOMENTAR JUTARNJEG

IVANKA TOMA: CRNOJA JE VEĆI PROBLEM ZA PETROVA NEGO ZA KARAMARKA Ostanak ministra branitelja na funkciji znači potonuće za Most. I obratno...

 EPH

Sudbina ministra branitelja Mije Crnoje u velikoj je mjeri vezana uz političku sudbinu Mosta, manjeg partnera koji je Domoljubnoj koaliciji osigurao dolazak na vlast. Crnojino preživljavanje i ostanak na funkciji znači potonuće za Most i obrnuto. Crnojina smjena za Most znači očuvanje političkog identiteta te određene snage i utjecaja u kreiranju kadrovske i drugih politika nove Vlade.

Osim toga, Most je prvi put od kada su proglašeni izborni rezultati došao u situaciju da u političkim igrama ne vodi glavnu riječ, ne određuje teme i ne nameće tempo. Baš suprotno! Sada su došli u situaciju kad im se ne klima glavom i ne ulizuje, a pred sobom imaju tvrd orah - predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka - koji, nakon što je Crnoju delegirao u ministarske redove, ne želi samo tako priznati grešku i odreći se svog čovjeka.

A Crnoja je vrlo neugodna situacija za Most praktično od dana njegova imenovanja. Čelnika Mosta Božu Petrova pitalo se (zapravo prozvalo) čim je Crnoja otvorio usta jer prvo što je izustio bilo je da će napraviti registar izdajnika. Za političku grupaciju koja je dobila veliko povjerenje birača (čak 19 saborskih mandata!) obećavajući bolju Hrvatsku, samo reforme bez ideologije i koja se neće prikloniti ni lijevima, ni desnima, podržavanje politike koja će tko zna kakvim kriterijima prokazivati i etiketirati svoje građane je više nego nezgodno. Dok je Karamarko odmah stao iza svog člana Vlade, Petrov se morao ograđivati. No slučaj Crnoja počeo se valjati kao gruda snijega. Već se danima telefonom i iza zatvorenih vrata vodi prava bitka između Petrova i Karamarka oko Crnojine smjene. Dok se Petrov svim silama trudi da ga se izbaci iz “reformske Vlade”, Karamarko ga ne da i odugovlači s odlukom.

Most je već doživio osipavanja, a zadnje mu je prijetilo prilikom izglasavanja podrške novoj Vladi kada je troje njihovih zastupnika zamalo formiralo svoj klub. No sve što se događalo do trenutka kada su formalno ušli u vlast ima daleko manju težinu i posljedice po političku budućnost Mosta od onoga što slijedi nakon preuzimanja funkcija. Ne uspije li se izboriti za svoje kriterije, ili makar za pravo veta, Most će se dovesti u situaciju da ga se počne percipirati kao instrument za provođenje politike HDZ-a. A Petrov je na primjeru ranijih HDZ-ovih partnera vidio što to znači. Zato je njemu Crnoja puno veća muka nego Karamarku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 12:59