Izbačen iz MUP-a i optužen

ZAGREB - Pirotehničare Mungosa koji su dovedeni na rub egzistencije trebao bi, po odluci Hrvatskog fonda za privatizaciju, spašavati čovjek protiv kojega se, zbog zloporabe položaja i ovlasti u Ministarstvu unutarnjih poslova, trenutno vodi kazneni postupak!



Riječ je o Zlatku Gledecu koji je nedavno s funkcije predsjednika Nadzornog odbora Mungosa odlukom HFP-a imenovan direktorom toga trgovačkog društva i, i to s mandatom da pozajmi pet milijuna kuna kako bi se pirotehničarima isplatile plaće za svibanj. Nevjerojatno je što se Gledeca nakon smjene u MUP-u i pokretanja kaznenog postupka uopće postavilo na čelo Nadzornog odbora Mungosa, a još je nevjerojatnije da je HFP u jeku afere s pirotehničarima koji se prosvjedima bore za puko preživljavanje za direktora njihove tvrtke postavio čovjeka protiv kojega se vodi sudski postupak, i to za kazneno djelo iz gospodarskog kriminala. Gledec, međutim, nije razriješen funkcije zbog toga skandala, već ga je bivši minstar Ivica Kirin smijenio zbog obiteljskog nasilja koje mu nikada nije dokazano.



Što je bio pravi razlog Gledecova uklanjanja iz MUP-a nikada nije rečeno, no nakon njegova odlaska otvorila se afera oko nabave velike količine jakni za policajce, ali ni to nikada nije do kraja razjašnjeno.  HFP, međutim, ta činjenica nije spriječila da ga postave za direktora AKD-a Mungos, i to u trenutku kada se zaposlenici ovog trgovačkog društva nalaze u očajnom stanju i kada se postavlja sve više pitanja oko zakonitosti poslova razminiranja.



Također se nameće pitanje koja je poruka HFP-a da za direktora Mungosa postavi čovjeka protiv kojeg se vodi kazneni postupak, i to u trenutku kada se špekulira da se protiv umirovljenoga generala Damira Goršete koji je nedavno počinio suicid vodi istraga vezana za nezakonito poslovanje Hrvatskog centra za razminiranje. Također nije jasno ni koja je bila svrha smjenjivanja donedavnog direktora Mungosa, Dubravka Milkovića, ako se na njegovo mjesto postavilo čovjeka kojemu se sudi.





Policajca Juricu Šoićazaposlio je na jedan dan kako bi mu omogućio policijsku mirovinu. Zbog toga se protiv Gledeca vodi sudski postupak

Bivši ministar policije Ivica Kirinsmijenio ga je zbog optužbi za obiteljsko nasilje. No, Gledecu nasilje nije dokazano jer je supruga opovrgla sve optužbe



Nakon što je smijenjen s funkcije pomoćnika ministra policije za kadrove i financije, Gledeca se optuživalo da je sklapao za MUP štetne ugovore. Spominjala se kupovina jakni

  Sudski postupak

  Obiteljsko nasilje

  Š tetni ugovori





Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je protiv Gledeca u travnju prošle godine podiglo optužni prijedlog zbog zloporabe položaja i ovlasti.



Podsjetimo, riječ je o slučaju iz 2004. kada je Gledec obnašao funkciju pomoćnika ministra policije i bio zadužen za kadrove i financije.



Tada je policajca Juricu Šoića,koji je dobio otkaz iz policije jer je bez odobrenja gospodario lovištem, nezakonito zaposlio na jedan dan kako bi mu pomogao da ostvari pravo na mirovinu.



 U povodu te optužbe još uvijek se vodi sudski postupak, što znači da je Gledec u kaznenopravnom smislu u takvome statusu da se ne bi mogao zaposliti nigdje u državnoj upravi čak ni kao domar.

N e može raditi u državnoj upravi





Ivanka Toma
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:23