IZBORI 2016.

JAMBO ĆE BITI NA LISTI NARODNE KOALICIJE Dobio veliku podršku na Glavnom odboru HSS-a

Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX / CROPIX

>>> NOVO 21:40 Predsjednik HSS-a Krešo Beljak obrazložio je u utorak kako je njegova stranka Stipu Gabrića Jambu kandidirala za saborskog zastupnika zato što je riječ o predsjedniku regionalne organizacije HSS-a za Dalmaciju te poručio kako će o tome je li Gabrić podoban za tu dužnost odlučiti birači, budući da je kandidiran na poziciji sa slabim izgledima za ulazak u Sabor.

"Gabrić je predsjednik regionalne organizacije HSS-a za cijelu Dalmaciju i kao takav je predložen za listu i izabran kao kandidat HSS-a na osmom mjestu u X. Izbornoj jedinici. To nije izgledno mjesto, to je mjesto gdje se mora boriti preferencijalnim glasovanjem i birači će odlučiti da li je on podoban ili nije, nitko drugi, nikakve druge stranke, nikakvi pritisci", rekao je Beljak novinarima nakon sjednice na kojoj je Glavni odbor stranke potvrdio HSS-ove kandidate na listama Narodne koalicije za rujanske parlamentarne izbore.

Izvijestio je kako je protiv takve odluke glasovalo petoro, a suzdržano ostalo dvoje članova Glavnog odbora. Preostalih osamdesetak članova potvrdilo je prijedlog kandidata.

Na pitanje smeta li mu USKOK-ova optužnica protiv Gabrića, Beljak je odgovorio: "Ja nisam HSS, nisam diktator niti sam učlanio gospodina Gabrića u HSS, on je član stranke više od 10 godina, niti sam učlanjivao druge članove. Ja sam izabran da vodim stranku, a voditi stranku ne znači eliminirati određene ljude, nego znači dati priliku i pokušati graditi. U ovom trenutku pokušavam graditi, a isto tako sam svjestan da ima jako puno ljudi u HSS-u koji pokušavaju rušiti. Sjetite se gospodina Hrga i još nekih koje sad ne bih spominjao".

Beljak ne očekuje da će optužnica protiv Gabrića umanjiti izborne izglede Narodne koalicije. "Ako Jambo nosi teret, onda HDZ nosi breme cijele Hrvatske, tako da ja to ne bih uopće uspoređivao. U predizbornoj kampanji će biti svega. Činjenica je da se puno stvari plasira kroz medije, ali isto tako činjenica je da su neke optužnice smiješne. Danas je, na žalost, takav zakon, svatko protiv svakoga može napisati optužnicu i blatiti ga pa se poslije morate braniti. Bez namjere da bilo što prejudiciram, jednostavno je to tako", tumači Beljak.

Osobni stav o Gabrićevoj kandidaturi nije želio otkriti jer, kako je kazao, "to nema apsolutno nikakve veze s mišljenjem Glavnog odbora HSS-a".

Odluku SDP-ova Tihomira Jakovine da se povuče s koalicijske liste Beljak je komentirao riječima: "Jakovina je očito imao svojih razloga".

Na izjavu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da Gabrić ne bi mogao biti u SDP-u, Beljak je uzvratio kako "neki članovi SDP-a sigurno nikada ne bi mogli biti članovi HSS-a", a na pitanje koji su to odgovorio je smijehom. "Ne bih se htio miješati, ali zna se da ih ima", kazao je.

Upitan ubraja li se Tihomir Jakovina među takve, rekao je kako HSS ne razmišlja na taj način, nego "kako napraviti najbolji rezultat za Narodnu koaliciju, za HSS i za Hrvatsku".

Kad je riječ o ostalim HSS-ovim kandidatima, Beljak je izvijestio da su na vrlo izglednim pozicijama za ulazak u Sabor predsjednik i potpredsjednici stranke, a da su ostala mjesta popunili predsjednici regionalnih organizacija te čelnici gradova i općina u kojima stranka ostvaruje najbolje rezultate na lokalnim izborima.

Izjavu Stipe Gabrića novinari nisu mogli dobiti, a Gabrić se "provukao" Beljaku iza leđa, dok je razgovarao s novinarima. Beljak je, pak, novinarima kazao kako Gabrić neće davati izjave. "Silenzio stampa", poručio je predsjednik HSS-a.

--------------------------

20:25 Glavni odbor Hrvatske seljačke stranke (HSS) u utorak navečer potvrdio je kandidate svoje stranke na listama Narodne koalicije, a među njima i Stipu Gabrića Jambu koji će biti na osmom mjestu u 10. izbornoj jedinici.

Potvrdio je to novinarima predsjednik HSS-a Krešo Beljak nakon sjednice Glavnog odbora te dodao kako je protiv takve odluke glasovalo petoro, dvoje je bilo suzdržano, a za predložene liste glasovalo je 80-ak članova Glavnog odbora. 

-----------------

Narodna koalicija (SDP, HNS, HSS i HSU) u srijedu će predati izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), priopćeno je iz SDP-a.

Ta će koalicija, tako, biti među prvima koji su liste predali DIP-u koji je prve kandidature zaprimio u ponedjeljak, kada su za XII. Izbornu jedinicu za zastupnike nacionalnih manjina kandidirani Veljko Kajtazi i Alija Avdić.

Dan prije najavljene predaje lista, s liste Narodne koalicije za V. Izbornu jedinicu povukao se bivši SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, kojega su mediji prozivali za nekoliko afera, a posljednja je bila vezana uz ugovaranje milijunskih bonusa za troje članova Uprave Hrvatskih šuma.

Glavni odbor SDP-a ga je, unatoč tomu, stavio na teće mjesto na izbornoj listi, a predsjednik stranke Zoran Milanović sporne je ugovore u Hrvatskim šumama nazvao propustom te poručio kako SDP nije savršen, ali da je "druga strana ogrezla".

Naglasio je kako je SDP iz svojih redova isključio sve protiv kojih je pokrenuta predistraga, optuživši HDZ da mu "Zadar i dalje vodi čovjek optužen od strane DORH-a za pljačku 40 milijuna kuna".

Konkurente je pozvao da "prvo očiste pred svojim vratima", a na pitanje hoće li mu smetati ako na zajedničkoj listi u X. Izbornoj jedinici bude HSS-ov Stipe Gabrić Jambo, uzvratio je da je SDP s Jambom već koalirao u Dubrovniku. U ponedjeljak je, međutim, u intervjuu za Novu TV, na isto pitanje odgovorio: "To ćete pitati ljude iz HSS-a. S tim nisam najsretniji, ali to nije moja stranka" te poručio kako Jambo neće imati istaknutu ulogu u izvršnoj vlasti.

Hoće li Jambo doista biti na koalicijskoj listi odlučit će Glavni odbor HSS-a na sjednici zakazanoj za utorak navečer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. siječanj 2021 19:31