K.T. 2: Strah i trepet za sve domaće kriminalce

Kada bismo morali opisati novu RTL-ovu kriminalističku seriju "K.T.2 - Pravda na zadatku", koja se počinje prikazivati 14. svibnja, usporedili bismo je s američkim "Zakonom i redom". Uz poneke iznimke. Iako progovara o zločinima i traži ubojice, ovdje je riječ o tzv. pseudodokumentarizmu.



Potrage za ubojicama



Jednostavnije, riječ je o profesionalnim policijskim inspektorima koji uz pomoć naturščika glume u fiktivnim scenama koje dobro poznaju iz svojih profesionalnih dana. Potraga za ubojicama, ispitivanje svjedoka i sumnjivaca, praćenje tragova i građenje slučajeva na indicijama njihov je posao, ali ovaj put ispred kamera.



Ako je suditi prema prvoj epizodi serijala koju smo imali prilliku pogledati prije TV gledatelja, stvarno iskustvo umirovljenim inspektorima Leonu Lučiću i Ivanu Primorcu pomaže da se doimaju uvjerljivi. Čini se da ne moraju niti glumiti. A kad moraju, u tome im pomaže jedina profesionalna glumica na setu, Dunja Bogner, koja tumači inspektoricu Anju Morić. No, i oni su pomogli njoj. Dunji je, naime, ovo prva takva uloga pa je morala naučiti rukovati revolverom, ispitivati svjedoke i, kad zatreba, fizički se obračunati.

 

Uputili smo se i na set gdje se snimala nova serija. Snimanje jedne od epizoda odvijalo se u automehaničarskoj radionici gdje inspektori, prema scenariju, iznenađuju ubojicu. Otkriven, on pokušava pobjeći, a nasilje koje Lučić primjenjuje kako bi ga obuzdao i stavio mu lisice izgledalo je vrlo stvarno. Redatelj je pozvao na ponavljanje scene.



- Samo ne ponovno! - žalio se sebi u bradu naturščik Darko Čučković kojega je snažni Leon srušio i svom snagom pritisnuo uz asfalt te ga izgrebao dok ga je vezao.



- Ispričao sam mu se čim smo izašli iz kadra. Žao mi je čovjeka, ali tako je to u stvarnom svijetu, zapravo još i gore. Na sve situacije reagiramo policijski - rekao nam je Leon Lučić u pauzi snimanja.



Profesionalno oštar i grub, što će pokazati i serija, Lučić se privatno učinio samozatajnim. Ubrzo je objasnio i zašto je takav.



- Kad ste u policijskom poslu, morate biti samozatajni: šutite i radite. Cilj je da vas što manje ljudi pozna i da zna čime se bavite - napomenuo je Lučić te otkrio da je imao veliku tremu uoči prvog castinga kada je napravio tri kruga oko zgrade produkcijske kuće, premišljajući se treba li uopće ući.



Inspektori moraju glumiti



Na Dunjinu sreću, ušao je i prošao. Njih su se dvoje, naime, odmah dobro složili i privatno postali dobri prijatelji, a to im olakšava dugotrajna snimanja.



- Na početku je bio grub, pomalo i prost, ali za nekoliko dana i ja sam se počela ponašati kao on - kroz smijeh je objasnila Dunja.



Trećeg člana kriminalističkog tima - iskusnog Ivana Primorca, koji utjelovljuje Anjina i Leonova šefa - u seriji ćemo rijetko vidjeti na terenu, ali on će upravljati istragom i ispitivati svjedoke kako bi riješio zločin. Ni Primorcu, koji je u dugoj profesionalnoj karijeri radio i u predsjednikovu osiguranju, nije bilo jednostavno doći na audiciju.



- Došao sam kao potpuni anonimac, nitko nije znao tko sam, ni što sam, ni gdje sam radio. No, prošao sam audiciju. Iako mi prenosimo svoje radno iskustvo na ekran, moram reći da svaki inspektor koji ima iskustva u rješavanju teških zločina, tijekom svog posla nauči malo i glumiti. Na primjer, kad ispitujete osumnjičene, morate glumiti kako biste ih naveli da se razotkriju - otkrio je Primorac.



Nove televizijske zvijezde žale samo za jednim: što se u stvarnom životu ne uspijeva riješiti svaki zločin kao u novoj kriminalističkoj seriji gdje baš svaki put otmičare, silovatelje i ubojice pravda sustigne.



Mlad, a u mirovini



Mlađi od dva inspektora, Leon Lučić, učinio nam se premlad da bi bio u mirovini. Upitali smo ga zašto je već izvan službe. Izgorio sam brzo. K'o komet - u šali je odgovorio, a onda nam otkrio da je stradao u akciji.  Ozlijedio je potkoljenicu, zbog čega je prošao nekoliko mukotrpnih operacija i tri godine bolovanja. Na kraju se nije mogao vratiti poslu. No, kada su producenti krenuli u potragu za inspektorom izvan službe, njegovi su ga se bivši kolege odmah sjetili te preporučili za glavnog aktera serije.








Iva Jerković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 16:20