Kako znati koje namirnice vaš organizam može probaviti

Mirela Marić, magistar nutricionizma otkrila nam je tajnu kako znati koje namiirnice su zdrave baš za naš organizam.

Današnji način života koji uključuje manjak fizičke aktivnosti i nepravilnu prehranu dovodi do problema sa tjelesnom težinom, kako debljanja tako i mršavljenja.

Uz pridržavanje pravila za zdravu prehranu, zbog toga svakako je potrebno napraviti i dodatnu nutricionostičku obradu, koja nam ciljano kaže koje su namirnice „zdrave „ samo za nas i kako one pozitivno utječu na naše zdravlje.

Jedna od takvih pretraga je i testiranje intolerancije na hranu i to iz venske krvi.

Kako intolerancija na hranu utječe na povećanje tjelesne težine i pojavu debljine?

Kod svih ljudi kojima je dokazano nepodnošenje određenih namirnica dolazi do nakupljanja tekućine i povećanja tjelesne težine kao posljedice toga. Naše tijelo ponaša se poput šnite kruha u tanjuru juhe. Pokupi svu tekućinu i nabubri. Tako dolazi do paradoksa: povećanjem unosa vode u organizam ne postižemo smanjenje suvišnih kilograma i čišćenje organizma, naprotiv, povećava se tjelesna masa, pojavljuju se edemi, a naše je tijelo sve teže, baš poput one šnite kruha u tanjuru juhe. U ovom slučaju glavni krivci su imuno- kompleksi koji stvaraju antigen-antitijelo komplekse.

Za razliku od drugih redukcijskih dijeta gdje namirnice uklanjamo prema općenito definiranim preporukama, na temelju testa intolerancije otkrivamo naš individualni jelovnik koji nam omogućuje izbjegavanje one vrste hrane koja šteti baš nama. Tek tada, pridržava li se pacijent definiranog programa prehrane, izgubljeni se kilogrami ne vraćaju.

Hipersenzibilizacija na hranu koja je uzrokovana nakupljanjem IgG antitijelima (intolerancija na hranu) je kronične naravi sa skrivenim simptomima te ju je teže dijagnosticirati od alergije.

„Klasična“ alergijska reakcija posredovana je IgE antitijelima, a reakcije koje nastaju odmah nakon konzumacije štetne namirnice često su dramatične, a katkad i opasne za život. Najčešće su kožne reakcije i oralni alergijski sindrom (žarenje u ustima, natečen jezik, gušenje...).

Za razliku od simptoma „klasične“ alergije koji se lako prepoznaju, simptomi intolerancije znatno variraju od osobe do osobe, a često nas navedu na pogrešan trag.

Mogući simptomi intolerancije, osim pretilosti, su:

- Gastrointestinalni - 44,1 % (grčevi u trbuhu, mučnina, vjetrovi, proljev, zatvor i sindrom iritabilnog crijeva)
- Dermatološki - 15,7% (osip, svrbež, urtikarija, angioedem, dermatitis, ekcem, psorijaza, akne)

- Neurološki - 11,9 %(glavobolja, migrena, vrtoglavica, omaglica)
- Respiratorni - 10% (otok nosne sluznice, rinitis, sinusitis, nadražaj ždrijela, astma, suhi kašalj)
- Psihološki - 8,5% (gubitak motivacije, tjeskoba, letargija, depresija, umor, hiperaktivnost kod djece)
- Mišićno-koštani problemi - 6,8% (artritis, fibromijalgija, otečeni zglobovi...)

Imunokompleksi nastali „spajanjem“ antitijela i antigena hrane ulaze u cirkulaciju i dopiru do svih stanica u organizmu. Najizloženije su crijevne stanice, ali najveće simptome očekujemo u organu ili organskom sustavu koji je najslabija točka svakog pojedinca. Nekome će se intolerancija na hranu manifestirati bolovima u zglobovima, drugome gubitkom motivacije i pojavom depresije, dok će trećemu izazvati probleme u probavnom traktu.

Kada se neka osoba jednom testira zbog intolerancije na hranu, počne se s primjenom jednostavnoga eliminacijskog programa prehrane – iz prehrane se izbacuju hrana i sastojci koji pokazuju visok stupanj intolerancije.

Nakon testa intolerancije na hranu te uklanjanja hrane visokog stupnja intolerancije, više od 80% pacijenata pokazuje znatno poboljšanje svojih zdravstvenih problema.

Takav pristup omogućuju siguran gubitak težine od 5 do 20 kg za nekoliko mjeseci, a istodobno se uklanjaju i stalni zdravstveni poremećaji.

Dakle, ne postoji univerzalna zdrava dijeta, jer smo svi individualni i vrlo specifični te se svakome zbog toga mora izraditi individualni jelovnik prilagođen testiranju- testu intolerancije na hranu,dobi, spolu, bolestima ili dijagnozama, sportskim aktivnostim i dr.

Svi se u vlastitom tijelu žele osjećati bolje, izgledati ljepše i biti zdraviji.

Način ili stil života koji čine individualna prehrana, tjelesna aktivnost i bavljenje svojim tijelom bez obzira na dob, treba biti odluka za cijeli život.

Za više informacija pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:05