SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Koja je idealna dob kada bi djeca naočale mogla zamijeniti lećama i koje su njihove prednosti i mane

 
Osim dobne granice, individualno se odlučuje i koju vrstu izabrati.
 Foto: Shutterstock

 

Mnogi se roditelji pitaju može li njihovo dijete uopće nositi kontaktne leće - kada je idealno vrijeme i koja je idealna dob za početak nošenja?

Mr.sc. Tatjana Voskresensky Horvat, dr.med., spec. oftalmolog iz Poliklinika Ghetaldus donosi odgovore na sva ova pitanja.

Kada je vrijeme za kontaktne leće?

Ne postoji dobna granica za početak nošenja kontaktnih leća u djece. Međutim, većina oftalmologa ne propisuje kontaktne leće djeci prije 10. godine. Kontaktne leće mogu se nositi čak i u dojenačkoj dobi, npr. kod kongenitalne katarakte gdje je zamućena leća izvađena i kontaktna leća nadomješta prirodnu leću.

U predškolskoj dobi djeca ponekad nose leće, npr. kod anizometropije - kada je velika razlika u dioptriji između jednog i drugog oka ili npr. kod liječenja slabovidnosti. U tom slučaju, roditelji moraju biti uključeni u proces brige o lećama. Oni su odgovorni za njihovo pravilno stavljanje i skidanje. Roditelji se moraju dobro podučiti i onda oni malo pomalo to znanje i iskustvo prenose na dijete. Međutim, najčešća dob kada djeca kreću s lećama je ona tinejdžerska. Osim dobne granice, individualno se odlučuje i koju vrstu izabrati. Djeca mogu koristiti sve vrste kontaktnih leća.

To su: plinopropusne (tvrde i polutvrde) i meke (jednodnevne, dvotjedne, mjesečne).

Pregledom će oftalmolog ocijeniti koju vrstu leća izabrati, ovisno o veličini oka, zakrivljenosti i indikaciji za njeno nošenje - nosi li se leća svakodnevno, nosi li se isključivo samo za sport ili tek rijetko za neke prilike.

Znamo da kontaktne leće, isto kao i naočale, ispravljaju refrakcijsku grešku oka i važno je istaknuti njihove prednosti, ali i mane.

Prednosti:

 1. S kontaktnim lećama može ponekad biti i bolja vidna oštrina, bolji vid
 2. Bolji je periferni vid što je vrlo važno u igri ili sportu - npr. kada lopta dolazi sa strane
 3. U sportu je dijete sigurnije , brže trči, nema mogućnosti da se naočale razbiju ili zamagle.
 4. Kada je potrebna kaciga ili zaštitne naočale leće su isto izbor (kontaktne leće + sunčane naočale s UV zaštitom ili neke leće koje imaju ugrađenu zaštitu od UV zraka)
 5. Izgradnja samopouzdanja - neka djeca ne vole nositi naočale pa leće poboljšavaju mišljenje djeteta o svom izgledu. Posebno ih preferiraju tinejdžeri
 6. Udobne su, gotovo ih ne osjećaju

Mane:

Kontaktne leće mogu izazvati očne iritacije i infekcije stoga je važno dati upute o čuvanju i održavanju istih. Vrlo su važne upute o stavljanju i skidanju te njihovom održavanju.

 1. Temeljito pranje ruku prije stavljanja i skidanja leća
 2. Pravilno održavanje leća s tekućinama za čuvanje i čišćenje
 3. Rok trajanja, kada ih treba zamijeniti novim
 4. Ne razmjenjivati ih ili dijeliti s drugim ljudima
 5. Ne čistiti ih vodom iz slavine niti destiliranom vodom
 6. Redovite kontrole

Treba istaknuti kako je pri rukovanju kontaktnim lećama važna djetetova zrelost i odgovornost. To je važnije nego sama dob. Koliko je dijete odgovorno u drugim obvezama toliko će biti i s lećama, a roditelji u to imaju najbolji uvid.

MALI VODIČ

Kada se roditelji i dijete odluče na nošenje leća, naočale kao korekcija im uvijek ostaju. Dapače, preporučuje se dio dana nositi naočale za odmor oka. Učenje doma u svakom slučaju može biti uz naočale.

Ako se dijete ne prilagodi, nije dovoljno odgovorno ili se ne brine adekvatno o održavaju leća, uvijek se može vratiti na naočale. S lećama se uvijek može krenuti i u kasnijoj dobi.

Izrazito je važna motivacija djeteta. Djeca vrlo brzo svladavaju tehniku stavljanja i skidanja leća i vrlo su sretni s njima, pogotovo u tinejdžerskoj dobi.


Powered by Poliklinika Ghetaldus
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2020 18:42