ASOCIJALNE DRUŠTVENE MREŽE

KOMENTAR INOSLAVA BEŠKERA Poziv na silovanje i spaljivanje knjiga

Huškati na silovanje predsjednice Zastupničkog doma prilično je niska politička metoda, osobito ako to čini čelnik moćne parlamentarne grupacije. Beppe Grillo je u Italiji prešao i tu granicu ne samo dobrog ukusa i političke korektnosti, nego - u krajnjoj crti - kaznenog djela, jer se u pristojnim državama poticanje na zločin kažnjava.

Doduše, ponegdje se uvriježilo mišljenje da je na Internetu anonimni govor mržnje dopustiv, pa i kada veliča zločin ili na nj potiče. Tome i u Hrvatskoj svjedočimo godinama: nekada s unutrašnjih zahodskih vrata ili na skrovitim zidovima, a zatim po Internetu, u “komentarima”, po “društvenim” (a zapravo asocijalnim) mrežama, s istom anonimnošću i istim smradom kao i nekada dok je to bila privilegija javnih WC-a. Usredotočivši napad protiv Parlamenta i stranaka na predsjednicu Zastupničkog doma Lauru Boldrini, poglavar PoKreta 5 zvijezda Grillo na svom je profilu na Facebooku objavio pseudohumoristički uradak o vožnji u automobilu s predsjednicom Doma, uz “duhovito” pitanje: što biste učinili u automobilu s Laurom Boldrini? To je bilo baš simpatično - tvrdi senator Vito Crimi, donedavni predvodnik Grillove grupe u gornjem domu Parlamenta.

Stiglo je poprilično uvredljivih odgovora, među kojima nisu manjkali ni najvulgarniji: dati je u javnu kuću, povjeriti je poglavici romskog tabora da s njom rade što znaju, i tako dalje, sve jedan simpatičniji od drugoga, mo'š misliti.

Da se razumijemo: u današnjoj Evropi silovanje kao metoda političkog nasilja nije tek metafora. U Bosni su ga srpske snage provodile sustavno, baš kao oblik ponižavajućeg nasilja. Ni Italija nije imuna: neofašisti su silovanjem “kaznili” antifašistički angažman glumice France Rame, a preko nje i njezina muža Darija Foa, kasnijeg nobelovca. Prijetiti silovanjem predsjednici Zastupničkog doma znači ritualno prijetiti istim nasiljem i Parlamentu kao instituciji.

Naravno, pogodna potka za tu vrstu (zasad još) verbalnog nasilja bila je činjenica da Zastupničkom domu predsjeda žena, što još jasnije utvrđuje rodni šovinizam Grillova pokreta.

Grillo se, kukavički, vadio na podatak da su ti “komentari” stigli po noći kada nitko ne nadzire njegov Facebook (poziv je postavljen uvečer, zar su očekivali da će netko uvesti noćni time-out?), i da su ih makli sljedeći dan - ali tek pošto je buknuo nacionalni skandal i pošto je Boldrini rekla da je to subverzija i da iza takvih komentara stoje potencijalni silovatelji. Na to je predstavnik za javnost Grillova PoKreta 5 zvijezda još prostačkije indirektno preuzeo odgovornost i nastavio vrijeđati predsjednicu, izjavivši da oni, eto, jesu potencijalni silovatelji ali da bi im se gadilo dodirnuti Lauru Boldrini. A s Corradom Augiasom, novinarom koji ih je kritizirao, obračunali su tako što su spalili njegovu knjigu i snimak postavili na You Tube, internetski globaliziravši nacistički ritual. Zapravo, ako se nečega treba gaditi, to je podatak da četvrtina glasača podržava takvu stranku. A ja mislio da je dno neukusa dotaknuto Berlusconijevim “elegantnim večerama”…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:55