POKAZATELJ KRIZE

Komičar Beppe Grillo dobio 10 posto glasova i pobijedio je u Parmi

 AP

PARMA - Drugi krug talijanskih djelomičnih lokalnih izbora završen je u ponedjeljak popodne, potpuno u sjeni dviju tragedija: subotnjega terorističkog atentata na maloljetne srednjoškolke u Brindisiju, te nedjeljnoga katastrofalnog potresa u Emiliji, koji se osjetio i do naše zemlje.

Apsolutna je senzacija da je pokret Pet zvijezda, koji je osnovao i vodi komičar Beppe Grillo, osvojio gotovo desetak posto glasova, a u tom sklopu apsolutno neočekivano i grad Parmu.

Prikupio sve glasove

Kandidat lijevog centra za gradonačelnika Parme Bernazzoli, koji je nakon prvog kruga vodio s 39,2 posto glasova, ostao je na 39,9 - a Grillov kandidat Pizzarotti, koji je prvi krug završio s 19,5 posto, stigao je u ponedjeljak do 60,1 posto. To znači da je prikupio ama baš sve glasove potučene desnice i neuspjela centra.

Grilla - koji se zauzima za izlazak Italije iz eurozone i za obustavu plaćanja talijanskoga inozemnog duga, koji 86-godišnjega predsjednika Republike naziva “lešinom” itd. - mnogi smatraju “barometrom krize”, gromobranom koji prikuplja prosvjedne glasove.

Na sjeveru Italije njemu su se priklonili i glasači Sjeverne lige, gore nego prepolovljene nakon nedavnih korupcijskih skandala u toj stranci koja je jahala na pobuni protiv “lopovskog Rima”, te Puka sloboda, koji je također stradao nakon skandala i promašaja svog osnivača Silvija Berlusconija.

Propast protivnika

Umjereno lijevi centar, koji izražava Demokratska stranka, još se drži, ali nije zaradio na propasti svojih tradicionalnih protivnika (nije se proslavila ni koalicija centra).

Glasovi Grillu i užasna apstinencija koja je u nedjelju i ponedjeljak mjestimice premašila 60 posto, pokazuju da je biračima, u ovoj krizi, pun kufer politike i osobito političara i njihovih stranaka. A to je poraz predstavničke demokracije en bloc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:26