OPASNI PLANOVI ČOVJEKA KOJI TVRDI DA NIJE POLITIČAR, A PODRŽAVA GA 25,5 POSTO TALIJANA

BEPPE GRILLO Bivši komičar odlučan je izvesti Italiju iz Europske Unije

Čelniku Pokreta 5 zvijezda ne sviđaju se standardi EU, već bi radije apsolutnu vlast kakvu je jednom imao Mussolini
Five Stars movement's leader and former comedian Beppe Grillo delivers a speech to launch the "Italia 5 Stelle" three day rally on October 10, 2014 at Circus Maximus in Rome. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
 FILIPPO MONTEFORTE/AFP / Filippo Monteforte

Beppe Grillo (66), talijanski političar koji je na prošlim parlamentarnim izborima u Italiji imao 25,5 posto glasova, čini što može da Italija iziđe iz Evropske unije. U Uniji, naime, postoje neka pravila, neki standardi, uvedeni da Evropa ne zapadne još jednom u međunacionalni rat koji bi zapalio sav svijet, kao što se dogodilo 1914. i 1939. - a Grillu baš ta pravila smetaju, on bi apsolutnu vlast kakvu je u Italiji već imao jedan političar lijeve fraze i desnih manira, a zvao se Benito Mussolini.

Grillo, doduše, još nije rekao da Italija mora van iz Unije. Ne, ali on se svrstava protiv Unije, pa i protiv volje većine u svom PoKretu 5 zvijezda (M5S) koji je osnovao na bazi svoga programa, sažetoga u paroli “Jebite se!” (Vaffanculo!), upućenoj svim strankama i političarima. On je nekadašnji komičar profinjene fraze: tada 93-godišnoj nobelovki, žrtvi rasističkih progona i kasnije doživotnoj senatorici Riti Levi Montalcini rekao je (na)prosto da je “stara kurva”, obrazlažući to svojom navadom da “stvari zove njihovim imenom”.

FILIPPO MONTEFORTE/AFP / Filippo Monteforte
Supporters of Five Stars movement's leader Beppe Grillo listen to his speech during the "Italia 5 Stelle" three day rally on October 10, 2014 at Circus Maximus in Rome. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

Ubio tri osobe

Direktan je preko granica bezobzirnosti, koju je pokazivao i u vožnji, pa je ubio tri osobe, za što je osuđen (zato ne može u Parlament, što je iskoristio da bi svoj PoKret teledirigirao izvana, izbjegavajući svaki kontradiktorij, i u Parlamentu i u medijima (intervjue daje samo stranim glasilima). Pristaše tretira kao podanike, šalje im bespogovorne direktive poput mafijaškog bossa, smjenjuje i istjeruje iz PoKreta bez rasprave, bez postupka, a svoju volju iskazuje kroza svoj blog, na kojemu dominira njegov narcistički lik s grimasom vječnoga gađenja na licu (sa 15 godina imamo izraz koji su nam geni zadali, sa 60 onaj koji smo sami sebi utisnuli kroz život).

Popularnost je, još kao komičar, stekao histeričnim urlanjem (on je, kao, indigniran, užasnut, kako ne shvaćate?), što je i zadržao otkako se iz klauna presvukao u pučkog tribuna.

Svoj križarski rat protiv Unije Grillo vodi na više paralelnih bojišnica, kao i svaki veliki strateg (koga briga što je tako i Napoléon izgubio zadnja dva rata).

U Evropskom parlamentu Grillo je, motu proprio, svrstao evrozastupnike svog PoKreta u EFDD (Evropa sloboda i izravne demokracije), zajedno s Nigelom Farageom i njegovim engleskim “evroskepticima”.

FILIPPO MONTEFORTE / Filippo Monteforte
Five Stars movement's leader and former comedian Beppe Grillo delivers a speech to launch the "Italia 5 Stelle" three day rally on October 10, 2014 at Circus Maximus in Rome. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

Ne želi ga ni Le Pen

U tu grupu od srama nisu htjeli ni Marine Le Pen niti Geert Wilders, jer je i njima njezin rezon pretjerano desni i prerasistički (pomalo kao što se al-Qa’ida zgraža nad krvoločnošću “Islamske Države”). Ona je pukla kad je iz nje, također od srama, izišla latvijska evrozastupnica Iveta Grigule, ali je Grillov “dr. Jekyll”, ezoterijski guru i informatički vještac Gianroberto Casaleggio uspio naći zakrpu, pa je EFDD uskrsnula nakon malo više od poslovična tri dana.

Casaleggiova uloga iskočila je nakratko u prvi plan preklani, kada je La7, televizija u vlasništvu bivšega Casaleggiova poslodavca Telecoma, pustila dio krišom snimljena razgovora novinara sa Giovannijem Favijom, oblasnim vijećnikom Emilije i Romagne na listi M5S. Uvjeren da ga nitko ne snima i da s novinarom razgovara povjerljivo, u četiri oka, Favia je rekao “Casaleggio nas sve zavitlava, jer u našem pokretu nema demokracije. Grillo je instinktivac, znam ga, ne bi nikada bio kadar to planirati. Iza stoji veoma hladan um, akulturiran, veoma inteligentan, koji se razumije u organizaciju, u ljudsku dinamiku, u politiku... Nemilosrdan je, osvetoljubiv. Vidjet ćemo koga će poslati u Parlament, jer ne vjerujem u glasanje online, on šalje koga hoće”.

FILIPPO MONTEFORTE / Filippo Monteforte
Five Stars movement's leader and former comedian Beppe Grillo speaks to the press as he arrives to launch the "Italia 5 Stelle" three day rally on October 10, 2014 at Circus Maximus in Rome. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

Guru ezoteričar

Sociolog novih religija Massimo Introvigne tvrdi da je Casaleggio “guru između ezoterije i fantasyja”, nadahnut onim što je pisao Alexandre Saint-Yves d’Alveydre, francuski ezoterist iz pretprošlog stoljeća. Tako smo otkrili da je Casaleggio kombinacija Marcella Dell’Utrija (Berlusconijeva organizatora) i L. Rona Hubbarda (utemeljitelja scientologije). Da ga u M5S zovu Spectre (po mističnom protivniku Jamesa Bonda).

Da obožava Džingisa Kana, koji je prethodnik Weba jer je superbrze glasnike slao s kraja na kraj svijeta.

Da se smatra prorokom: snimio je video Gaia u kojemu tvrdi da će novine iščeznuti do 2014. (ako ovo čitate, znači da nije baš sve pogodio), da će 2040. u trećemu svjetskom ratu Zapad oslonjen o Internet pobijediti Istok oslonjen o silu, te da će 2054. nastati Gaia, Zemlja ujedinjena Internetom (nismo li to, pod istim imenom, već našli u Asimova, ali kao jednu od slijepih ulica razvitka čovječanstva?). M5S je, za njega, prvi korak ka tom cilju.

Izlazak iz EU je sljedeći. Pa što je Casaleggio smislio u tišini - Grillo provodi urlajući.

Grillo stalno i ponovo zagovara izlazak Italije iz Evropske monetarne unije i Zone eura, zahtijevajući povratak na liru.

Prije se zauzimao za referendum o tome, sada kaže da Italija mora ili izići iz eura ili proglasiti “default” (nemogućnost vraćanja dugova). To je, za njega, jedini način poništavanja talijanskoga javnog duga, koji jest enorman (130 posto jednogodišnjega društvenoga brutoproizvoda), ali nije najveći ni u Evropi ni u G7, a ktomu je pretežno unutrašnji.

Carinske barijere

Zajednička moneta jedan je od stupova Evropske unije. Nije predviđen mehanizam kojim bi se izišlo iz eura i ostalo u Uniji. To znači da se Grillo indirektno ali jasno zauzima za izlazak iz Unije, za podizanje carinskih barijera između Italije i zajedničkoga evropskog tržišta, koje je i Italija osnivala.

Grillo je osobno bogataš - što ga briga što bi proglašenje insolventnosti, zapravo bankrota državnih financija, bacilo u neodgodivu bijedu umirovljenike, a i sve one koji su uštedu uložili u talijanske državne obveznice.

Svaki četvrti Talijan to voli i za to glasa. Možda i ne shvaćajući što Grillo hoće dok psuje lijevo i desno.

Ali shvaćajući da Grillo zahtijeva da se svaki imigrant u Italiju podvrgne zdravstvenome i higijenskom pregledu, a zatim šutira odakle je i došao.

Tome dio puka plješće. Kao i tezi da su sve stranke lopovske i da političare treba zatvoriti.

Ako sudac ne zna zašto - znaju oni, zar ne? Tvrdeći da su “stranke mrtve”, da su svi političari “mrtvaci”, da su stranke apsolutni krivci, da PoKret s njima nikada neće koalirati ni surađivati, da “PoKret nije stranka”, da on “predstavlja sav narod”, Beppe Grillo izriče gledišta ne frapantno slična, nego doslovce istovjetna onima koje je izricao kandidat za njemačkog kancelara Adolf Hitler u kampanji za parlamentarne izbore u Njemačkoj u prosincu 1932. Kao što je poznato, Hitler je na tim izborima osvojio pobjedu i preuzeo dužnost kancelara nakon von Papena, te je u 12 godina na vlasti uspio upropastiti Njemačku i Evropu i počiniti monstruozne zločine - ali mu treba priznati da je time samo proveo ono što je prethodno propovijedao, najavljivao i obećavao, a naivčine su mislili da on to pretjeruje u mobilizacijske svrhe, da se pitoreskno izražava, da ga nosi retorički žar, da će na vlasti rezonirati drukčije, ne više kao agitator, nego kao državnik. Hitler je, međutim, bio dosljedan (eto zašto dosljednost nije apsolutna etička kategorija, zašto je “griješiti ljudski, a ustrajati u grešci dijabolično”).

Komičar nije komičan

Grillo je direktan, treba ga shvatiti doslovno.

On je (bio) komičar, nije komičan. Mussolini i Hitler su dobri primjeri što se dogodi kada se zlotvora smatra komičnim (tako sam se, na isti glup način, prevario u procjeni Radovana Karadžića 1988., tako se moguće zavaravati s nekim likovima u Hrvatskoj koji se kandidiraju za predsjednika, premijera, odnosno sveca).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:48