OTKRIVAMO

Kradljivci dobili krila: Svakih šest sati nestane jedan auto

Tijekom prva četiri mjeseca 2011. otuđena su čak 462 vozila, a policiju posebno zabrinjava što vozila više ne kradu samo iskusni profesionalci, nego se na to sve češće odlučuju i djeca od 14 godina

Manjak novca i recesijsko beznađe imaju niz uznemirujućih nuspojava - jedna od takvih je što se auti sve manje kupuju u salonima, a sve više kradu po parkiralištima i garažama. A kad je lopovluk u pitanju, brojke pokazuju galopirajući porast... Tijekom prva četiri mjeseca 2011. otuđena su 462 vozila, dok su u istom razdoblju lani zabilježene 402 krađe. Porast je to od 13,5 posto, a još dramatičnije djeluje kad se pogleda ritam zločina - ispada da se dnevno ukradu skoro četiri automobila, odnosno jedan svake 374 minute.

Nimalo umirujuće ne djeluje ni što je recesija natjerala kradljivce da budu manje izbirljivi, zbog čega spokojni ne mogu biti ni vlasnici jeftinijih, polovnih auta - čak 80 posto ukradenih vozila starije je od 5 godina. Isprva bi se dalo zaključiti da su razlog tome neučinkoviti (ili nepostojeći) zaštitni sustavi kod starijih modela, no policijski stručnjaci imaju drugačije objašnjenje.

Tvrde, naime, kako je to posljedica promjene orijentacije - kriminalci više ne favoriziraju luksuznu robu namijenjenu preprodaji, nego su im draže manje rizične krađe sa ciljem prodaje dijelova na crnom tržištu. U mraku neke garaže ukradeno se vozilo jednostavno rastavi na dijelove, a u trag mu se zatim ulazi tek igrom slučaja.

Stoga i ne čudi sve manji broj pronađenih ukradenih auta, usprkos tome što je joyride, odnosno krađa bez namjere trajnog otuđenja, popularno kao uvijek. U prva tri mjeseca policija je ušla u trag čak 268 ukradenih vozila, što se na prvu čini solidnim, no u odnosu na isto razdoblje lani to je manje za primjetnih 3,6 posto.

Više saznajte u tiskanom izdanju Autokluba!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:04