Ličke gljive za talijanske šmekere

Po mnogim pokazateljima, Hrvatska je u samom svjetskom vrhu po raznovrsnosti i količinama samoniklih jestivih gljiva visoke kakvoće.



To iznimno nacionalno bogatstvo ne koristi se ni približno stvarnim mogućnostima, ni po dostupnosti na tržištu ni u dobrom ugostiteljstvu. Skupljači i prerađivači još su daleko od modernog marketinga. Sustavno skupljanje i prerada od malog kućnog obrta do unosnog razgranatog posla uzdigla je tvrtka Špilnik iz Otočca.



Vlasnica Ana improviziranu sušaru zamijenila je modernom, a obiteljsko skupljanje uzdigla do regionalne otkupne stanice. Uz sušene, prodaje i gljive u prahu, najčešće vrganje, lisičarke i mrke trubače. Od izvoznih destinacija Italija je najunosnija, no bilo bi bolje kada bi naši kuhari više koristili Anine gljive, pa bi umjesto uvoza strani šmekeri kod nas uživali u vrhunskim jelima od gljiva.     (R. Bakalović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. prosinac 2025 21:24