NOSITELJ DOMOVINSKE KOALICIJE

MIROSLAV ROŽIĆ Strah me da nakon ovih izbora prvi put u Saboru ne bude nijednog pravaša

Pravaši imaju brojne neprijatelje koji naš utjecaj nastoje umanjiti tako da nas usitnjuju, kaže Rožić
 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Miroslav Rožić nositelj je Liste Domovinske koalicije (HSP AS, Desno,HKDU, USP i HDS) u 6. izbornoj jedinici i glasnogovornik Izbornog stožera te koalicije.

S njim smo razgovarali o tome hoće li pravaštvo nestati s političke scene, zašto je napustio HSS, zašto se opet politički aktivirao...

Prema predizbornim anketama, Domovinska koalicija neće osvojiti ni jedan mandat.

- Trebalo bi zabraniti objavljivanje predizbornih anketa jer one ni na koji način ne služe, ili ne bi trebale služiti, biračima pri njihovu opredjeljivanju za koga će glasati, tome služe politički programi i stavovi. Nažalost, brojne ankete u Hrvatskoj služe ili za reketarenje političkih stranaka gotovo na isti način kao što mafija prodaje zaštitu ili za promidžbu i skretanje pažnje glasača prema tzv. podobnim političkim opcijama.

Čini se da je kampanja Domovinske koalicije poprilično mirna, mlaka. Je li dojam pogrešan?

- Da, dojam je pogrešan. Naša je kampanja bila siromašna, ali ne i mlaka, no mediji su je potpuno zatajili i ignorirali.

Što očekujete? Bojite li se da bi pravaška opcija mogla ostati bez zastupnika u Saboru?

- Po tom sam pitanju poput Sare Kolak, vjerujem da mogu ono što nitko od mene ne očekuje. I da, istodobno me strah da nakon ovih izbora prvi put otkad postoji hrvatska država u Saboru ne bude nijednog pravaša.

Postoji li mogućnost velike koalicije svih pravaških opcija, tj. svojevrsnog ujedinjenja svih stranaka? Zašto pravaši ne mogu ponoviti uspjeh iz 2003. godine, kad je u Saboru bilo osam zastupnika?

- Pravaši oduvijek imaju brojne i moćne neprijatelje koji nastoje umanjiti naš utjecaj tako da nas usitnjuju. Možemo opet doći do osam zastupnika kao na izborima 2003., pa i puno više, ali onda nam je za to trebalo osam godina vjerodostojnog djelovanja i rada. Sad bi nam trebalo sigurno nešto manje, ali to će biti gotovo nemoguće ne budu li birači zaokružili listu br. 4 i ne ostanemo li u parlamentu.

Zašto ste napustili HSS? Je li razlog Krešimir Beljak i suradnja HSS-a sa SDP-om? Što mislite o novom predsjedniku HSS-a?

- I HSP i HSS sam napustio u situacijama kad su se te stranke mijenjale, da ne kažem kad su izdale svoje političke programe i zanemarile svjetonazorska načela na kojima su se ti programi temeljili. Dakle, HSS sam napustio u trenutku kada je HSS napustio demokršćanski svjetonazor. Krešo Beljak, kao i većina ljudi iz Mosta, boluje od sindroma lokalnog političara. Osim toga, mislim da ljudima koji su osuđeni za kaznena djela krađe ili ubojstva, poput Beljaka i Čačića, nije mjesto u obnašanju državnih dužnosti.

Tko će formirati Vladu: HDZ i Most, SDP ili će doći do velike koalicije?

- Očito je da postoji plan ostvarivanja formalne ili neformalne velike koalicije, samo se još bira način kako to opravdati biračima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:43